Blog sekret zdrowia

MUMIO

Substancja MUMIO przez wieki, odkąd jest znana człowiekowi, zasłużyła na określenie "krew gór", "cud natury", "eliksir życia", "eliksir królów", "skarb gór" i wiele innych. Czy jest w tym przesada? Dlaczego coś tak niepozornego, z wyglądu przypominającego smołę,...

czytaj dalej

Czy to(jest)fu?

Tofu dla jednych jest bezsmakowym kawałkiem czegoś pomiędzy gąbką, a serem, a dla innych to kreatywny składnik, dzięki któremu są w stanie wyczarować cuda na talerzu. Jak zawsze każda strona sporu ma rację. Soja bowiem w większości pochodzi z upraw modyfikowanych...

czytaj dalej

Kojąca melisa

O melisie już pisaliśmy niejednokrotnie w kontekście ziół mających właściwości uspakajające, kojące. Co jeszcze powinniście wiedzieć o tym popularnym ziele? Kiedy warto po nie sięgnąć? Melisa lekarska (Melissa officinalis) znana jest potocznie pod nazwą pszczelnik,...

czytaj dalej

Chrom na odchudzanie?

Chyba każdy słyszał o tym, że chrom wspomaga proces odchudzania, ale czy to prawda? Jak miałby wpływać na ten proces chrom? Jakie są skutki niedoboru, a jak objawia się przedawkowanie tym pierwiastkiem? Zanim sięgniesz po suplementację chromem przeczytaj kilka...

czytaj dalej

Ile kalorii potrzebujesz na co dzień?

Kaloryczność posiłków wielu z nas spędza sen z powiek. Warto wiedzieć ile kalorii w ciągu dnia powinniśmy spożywać, aby osiągnąć swój cel, na przykład schudnąć, przytyć, utrzymać wagę. Można skorzystać z dostępnych w internecie liczników, które w ciągu chwili obliczą...

czytaj dalej

Dieta dobra dla wątroby

Niezdrowy tryb życia wpływa bardzo niekorzystnie na jeden z ważniejszych organów w naszym ciele, czyli na wątrobę. Na co dzień dbamy o to, co widać, czyli skórę, włosy, szczupłą sylwetkę. Ale co zrobić, jeśli nawet przy zmianie diety i większej aktywności fizycznej...

czytaj dalej

Zioła w doniczce

Ze świeżych ziół możemy korzystać przez cały rok i zdecydowanie warto to robić. Najbardziej popularna jest natka pietruszki, koper i szczypiorek, które dostępne są w pęczkach, ale też w doniczkach. Jeśli wybieramy pęczek, to dobrze jest usunąć korzonki i drobne listki...

czytaj dalej

NIEszalej!!!

Fot.: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szalej_jadowity Cykuta jadowita, albo inaczej szalej, to jedna z najbardziej niebezpiecznych roślin, jakie można spotkać na łące. Jest to roślina z rodziny selerowatych i niestety można ją pomylić na przykład z korzeniem selera,...

czytaj dalej

Sezon pomidorowy

Pomidory latem smakują szczególnie dobrze. O tej porze roku są najtańsze, pełne słońca, soczyste, różnorodne pod względem wyglądu, koloru i smaku. Każdy znajdzie gatunek, który najbardziej mu zasmakuje. Można z nich przygotowywać sałatki, jeść na kanapce, w zupach na...

czytaj dalej

Marzanka wonna

Marzanka to urokliwa roślina lecznicza znana jest już od wieków. W XV wieku nazywano ją konopką, ale znana jest także jako barwica wonna, majownik, czy przytulia wonna. Średniowieczni Benedyktyni aromatyzowali tą rośliną napoje, a Niemczech parzono z niej herbatę...

czytaj dalej

Smaki lata w słoiczku

Kiedy stragany uginają się pod świeżymi, różnorodnymi, słodkimi, kwaśnymi owocami nie sposób nie zrobić z nich przetworów, które za parę miesięcy będą słodkim wspomnieniem lata. Konfitury, drzemy, własnoręcznie przygotowane to cymes, samo zdrowie, a ile radości...

czytaj dalej

Superjedzenie ze wszystkich zakątków świata

Jak jeść, żeby zdrowo jeść? Jak nie dać się zwieść trendom żywieniowym? Jak zachować zdrowie, dobrą kondycję i urodę? Świat jest tak wielki, różnorodny, że nie sposób jednoznacznie wybrać to, co jest bezwzględnie najkorzystniejsze dla każdego, bo w zależności od tego,...

czytaj dalej

Kopytnik pospolity

Kopytnik pospolity (Asarum europaeum) to roślina z rodziny kokornakowatych. Znana jest też pod nazwami: narda leśna, polska ipekakuana, kopyteń, czy kleśniec. Osiąga niewielkie rozmiary, bo zaledwie do 10 cm wysokości, ma pełzające kłącze z licznymi krótkimi...

czytaj dalej