Blog sekret zdrowia

MUMIO

Substancja MUMIO przez wieki, odkąd jest znana człowiekowi, zasłużyła na określenie "krew gór", "cud natury", "eliksir życia", "eliksir królów", "skarb gór" i wiele innych. Czy jest w tym przesada? Dlaczego coś tak niepozornego, z wyglądu przypominającego smołę,...

czytaj dalej

Zapaliczka cuchnąca

fot. Wikipedia Przy okazji opisywania najbardziej cuchnących produktów żywnościowych wspomnieliśmy o tak zwanej zapaliczce cuchnącej, a dziś bliżej przyjrzymy się tej roślinie z rodziny selerowatych. Smrodzieniec, bo tak również nazywana jest ta roślina, to gatunek...

czytaj dalej

Co tak śmierdzi?!!!

Każdy kraj ma swoje kulinarne śmierdzące tajemnice. Nie ma co bawić się w eufemizmy, smakołyki, często osiągające zawrotne ceny, potrafią tak cuchnąć, że dziwi fakt brania ich z przyjemnością do ust. No to co? Zróbmy małą rundkę po świecie w poszukiwaniu delicji...

czytaj dalej

Dieta Pasternaka?

Jeśli podejmowaliście kiedyś próbę zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów, to z całą pewnością wertowaliście internet wzdłuż i wszerz. Łatwo jest się natknąć na całą masę kuszących hasłami typu „schudnij 10 kg w tydzień!” propozycji. Po pierwsze: chwytliwe hasła...

czytaj dalej

Słodkie życie

Coraz mniej chwil ze słońcem, mniej ruchu na świeżym powietrzu i krótsze dni, nastała jesień jednym słowem. Tym bardziej mamy ochotę na coś słodkiego, co poprawi nam szybko nastrój, doda energii, ale jak to zrobić, żeby wilk był syty i owca cała, a konkretnie co zjeść...

czytaj dalej

Granat

Granat, czyli granatowiec właściwy (Punica granatum L.) to roślina z rodziny krwawnicowatych występująca naturalnie w Azji Zachodniej, na Kaukazie i Półwyspie Indyjskim, ale uprawia się ją w bardzo wielu krajach o ciepłym klimacie. Może mieć postać krzewu lub drzewa...

czytaj dalej

Jabłka prosto z sadu!

Polskimi jabłkami zajadają się nasi sąsiedzi i doceniają ich walory smakowe, stąd też nasz kraj jest jednym z największych producentów jabłek na rynku europejskim. Czy jednak my, Polacy, też chętnie jemy jabłka, czy może częściej sięgamy po cytrusy? Nie ma...

czytaj dalej

Dieta na zimę

Zima jedynie dzikim zwierzętom kojarzy się z błogim snem. My, ludzie, musimy wciąż działać pomimo niesprzyjających warunków. Co tu dużo mówić, większość z nas za zimą nie przepada. Rano, kiedy wstajemy do pracy, jest jeszcze ciemno, pracując w biurze jedynym źródłem...

czytaj dalej

Dieta na jesień

Tak jak przyroda dostraja się do zmienności pór roku, tak i my powinniśmy dostrajać się do nich, także poprzez dietę. Nie ma co zakłamywać rzeczywistości i wciąż zajadać orzeźwiające owoce, lekkie sałatki, popijać napoje z lodem, lato dopiero za rok, a teraz...

czytaj dalej

Owoc jak budyń

Jeszcze przez chwilę pozostajemy w tropikalnym klimacie i dziś na warsztat bierzemy owoc, które od czasu do czasu można kupić w polskich dyskontach – flaszowiec peruwiański, inaczej cherymoja, czerymoja. Ten zaskakujący owoc pochodzi z Ameryki Południowej (uprawiany...

czytaj dalej

Śmierdząca sprawa… Durian

Owoc, który nie pachnie fiołkami, występuje w aż dwudziestu odmianach i absolutnie zakazane jest transportowanie go w samolocie pasażerskim. Czy można kupić duriana w Polsce? Czy odstręczający zapach powinien zachęcać, czy zniechęcać do spożycia? Co stanie się, jeśli...

czytaj dalej

Drzewo figowe

Figi, czyli owocostany figowca pospolitego najczęściej jemy suszone, ale świeże owoce, to zupełnie inny smak, może lekko mdły, ale jeśli są dojrzałe mogą posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za owocami. Gruszkowaty kształt, skórzasta skórka, mocno granatowy...

czytaj dalej

Artykuły na Blogu Sekret Zdrowia mają charakter popularno-naukowy. Nie stanowią porady medycznej ani nie zastępują porady lekarskiej.
Przed zastosowaniem skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.