Blog sekret zdrowia

Żuć, czy nie żuć? Oto jest pytanie…

Zanim odpowiemy sobie na to filozoficzne pytanie sprawdźmy co to jest guma do żucia. Czy wiecie, z czego się ją robi i jakie są jej rodzaje? Czy można zrobić zdrową gumę do żucia 100% naturalną w domu? Jeśli chcecie się dowiedzieć, to koniecznie doczytajcie ten...

czytaj dalej

Welurowe listki

Szałwia to bardzo lubiana i różnorodna, ze względu na wielość odmian roślina ogrodowa. Do najbardziej znanych odmian należą szałwia lekarska, błyszcząca, omączona i omszona (niezwykle ozdobna o długich, silnych i aksamitnych listkach). Skupimy się jednak dzisiaj na...

czytaj dalej

Zabójcze tłuszcze

Tłuszcze trans, inaczej nienasycone kwasy tłuszczowe, to izomery powstające w procesie utwardzenia olejów roślinnych. Oleje jak wiadomo są zdrowe, ale diabeł tkwi właśnie w tym „utwardzaniu”, który powoduje zmianę ich właściwości. Są tanie, dopuszczone do produkcji i...

czytaj dalej

Sosenka

Skrzyp polny (Equisetum arvense) to jedna z roślin, którą zbieramy jesienią. Nazywany jest też skrzypem kartoflowym, jodełką, końskim ogonem, sosenką lub jedlinką polną. Wszystkie nazwy brzmią równie wdzięcznie, a ziele ma w sobie bardzo cenne moce. Pewnie...

czytaj dalej

Aromatyczny szuwar

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) potocznie nazywany bywa tatarskim zielem, szuwarem, tatarczuchem, ajerem i kalmusem. Te dziwne nazwy kojarzą się z różnymi regionami w Polsce, ale też świadczą o tym, że tatarak znany jest wszędzie i ma bogatą historię w medycynie...

czytaj dalej

Co zbieramy we wrześniu?

Wrzesień w kalendarzu, więc nastał czas, aby zrobić zapasy cennych ziół, które mogą się bardzo przydać zimą. Pogoda coraz bardziej kapryśna, więc trzeba spodglądać w niebo, trafić w tak zwane okno pogodowe i ruszać na łąkę! Zioła zawsze należy zbierać wtedy, gdy jest...

czytaj dalej

Drzewo Ozyrysa

Bluszcz pospolity (Hedera helix) kojarzy się z grecką kulturą, jako element dekoracyjny na obrazach, w postaci wieńców, kojarzony był z Dionizosem bogiem ekstazy i wina, a w Egipcie nazywany był „drzewem Ozyrysa” wszechpotężnego władcy świata zmarłych i wegetacji...

czytaj dalej

Najzdrowsze kasze nasze

Kasza manna, jak wszystkie pozostałe rodzaje kasz, powstaje z ziaren zbóż. Ziarna są nasionami owoców lub traw zbóż i składają się z kilku warstw otaczających rdzeń, w którym znajduje się zarodek zawierający białko, nienasycone tłuszcze, żelazo i witaminy z grupy B....

czytaj dalej

Czerwone korale

Jarzębina (Sorbus aucuparia) to krzew, który znają wszyscy od najmłodszych lat. Kto nie robił z jej owoców korali i nie zbierał wraz z kasztanami jesienią w dzieciństwie? Ze względu na walory estetyczne można spotkać jarzębinę dosłownie wszędzie, zarówno w parkach,...

czytaj dalej

Cierpkie owoce na układ krwionośny

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) to krzew pochodzący z kontynentu północnoamerykańskiego. W Polsce występuje na plantacjach lub sporadycznie jest sadzona w lasach. Krzew jest niesamowicie wytrzymały. Przetrwa nawet mróz do - 47 st. i w związku z tym nazywany...

czytaj dalej

Roślina trzymająca na dystans komary i kleszcze

Wrotycz pospolita (Verbena officinalis) to roślina występująca na dzikich łąkach, polach, ale także w ogrodach przydomowych ze względu na właściwości odstraszające komary, kleszcze i inne uciążliwe owady. Do wzrostu nie potrzebuje specjalnych warunków, ale preferuje...

czytaj dalej