Blog sekret zdrowia

Czy mak ci w smak?

Makowce, bułki z makiem, makiełki, kutia, ciastka makowe jemy w zasadzie przez cały rok, a widok pól pełnych czerwonych główek makowych zachwycają wszystkich! Co ma w sobie mak? Czy warto go jeść i dlaczego? Czy to jedynie ozdobne ziarenka na śniadaniowej bułeczce?...

czytaj dalej

Kurza stopka

Spośród pierwszych wschodzących traw wyglądają już pierwsze młode listki kolejnego niesamowitego ziela – podagrycznika. Ma charakterystyczne listki, ale o tej porze roku można je pomylić z listkami pięciornika. To jednak zupełnie inna roślina o leczniczych...

czytaj dalej

Ocet

Rodzajów octu w każdym sklepie mamy mnóstwo. Jedni go lubią, inni nie, można go dodawać do sosów, warzyw, owoców, do grillowania, pieczenia mięs. Z całą pewnością wpływa na smak każdej przyrządzanej potrawy. Ocet jest jednak czymś więcej, niż tylko dodatkiem smakowym,...

czytaj dalej

Warzęcha

Chrzan pospolity w Polsce nazywany jest warzęchą i o dziwo należy do rodziny kapustowatych. Znany jest w zasadzie na całym świecie. Korzeń może osiągnąć naprawdę potężne rozmiary do 150cm wysokości, zaś liście są duże i ząbkowane. Co prawda chrzan w naszym kraju...

czytaj dalej

Koleus

O niesamowitych właściwościach naszej zielonej pokrzywy już pisaliśmy, ale dziś odkryjemy właściwości jej kuzynki pochodzącej z dalekich krajów i niezwykle pożytecznej. Być może spoglądając na fotografie zauważycie, że przecież macie tą roślinkę w domu, na balkonie...

czytaj dalej

Leszczyna wiosenna

Leszczyna zaczyna kwitnąć już w marcu, a na drzewach pojawiają się charakterystyczne kotki leszczynowe. Te zwisające wydłużone kotki, to kwiatostany męskie. Są pokryte żółtym pyłkiem, który niedługo z pewnością da o sobie znać w postaci nacieków na szybach po...

czytaj dalej

Nie wypalaj!

Wiosną co rusz dochodzi do pożarów spowodowanych wypalaniem traw. Każdego roku historia powtarza się i przynosi opłakane skutki nie tylko dla ludzi, ale dla środowiska. Pandemi wstrzymuje nas przed wieloma aktywnościami, ale wypalania traw zdaje się nic nie zatrzyma....

czytaj dalej

Oskoła

Dlaczego pozyskiwany sok właśnie z brzozy ma takie unikalne właściwości? Ponieważ brzoza nie rośnie na skażonych terenach. Jest to drzewo, które wyjątkowo dobrze na nas oddziałuje i nawet spacer wśród brzóz ma zbawienny wpływ na organizm i to nie tylko ludzki. Chore...

czytaj dalej

Kwietniowe zioła

Kwiecień plecień, bo przeplata, ale już tchnie zielenią i pierwszymi ziołami. To czas, kiedy wszystko budzi się do życia, może nie ma tak obfitego zbioru ziół, jak w maju, ale podczas spaceru można bez problemu znaleźć kilka znanych gatunków. Co zbieramy już w...

czytaj dalej

Kakaowa rozkosz

Smak kakao znamy od dzieciństwa, nie ma mowy, żeby ten smak i zapach źle się komuś kojarzył. Ziarna kakaowca poznali już Aztekowie i Majowie, więc trzeba przyznać, że ta naturalna "używka" ma długą tradycję. Oczywiście używką jest wtedy, gdy zajadamy stresy czekoladą....

czytaj dalej

Uważaj, w co (się) pakujesz!

Pojemniki plastikowe mają mnóstwo zalet: są lekkie, wytrzymałe, mają różną wielkość, kolory, nadają się do mrożenia, do przechowywania, do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Czy mają wady? Jak należy je wybierać i jak używać, aby służyły długo i bezpiecznie? Czytaj...

czytaj dalej

Centrum dobrych wiadomości!

Ten intrygujący tytuł znaczyć ma ni mniej, ni więcej, jak to, że nasz BLOG Sekret Zdrowia jest dla Was centrum wyłącznie dobrych, wychodzących na zdrowie wiadomości! To, o czym piszemy, wynika z obserwacji, doświadczeń, pasji do natury, chęci zdobywania wiedzy,...

czytaj dalej