Blog sekret zdrowia

Siła piękna – piwonia lekarska

Piwonia ma zaskakująco długą historię. Pisał o niej w IV w. p.n.e. ateński historyk Ksenofont w swoich pismach dotyczących perskich rajskich ogrodów, w których peonie stanowiły ozdobę. Cesarz chiński i wielki znawca roślin Shen Nung ponad 3000 lat p.n.e. uważał...

czytaj dalej

Peeling

Jeśli sądzisz, że peeling to wynalazek naszych czasów, to mylisz się! Już w starożytności uważano, że złuszczanie naskórka wpływa na poprawę wyglądu skóry, gładkość, wyrównuje koloryt, redukuje zmarszczki, a nawet pomaga pozbyć się defektów. Egipcjanki stosowały...

czytaj dalej

Ziołowe antidotum na zatrucia

Zatrucia towarzyszą nam dość często, chociaż przeważnie dają objawy krótkotrwałe i wiemy, skąd się one wzięły. Latem dochodzi do nich częściej z uwagi na to, że jemy łatwo psujące się produkty, korzystamy z żywienia zbiorowego, nie koniecznie czystych budek z lodami,...

czytaj dalej

Wężymord

Ungeschälte Schwarzwurzeln auf hellem Untergrund Skorzonera, czy potocznie wężymord, z wyglądu przypomina trochę korzeń chrzanu, niezbyt rzuca się w oczy, niewiele osób miało przyjemność go spróbować, a tymczasem jest to wykwintne warzywo kiedyś będące antidotum na...

czytaj dalej

Wilczomlecz

Wilczomlecz (Euphorbia L.) jest rośliną występującą na całym świecie w 2000 odmian! W Polsce mamy do czynienia jedynie z 20 odmianami. Już na wstępie zaznaczamy, że jest to roślina silnie trująca i nie należy stosować jej bez odpowiedniej wiedzy i konsultacji z...

czytaj dalej

Dieta na lato

Lato już tuż tuż! Dosłownie za chwilę pojawi się całe mnóstwo owoców, na które czekaliśmy przez cały rok, warzyw prosto z krzaczka, same zdrowe smakowitości. Warto sięgać po nie jak najczęściej i zmienić dietę z wiosennej, na letnią. Latem najważniejsze jest, aby być...

czytaj dalej

Konwalia majowa

Konwalie, białe, maleńkie kwiatuszki o słodkim zapachu, wdzięczne, kojarzone z ciepłymi majowymi dniami, bukiecikami z okazji Pierwszej Komunii to jednocześnie rośliny o właściwościach leczniczych. W tym roku zima trwała dość długo i była bardzo mroźna, więc konwalie...

czytaj dalej

Nigella sativa L.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) w ostatnim czasie przeżywa swój renesans. Na wiele lat właściwie została zapomniana, a jej smaczne ziarna nie były dodawane do potraw. Wchodzą w skład mieszanek ziaren, które są dodawane głównie do pieczywa. Ziarna dodaje się też...

czytaj dalej

Maggia lubczyku

Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale L.) jest rośliną kojarzoną ze stanem panieńskim, bo rzekomo dodany do potrawy dla wybrańca miał gwarantować szczęśliwe zamążpójście. To oczywiście wierzenia starodawne, ale przyznacie, że „coś jest” w tej maggi lubczyku. Lubczyk...

czytaj dalej

Kwiaty na talerzu

Czy jedzenie kwiatów, to naprawdę jest taka fanaberia i nowomoda? Nie koniecznie. Kwiaty jadalne pojawiały się na stołach starożytnych Greków, Rzymian, czy Chińczyków. Odpowiedni dobór kwiatów do potraw nie tylko cieszy oko, ale dodaje unikalnego aromatu. Wiele...

czytaj dalej

Lek prosto z krzaczka

Borówkę czernicę, czyli czarną jagodę (Vaccinium mirtyllus L.) najczęściej spotykamy w lesie, wśród mchów i wrzosów, zresztą jagoda właśnie do rodziny wrzosowatych należy. To krzewinka dorastająca do 40 cm wysokości o sztywnych, wzniesionych i mocno rozgałęziających...

czytaj dalej

Kobido

Ostatnio poruszaliśmy temat face yogi, a dzisiaj zabieramy się do wersji "hard" – masażu kobido. Co to jest i dlaczego można powiedzieć, że to mocniejsza wersja face yogi? Komu zaleca się tego typu zabiegi? I... czy to boli? Skoro ten rodzaj masażu określa się jako...

czytaj dalej