Kiedy żar leje się z nieba musimy regularnie nawadniać się. Zwykła woda mineralna nie wystarczy, ponieważ dosłownie przelatuje przez nasz organizm, ale go nie nawadnia. Latem o wiele więcej pocimy się i także tą drogą tracimy wodę z organizmu. Do wyboru mamy całe mnóstwo napojów, soków w kartonach, wód smakowych, ale ze względu na skład takich produktów najlepiej jest wybrać coś będącego bliżej natury. Soki możemy przygotować w domu, napoje, lemoniady i naturalne izotoniki. No właśnie… izotoniki. Czym są? Dlaczego najczęściej sportowcy sięgają po tego typu napoje?

Izotonik, to napoje funkcjonalne, najczęściej kupujemy je w butelkach plastikowych, często mają fluorescencyjne kolory, są z dodatkiem cukru lub słodzików. Ich zadaniem jest zapobiegnięcie odwodnieniu przy wzmożonym wysiłku lub właśnie podczas upału. Uzupełniają poziom elektrolitów i dostarczają węglowodanów. Charakterystyczną cechą izotoników jest to, że mają stężenie, tak zwaną osmolalność, identyczne ze stężeniem płynów ustrojowych w ludzkim organizmie. Napoje izotoniczne mogą być gotowe, butelkowane, albo w postaci proszku lub tabletek do rozpuszczenia w zwykłej wodzie. Najczęściej zawierają pomiędzy 4g a 8g węglowodanów na 100ml. Poza węglowodanami i elektrolitami zawierają także witaminy i sole mineralne.

Czy napoje izotoniczne są szkodliwe?

Jeśli korzystamy z nich z umiarem, to raczej nie, ale lepiej jest wybrać te z cukrem, niż sztucznymi słodzikami. Ponadto należy zdecydować, czy mamy ochotę przyjmować do swojego organizmu mnóstwo konserwantów i barwników, a to zazwyczaj one odpowiadają za reakcje alergiczne. Napoje te oprócz wody, jak już wspomnieliśmy, mają w składzie syntetyczne witaminy rozpuszczalne w wodzie, glukozę, wapń, sód, potas, fosfor i magnez.

Czy nie lepiej zrobić w domu wartościowy napój?

Zdecydowanie jest to lepsze wyjście! Zdrowsze, naturalne i smaczniejsze. Napoje z arbuza, mięty, cytryny, jabłka nawadniają, uzupełniają wszystkie ważne składniki i dostarczają energii. Oto kilka najprostszych przepisów.

Orzeźwiająca zielona herbata

Składniki:

  • 500ml naparu z liści zielonej herbaty
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • garść winogron białych bez pestek
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Jeśli winogrona mają pestki, to najlepiej przekroić je na pół i wyjąć je, albo kupić winogrona bezpestkowe. Do naparu można użyć też popularnej ostatnio herbaty typu matcha. Napar powinien być wystudzony, łączymy go z pozostałymi składnikami i miksujemy. Na koniec dodajemy kostki lodu i gotowe! Taki napój dostarcza węglowodanów i minerałów, a dzięki zielonej herbacie ma też ważne przeciwutleniacze.

Uwaga: im wolniej pijemy, tym lepiej nawadniamy organizm! W tym przypadku pospiech jest niewskazany.

Czerwona rozkosz

Składniki:

  • 500 ml wody
  • szklanka soku żurawinowego (można kupić w internecie lub aptece sok świeżo tłoczony 100% bez cukru)
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w dzbanku, dodajemy kostki lodu i delektujemy się lekko kwaśnym smakiem, a dodatkowo dostarczamy organizmowi wiele witamin i substancji detoksykacyjnych oraz przeciwbakteryjnych, które zmniejszają ryzyko chorób układu moczowego. Żurawina jest bowiem znana z dobroczynnego wpływu na infekcje tego układu.

Bomba witaminowa

Składniki:

  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1l wody mineralnej
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka stołowa miodu
  • szczypta soli
  • garść mięty
  • 10 listków pokrzywy

Przygotowanie:

Natkę myjemy i szatkujemy, ale niezbyt drobno, wkładamy do blendera kielichowego i łączymy z pozostałymi składnikami. Blendujemy na gładko i podajemy z kostkami lodu. Im bardziej schłodzony, tym smaczniejszy będzie napój. Dostarcza witamin, głównie witaminy C, soli mineralnych, mikro i makroskładników no i cudownie nawadnia nasz organizm.

Miętowe uderzenie

Składniki:

  • 500 ml soku jabłkowego świeżo wyciśniętego
  • 500 ml mocnego i wystudzonego naparu z mięty (jedna garść na pół litra wody)
  • sok z połówki limonki lub cytryny (limonka daje ciekawszy posmak)
  • łyżka miodu
  • szczypta soli morskiej
  • magnez w tabletce

Przygotowanie:

Sok i napar mieszamy z pozostałymi składnikami i wrzucamy tabletkę suplementu z magnezem (najlepiej taką bez smaku) musującą. Pijemy od razu po przyrządzeniu. Ten pyszny napój wspomaga regenerację mięśni i całego organizmu oraz skutecznie poprawia trawienie.

Energetyczny poranek

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • miód do smaku
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Najlepiej jest zalać płatki wodą i odstawić na wieczór, a rano przecedzić. Płatki powinny leżeć w wodzie przynajmniej 60 minut. Odcedzony płyn mieszamy z pozostałymi składnikami. Napój można też schłodzić i wrzucić przed wypiciem tabletkę musującą z witaminą A. Płatki mają dużo białka, dlatego odżywiają mięśnie. Nie ma lepszego napoju na początek dnia!

Egzotyczne pobudzenie

Składniki:

  • 500ml wody kokosowej
  • sok z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wodę kokosową można dostać niemal w każdym sklepie za około 12 zł/l. Wybierajmy tą 100% bez konserwantów. Łączymy ją z sokiem cytrynowym, wystarczą dwie łyżki stołowe i solą. Pijemy małymi łyczkami uzupełniając witaminy, mikroelementy, czy kwas laurynowy. Napój naturalnie pobudza i dodaje energii.

Super arbuz

Składniki:

  • 500g miąższu arbuza bezpestkowego (np. kawon)
  • 400ml wody
  • sok cytrynowy z połowy owocu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Arbuza miksujemy, dodajemy wodę, sok i sól, chłodzimy i pijemy na zdrowie! Taki arbuz to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin z grupy B, a także A i E, potasu, cynku, miedzi, żelaza, manganu, magnezu, sodu i nie tylko. Napój ma lepszy skład, niż każdy jeden izotonik w butelce.

Nawadniajcie się każdego dnia latem smacznymi, naturalnymi napojami. Im bardziej naturalnie, tym lepiej. Poza tym w takich koktajlach można przemycić także zioła jak na przykład mięta, których dzieci często nie lubią w czystej postaci. W upalne dni warto sięgać też po maślankę i kefiry.