Blog sekret zdrowia
Zabójcze tłuszcze
Tłuszcze trans, inaczej nienasycone kwasy tłuszczowe, to izomery powstające w procesie utwardzenia olejów roślinnych. Oleje jak wiadomo są zdrowe, ale diabeł tkwi właśnie w tym ?utwardzaniu?, który powoduje zmianę ich właściwości. Są tanie, dopuszczone do produkcji i...
czytaj dalejSosenka
Skrzyp polny (Equisetum arvense) to jedna z roślin, którą zbieramy jesienią. Nazywany jest też skrzypem kartoflowym, jodełką, końskim ogonem, sosenką lub jedlinką polną. Wszystkie nazwy brzmią równie wdzięcznie, a ziele ma w sobie bardzo cenne moce. Pewnie...
czytaj dalejJeśli uczepiły się Ciebie zbędne kilogramy, spróbuj UCZEPU na odczep!
Uczep trójlistkowy to niezwykle rzadko stosowane zioło, ale niewiele osób zna jego właściwości i potrafi odnaleźć na łące. Jeśli zbierać uczep, to najlepiej we wrześniu. Roślina zaczyna kwitnienie w sierpniu, występuje na nizinnych terenach naszego kraju oraz w...
czytaj dalejAromatyczny szuwar
Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) potocznie nazywany bywa tatarskim zielem, szuwarem, tatarczuchem, ajerem i kalmusem. Te dziwne nazwy kojarzą się z różnymi regionami w Polsce, ale też świadczą o tym, że tatarak znany jest wszędzie i ma bogatą historię w medycynie...
czytaj dalejCo zbieramy we wrześniu?
Wrzesień w kalendarzu, więc nastał czas, aby zrobić zapasy cennych ziół, które mogą się bardzo przydać zimą. Pogoda coraz bardziej kapryśna, więc trzeba spodglądać w niebo, trafić w tak zwane okno pogodowe i ruszać na łąkę! Zioła zawsze należy zbierać wtedy, gdy jest...
czytaj dalejDrzewo Ozyrysa
Bluszcz pospolity (Hedera helix) kojarzy się z grecką kulturą, jako element dekoracyjny na obrazach, w postaci wieńców, kojarzony był z Dionizosem bogiem ekstazy i wina, a w Egipcie nazywany był ?drzewem Ozyrysa? wszechpotężnego władcy świata zmarłych i wegetacji...
czytaj dalejNajzdrowsze kasze nasze
Kasza manna, jak wszystkie pozostałe rodzaje kasz, powstaje z ziaren zbóż. Ziarna są nasionami owoców lub traw zbóż i składają się z kilku warstw otaczających rdzeń, w którym znajduje się zarodek zawierający białko, nienasycone tłuszcze, żelazo i witaminy z grupy B....
czytaj dalejCzerwone korale
Jarzębina (Sorbus aucuparia) to krzew, który znają wszyscy od najmłodszych lat. Kto nie robił z jej owoców korali i nie zbierał wraz z kasztanami jesienią w dzieciństwie? Ze względu na walory estetyczne można spotkać jarzębinę dosłownie wszędzie, zarówno w parkach,...
czytaj dalejCierpkie owoce na układ krwionośny
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) to krzew pochodzący z kontynentu północnoamerykańskiego. W Polsce występuje na plantacjach lub sporadycznie jest sadzona w lasach. Krzew jest niesamowicie wytrzymały. Przetrwa nawet mróz do - 47 st. i w związku z tym nazywany...
czytaj dalejDieta – czyli jak to się je?
Czy diety odchudzające są skuteczne? Czy można uniknąć efektu jojo? Dlaczego nie mogę schudnąć? Czy dieta musi opierać się na wykluczaniu wszystkiego, co mi smakuje? Czy dieta odchudzająca w ogóle może BYĆ SMACZNA? Czy muszą jej towarzyszyć osłabienie, spadek...
czytaj dalejRoślina trzymająca na dystans komary i kleszcze
Wrotycz pospolita (Verbena officinalis) to roślina występująca na dzikich łąkach, polach, ale także w ogrodach przydomowych ze względu na właściwości odstraszające komary, kleszcze i inne uciążliwe owady. Do wzrostu nie potrzebuje specjalnych warunków, ale preferuje...
czytaj dalejArtykuły na Blogu Sekret Zdrowia mają charakter popularno-naukowy. Nie stanowią porady medycznej ani nie zastępują porady lekarskiej.
Przed zastosowaniem skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.