Skrzyp polny (Equisetum arvense) to jedna z roślin, którą zbieramy jesienią. Nazywany jest też skrzypem kartoflowym, jodełką, końskim ogonem, sosenką lub jedlinką polną. Wszystkie nazwy brzmią równie wdzięcznie, a ziele ma w sobie bardzo cenne moce. Pewnie wielokrotnie widzieliście reklamy zachwalające produkty kosmetyczne z dodatkiem właśnie skrzypu. Nie bez Powodowu tak cenią go producenci, bo jego dodatek faktycznie ma dobroczynne działanie.

Co ciekawe skrzyp to jedna z najstarszych roślin na świecie! Bardzo powszechnie występuje w Polsce i w celach leczniczych pozyskuje się go właśnie ze stanowisk naturalnych. Kto pieli ogródek od czasu do czasu ten wie, że dość trudno jest go usunąć skutecznie i bardzo szybko odrasta. A skąd w ogóle „skrzyp”? Spróbujcie potrzeć w dłoniach roślinę, to sami się przekonacie 😉 Skrzyp wydaje charakterystyczny dźwięk skrzypienia. Za ten efekt odpowiedzialna jest duża zawartość krzemionki w komórkach rośliny.

Surowcem zielarskim są zielone pędy Herba Equiseti, które zawierają 10% soli mineralnych (krzemionki), flawonoidy, saponiny, kwasy organiczne, karotenoidy i witaminę C. Skrzyp należy do rodziny olbrzymich dawno wymarłych roślin drzewiastych. Na całym świecie występuje aż 25 gatunków, ale w Polsce możemy znaleźć tylko 9 z nich. W lecznictwie jednak najbardziej ceniony jest skrzyp polny. Preferuje gleby kwaśne, dobrze czuje się na łąkach, polach, przydrożach i we wspomnianych ogrodach przydomowych. Zamiast jednak wyrywać go i wyrzucać na kompost może jednak warto poznać go bliżej?

Od dawna znane jest dobroczynne działanie skrzypu na cerę, włosy i paznokcie. Tabletki, napary, szampony i inne preparaty zawierające skrzyp polny są prawdziwymi sprzymierzeńcami kobiet dbających o swoje naturalne piękno! Ponadto skrzyp wykazuje działanie przeciwkrwotoczne, zalecany jest więc kobietom, które obficie miesiączkują.

A dlaczego skrzyp nadaje się do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci? To właśnie związki krzemu mają tak dobroczynny wpływ, a także witamina C i kwasy organiczne (krzemowy, jabłkowy, askorbinowy, szczawiowy). Roślina ma działanie moczopędne, oczyszczające organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, dzięki czemu może być stosowany w niektórych schorzeniach nerek i dróg moczowych.

Na co skrzyp polny?

  • uzupełniają niedobór mikroelementów,
  • wpływa pozytywnie na stan tkanki łącznej i kości,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • pomaga przy nerwobólach
  • zapobiega miażdżycy,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • doskonały w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci,
  • zmniejsza potliwość stóp,
  • pomaga zahamować krwawienie,
  • działa wspomagająco przy schorzeniach nerek i układu moczowego.

A kiedy NIE STOSOWAĆ skrzypu?

Kiedy cierpisz na zaburzenia pracy serca i nerek, kłębuszkowe zapalenie nerek lub dnę moczanową. Kobiety w ciąży i karmiące matki też powinny zachować ostrożność. Ostrożność powinny zachować osoby zażywające digoksyny (możliwość hipokaliemii), diuretyki (możliwość odwodnienia i hipokaliemii), lit (nadmierne gromadzenie litu w organizmie).

Warto też wiedzieć, że długotrwałe zażywanie preparatów ze skrzypem lub picie herbaty ze skrzypu może przyczynić się do niedoboru witaminy B1, więc należy co kilka miesięcy zrobić miesięczną przerwę lub stosować suplementy z witaminą B1 jednocześnie.

Skrzyp polny wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla włosów, więc jest obecny w kosmetykach przeznaczonych do ich pielęgnacji takich jak szampony, odżywki, mgiełki, maski, ale wyciągi roślinne dodawane do nich nie zawierają wszystkich właściwości skrzypu. Można samodzielnie sporządzić napar ze skrzypu i wspomagać się domowymi sposobami! Skrzyp zmniejsza widocznie przetłuszczanie się włosów, likwiduje łupież, wzmacnia, zapobiega rozdwajaniu, przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów.

Zewnętrznie odwar ze skrzypu można stosować do płukania jamy ustnej i gardła, a także leczyć okładami rany i owrzodzenia. Picie odwaru pomoże organizmowi wzmocnić włosy, skórę i paznokcie.

Odwar ze skrzypu polnego przygotowujemy zalewając dwie łyżki ziela dwiema szklankami wody gotując przez 15 minut, a następnie przecedzając. Zaleca się picie 2-3 razy na dobę.