Blog sekret zdrowia
Nasturcja wielka
Nasturcja wielka (Tropaeolum maius) przywędrowała na stary kontynent w 1684 roku, chociaż jako roślina lecznicza znana była znacznie wcześniej. Stosowano nasturcję jako środek zapobiegający niebezpiecznemu w tamtym okresie szkorbutowi, ale leczono nią też na rozedmę...
czytaj dalejCzyściec błotny
Czy słyszeliście kiedykolwiek o czyśćcu błotnym? Na próżno szukać go na targu, czy w sklepie, a poza tym wbrew nazwie wcale nie występuje koniecznie na błotnistych terenach. Można go znaleźć równie dobrze na niekoszonych łąkach, czy na polach uprawnych. Należy do...
czytaj dalejCo pić, żeby zdrowo się nasycić?
W imię zdrowego stylu życia serdecznie namawiamy Was do rezygnacji z wszelkiego typu napojów kolorowych, gazowanych, chemicznych szkodliwych, a na dodatek od roku niesamowicie drogich. Co więc pić ?zamiast?, żeby było smacznie, zdrowo, kolorowo i żeby skutecznie się...
czytaj dalejDieta bez cudów
Choćbyśmy codziennie opisywali kolejne diety, śledzili najnowsze badania, to trendy zmieniają się tak szybko, że nie sposób nadążyć. Diety kolorowe, pudełkowe, mięsne, warzywne, sokowe, ale... czy to jest zdrowe? Nadrzędnym celem jest dla nas zwrócenie uwagi na to, co...
czytaj dalejCzujesz miętę?
Miętowy smak lubi niemal każdy, ekstrakty miętowe są w cukierkach, gumach do żucia, paście do zębów, w szamponach i napojach, dosłownie wszędzie. Latem sięgamy po nią szczególnie często, bo smak mięty orzeźwia, a zaledwie kilka listków świeżej rośliny dodanych do wody...
czytaj dalejKalarepa
?Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie, Chodził te rzepkę oglądać co dzień. Wyrosła rzepka jędrna i krzepka, Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka! Więc ciągnie rzepkę dziadek niebożę, Ciągnie i ciągnie, wyciągnąć nie może! (...)? Jak w wierszyku Juliana Tuwima rzepka...
czytaj dalejCzy to(jest)fu?
Tofu dla jednych jest bezsmakowym kawałkiem czegoś pomiędzy gąbką, a serem, a dla innych to kreatywny składnik, dzięki któremu są w stanie wyczarować cuda na talerzu. Jak zawsze każda strona sporu ma rację. Soja bowiem w większości pochodzi z upraw modyfikowanych...
czytaj dalejKojąca melisa
O melisie już pisaliśmy niejednokrotnie w kontekście ziół mających właściwości uspakajające, kojące. Co jeszcze powinniście wiedzieć o tym popularnym ziele? Kiedy warto po nie sięgnąć? Melisa lekarska (Melissa officinalis) znana jest potocznie pod nazwą pszczelnik,...
czytaj dalejChrom na odchudzanie?
Chyba każdy słyszał o tym, że chrom wspomaga proces odchudzania, ale czy to prawda? Jak miałby wpływać na ten proces chrom? Jakie są skutki niedoboru, a jak objawia się przedawkowanie tym pierwiastkiem? Zanim sięgniesz po suplementację chromem przeczytaj kilka...
czytaj dalejIle kalorii potrzebujesz na co dzień?
Kaloryczność posiłków wielu z nas spędza sen z powiek. Warto wiedzieć ile kalorii w ciągu dnia powinniśmy spożywać, aby osiągnąć swój cel, na przykład schudnąć, przytyć, utrzymać wagę. Można skorzystać z dostępnych w internecie liczników, które w ciągu chwili obliczą...
czytaj dalejDieta dobra dla wątroby
Niezdrowy tryb życia wpływa bardzo niekorzystnie na jeden z ważniejszych organów w naszym ciele, czyli na wątrobę. Na co dzień dbamy o to, co widać, czyli skórę, włosy, szczupłą sylwetkę. Ale co zrobić, jeśli nawet przy zmianie diety i większej aktywności fizycznej...
czytaj dalejArtykuły na Blogu Sekret Zdrowia mają charakter popularno-naukowy. Nie stanowią porady medycznej ani nie zastępują porady lekarskiej.
Przed zastosowaniem skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.