W imię zdrowego stylu życia serdecznie namawiamy Was do rezygnacji z wszelkiego typu napojów kolorowych, gazowanych, chemicznych szkodliwych, a na dodatek od roku niesamowicie drogich. Co więc pić „zamiast”, żeby było smacznie, zdrowo, kolorowo i żeby skutecznie się nawodnić?

Oto kilka inspiracji, które przy odrobinie fantazji może przyrządzić każdy i zaskoczyć swoich bliskich. Koktajle, napoje, lemoniady, czy nalewki, to wszystko można przygotować w domu bez specjalnego wysiłku.

Koktajl to w zasadzie posiłek, który może nasycić i spełniać funkcję „przekąski” w ciągu dnia, na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Może być na słodko, ale też na słono, wszystko zależy od upodobań i zawartości lodówki oraz zasobów ogrodowych.

Koktajl pomidorowy

Składniki:

  • szklanka soku pomidorowego
  • 1l maślanki
  • 1 łyżeczka domowego łagodnego keczupu
  • koperek (im więcej, tym lepiej)
  • kilka listków melisy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Maślankę miksujemy z sokiem, keczupem, solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobniutko koperek i listki melisy, jeszcze przez moment miksujemy i pijemy od razu! Sok pomidorowy warto samodzielnie zrobić z soczystych, świeżych pomidorów.

Rubinowa rozkosz

Składniki:

  • szklanka soku z buraków (najlepiej świeżo wyciśnięty)
  • 1l maślanki
  • łyżeczka cukru trzcinowego lub stewii
  • łyżka soku z cytryny
  • biały pieprz (czarny zmienia kolor napoju)
  • sól morska

Przygotowanie:

Łączymy maślankę, sól i pieprz mikserem, gdy lekko się spieni dodajemy sok z buraków i sok z cytryny, miksujemy i pijemy od razu po przygotowaniu! W upalne dni warto użyć schłodzonej maślanki 😉

Dla zdrowotności

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego lub gęstego kefiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • dwie łyżki posiekanej drobno rzeżuchy
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Jogurt miksujemy, aż pojawi się piana, dodajemy rzeżuchę i gotowe! Taki koktajl obłędnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.

Smakowitość cebulowa

Składniki:

  • 3 duże słodkie cebule
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 1l wody oligoceńskiej lub mineralnej
  • 2 szklanki soku z pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru lub stewii
  • koperek

Przygotowanie:

Cebule rozdrabiamy w melakserze, dodajemy szklankę wody i przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Można zostawić na godzinę, aby cały płyn spokojnie spłyną, bez kawałków cebuli. Łączymy z sokami, wodą, solą, cukrem, pieprzem, mieszamy i na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.

Porzeczkowe orzeźwienie

Składniki:

  • 1 szklanka soku z czerwonych porzeczek
  • szklanka soku marchwiowego
  • 1 l zimnej wody mineralnej
  • szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy,dodajemy kostki lodu i pijemy w upalne dni lub zamiast kompotu do obiadu!

Napój na chlebku

Składniki:

  • 1 kg dobrego razowego chleba
  • 10l wody źródlanej
  • 1 duża łyżka suszonej mięty
  • 2 szklanki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży

Przygotowanie:

Pokrojony w kromki chleb rumienimy w piekarniku, a następnie wkładamy do słoja i zalewamy 2 litrami wrzątku. Odstawiamy na 12 godzin, a potem cedzimy przez gęste sito, przelewamy do kamiennego garnka. Do litra wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy, do letniej wody dodajemy napar z mięty, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż na powierzchni płynu pojawi się piana. Wtedy zbieramy ją łyżką cedzakową. Płyn rozlewamy do butelek, ale nie napełniamy ich do samego końca, a jedynie do 7/8 wysokości. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu przez dwie doby, bo po tym czasie można już go spróbować. Taki zakwas jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny, lekko gazowany, zamiast napojów kolorowych ze sklepu.

Kminkowy zawrót głowy

Składniki:

  • duża łyżka kminku
  • 1 l ody źródlanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z całej cytryny
  • 2 dag drożdży świeżych
  • kieliszek jarzębiaku (wytrawnego)

Przygotowanie:

Kminek zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Cedzimy przez sito wyłożone gazą i studzimy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy do wywaru wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny., mieszamy, a następnie odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy jarzębiak i możemy doprawić lekko miodem. Pijemy schłodzony zwłaszcza do potraw ciężkostrawnych z kapusty, czy tłustych mięs.

Dworski likier orzechowy

Składniki:

  • 30sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 3 goździki
  • 0,5 dag kory cynamonowej
  • duża pomarańcza
  • 0,5 kg cukru
  • 1l spirytusu
  • 1l wody

Przygotowanie:

Orzechy dzielimy na cztery części i zalewamy spirytusem. Przygotowujemy syrop z wody i cukru, powinien być gęsty. Dodajemy zimny syrop, przyprawy, pomarańczę bez pestek w plasterkach do orzechów w alkoholu. Słój stawiamy na słońcu i trzymamy go w takich warunkach przez miesiąc. Po tym czasie przecedzamy przez gazę i przelewamy do karafek. Smacznego!