Tofu dla jednych jest bezsmakowym kawałkiem czegoś pomiędzy gąbką, a serem, a dla innych to kreatywny składnik, dzięki któremu są w stanie wyczarować cuda na talerzu. Jak zawsze każda strona sporu ma rację. Soja bowiem w większości pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie (GMO), więc nie jest dla nas dobra. Wyjątkiem jest soja sfermentowana, na przykład sosy sojowe, tempeh, czy zupa miso. Soi sfermentowanej powszechnie używają na przykład długowieczni Japończycy, Chińczycy, Koreańczycy, czy Wietnamczycy. Taki rodzaj soi można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Tofu jednak wytwarza się z soi niefermentowanej i w związku z tym warto kupować produkty z certyfikatem GMO Free. O ile samo tofu dla niektórych jest „fu”, to po obróbce, dodaniu ziół, nawet sceptycy muszą zmienić zdanie.

Jak powstaje tofu?

„Azjatycki twaróg” powstaje z mleka sojowego w procesie koagulacji z użyciem soli, soku cytrynowego, chlorku magnezu i wapnia, albo siarczku magnezu. Dzięki tym dodatkom białko mleka sojowego ścina się, zsiadłe mleko w ten sposób oddziela się od serwatki i powstaje ser. Czy to nie podobny proces, jak przy zwykłym twarogu z mleka krowiego?

Rodzaje tofu

Tofu możemy kupić bez żadnych dodatków, albo z różnymi przyprawami, tofu wędzone, tofu marynowane sosem sojowym i siken tofu (jedwabiste tofu). Warto czytać etykiety, w skład takiego produktu powinno wchodzić tylko mleko sojowe, koagulant i sól. Oczywiście producencie proponują całą masę gotowych dań z dodatkiem tofu, ale tu też kryterium wyboru jest przede wszystkim skład, a dopiero na drugim miejscu cena. Zwykle kostka 200g tofu kosztuje około 6-7zł, a tofu BIO jest 2-3 zł droższa.

Smak

Na pewno mało wyrazisty i delikatny smak nie wyróżnia tofu z tłumu, ale za to ma niezwykła właściwość do wchłaniania smaków, więc komponuje się z każdym daniem, jest sycący, ale sam w sobie niemal niezauważalny, wręcz można się nie zorientować, co właśnie mamy na języku.

Wartości odżywcze

Chociaż na tym polu tofu może stawać w szranki z wieloma zdrowymi produktami. Zawiera mnóstwo białka, toteż stanowi dobre źródło tego składnika dla osób nie jedzących mięsa, aminokwasy, tłuszcze roślinne, węglowodany, witaminy i minerały. W 100g „azjatyckiego twarogu” znajdziemy tylko 70 kcal, 8g białka, 4g tłuszczu, 1g błonnika, 2g węglowodanów, 31% dziennego zapotrzebowania na mangan, 20% wapń, 14% selen, 12% fosfor, 11% miedź6% cynk, 9%magnez i 9% żelazo. Produkty sojowe zawierają fitoestrogeny, które są związkami organicznymi pochodzenia roślinnego i mają podobne działanie, jak estrogeny w naszym ciele. Wiele badań dowodzi, że tofu może mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Jedzenie 50g białka sojowego dziennie wpływa na poprawę ilości tłuszczów we krwi, a u kobiet po menopauzie spożywanie izoflawonów sojowych ochrania serce i poprawia wskaźnik masy ciała, obwodu talii i dobrego cholesterolu.

Kto nie powinien jeść tofu?

Są pewne dolegliwości, które według wskazań lekarskich wykluczają spożywanie białka sojowego, jak na przykład u kobiet z guzami piersi, osób mających problemy z tarczycą no i oczywiście alergicy z nietolerancją na soję.

No to… tofu i do kuchni!

Co na śniadanie? Jajecznica? A może dla odmiany TOFUCZNICA?

Składniki:

  • cebula
  • 200g tofu na
  • kurki
  • dymka
  • olej kokosowy/rzepakowy
  • kurkuma
  • płatki drożdżowe
  • sól lub czarna sól
  • odrobinę mleka sojowego
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, kurki na małe kawałki, a tofu rozdrabniamy widelcem. Cebulę i kurki wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz, smażymy minutę mieszając, dorzucamy tofu. Przyprawiamy płatkami drożdżowymi (około 2 płaskich łyżeczek), kurkumą, solą, pieprzem, mieszamy, dolewamy odrobinę mleka sojowego dla lepszej konsystencji, jeszcze dwie minuty mieszamy na patelni. Podajemy z dymką lub szczypiorkiem, można dodać też innych świeżych ziół.

Tofu z papryką i cukinią

Składniki:

  • 300g tofu
  • mała cukinia
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kumin
  • pieprz
  • imbir
  • szklanka wody

Przygotowanie:

Do miski należy wlać wodę, dodać imbir (1/2 łyżeczki), trochę chili, sos sojowy, zmiażdżony czosnek, mąkę, pieprz i wymieszać dokładnie. Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Dorzucić do tofu pokrojone w paseczki warzywa i smażyć przez 10-15 minut. Zalać warzywa sosem i dusić jeszcze przez 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje dzięki mące. Takie danie smakuje dobrze z makaronem sojowym, albo z ryżem!

Smacznego!