Pokrzywa wróciła do łask, nie jest już traktowana jako pospolity chwast, ale jedno z najsilniejszych i wszechstronnie działających ziół. Pisaliśmy już o niej niejednokrotnie, ale ponieważ zbliża się sezon pokrzywowy (majowa ma zdecydowanie najwięcej wartości i tą właśnie najlepiej jest suszyć na zimę), to dziś kilka propozycji wykorzystania tego ziela. Być może jeszcze nie jesteście przekonani do jej smaku, ale może dzięki kilku prostym przepisom polubicie się z tą parzącą królową ziół?

Warto…

Warto dać łapkę w górę pokrzywie 👍 na przykład za to, że zawiera mnóstwo witaminy C, a poza tym K, E, B2, B5, kwas krzemowy, sporo chlorofilu, acetylocholinę, żelazo, magnez, wapń, krzem, mangan, lecytynę, garbniki, działa wzmacniająco na cały nasz organizm, powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi, poprawia funkcjonowanie wielu narządów, w tym nerek, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Jest też uznawana za skuteczną w kosmetyce, stąd w wielu kosmetykach znajdziemy ekstrakty z pokrzywy. Olejek pokrzywowy przyspiesza gojenie się ran.

Jeśli chcecie przypomnieć sobie więcej faktów o pokrzywie, zapraszamy do wpisu o niej – wystarczy kliknąć >>TUTAJ<<

Pokrzywowe menu

Od czego zawsze zaczynamy? Kiedy już zebraliśmy świeżą pokrzywę należy ją „unieszkodliwić”, to jest sprawić, aby przestała parzyć. Aby inaktywować substancje parzące sparzamy ją wodą o temperaturze około 60 stopni Celsjusza, nie wrzącą.

Jajecznica z pokrzywą

Składniki:

  • 2 jajka od szczęśliwych kurek 😉
  • łyżeczka masła
  • garść świeżej (sparzonej) pokrzywy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka, dodajemy posiekaną drobno pokrzywę, doprawiamy solą i pieprzem, a potem mieszamy do czasu uzyskania ulubionej konsystencji – mniej lub bardziej ściętej.

Szpinak i pokrzywa – to para urodziwa!

Łącząc pokrzywę ze szpinakiem można przygotować po prostu dodatek do obiadu lub farsz do pierożków drożdżowych, z ciasta francuskiego, rolady wytrawnej.

Składniki:

  • 100 g szpinaku świeżego
  • 50 g pokrzywy
  • dwa ząbki czosnku
  • mała cebulka
  • żółtko jaja
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy posiekany drobno czosnek, a potem szpinak i pokrzywę, czekamy, aż zmniejszą swoja objętość, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtko jaja i szybko mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

Nalewka pokrzywowa

Składniki:

  • 250 g pokrzywy majowej
  • 0,5 l wódki 60% lub spirytusu

Przygotowanie:

Do wyparzonego słoika wrzucamy pokrzywę i zalewamy alkoholem, zabezpieczamy gazą. Przez 24h trzymamy w jasnym miejscu, najlepiej na parapecie, a potem chowamy do spiżarni lub innego ciemnego, ale przewiewnego miejsca na 5 – 6 dni. Następnie przecedzamy. Najlepiej spożywać ją na pół godziny przed posiłkiem w ilości jednej łyżki.

Zielony koktajl witaminowy

Pokrzywę świeżą można, a wręcz warto dodawać do kolorowych, warzywno – owocowych koktajli. Oto przepis na bombę witaminową!

Składniki:

  • pokrzywa majowa
  • seler naciowy
  • jabłko ze skórką
  • natka pietruszki
  • łyżeczka miodu
  • woda przegotowana

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, w ilości dostosowanej do tego, ile potrzebujemy uzyskać napoju, myjemy, kroimy i miksujemy razem. Taki koktajl warto pić natychmiast po przygotowaniu, ponieważ wtedy ma najwięcej wartości odżywczych!

Sałatka wiosenna

Składniki

  • kilka liści świeżej pokrzywy
  • duży pomidor malinowy
  • 50 g sera feta
  • dwie łyżeczki oleju lnianego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Przygotowanie:

Pomidora i ser kroimy w kosteczkę, siekamy pokrzywę, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i dodajemy listki bazylii posiekane lub w całości. Łączymy z olejem i podajemy na przykład z kromką żytniego pieczywa lub podpłomykiem.

Zielona zupa

Składniki:

  • kilka garści pokrzywy świeżej
  • kilogram ziemniaków
  • cebula
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • średni korzeń pietruszki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy (najlepiej jest pokruszyć liście dla bardziej intensywnego smaku; im więcej liści, tym bardziej zupa będzie przypominała taką ugotowaną na wywarze z mięsa)
  • śmietana
  • jajka na twardo

Przygotowanie:

W garnku na maśle podsmażamy pokrojone drobno por i cebulę, dorzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa, dodajemy liść i ziele angielskie zalewamy wodą, gotujemy przez pół godziny. Doprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy posiekaną pokrzywę i gotujemy kilka minut, potem zaprawiamy śmietaną i serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Sorbet na deser!

Składniki:

  • garść pokrzywy
  • garść szpinaku
  • świeża mięta
  • 400 ml soku jabłkowego
  • banan
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

Myjemy liscie szpinaku, pokrzywę zalewamy gorąca wodą i odcedzamy, aby nie parzyła, miksujemy wszystkie składniki, masę przelewamy do foremek do lodów i mrozimy przez około trzy godziny.

Smacznego!