Kwiecień plecień, bo przeplata, trochę zimy, trochę lata. Faktycznie, kwiecień jest miesiącem nieprzewidywalnym, przymrozki przeplatają się z ciepłymi, wiosennymi dniami, a pewne prace ogrodowe należy wykonać pomimo wszystko. Co roku kalendarz różni się wraz z fazami księżyca, są dni na sadzenie, sianie, pielęgnację, przycinanie. Dziś kilka porad na kwiecień, aby nasze ogrody cieszyły oczy i dawały wytchnienie od wiosny do jesieni.
Zielony dywan
Pielęgnacja trawnika nie należy do najłatwiejszych prac ogrodowych. O ile miesiąc kwiecień zaskoczy nas w tym roku ciepłymi temperaturami, to około połowy miesiąca można zabrać się za pierwsze w tym roku koszenie. Warto też kontrolować nawadnianie, o ile miesiąc okaże się suchy. Powinno też być widać, czy nie pojawiły się przypadkiem szkodniki, a jeśli tak, to już teraz można zacząć z nimi walkę.
Kwiecień to miesiąc przejściowy, ale już w tym okresie planujemy sadzenie roślin, które mają wzejść latem. Kiedy mróz odpuści siejemy pomidory, bazylię, zieloną paprykę, fasolę, cukinie, kukurydzę słodką pod przykryciem oczywiście.
Warto dopiąć też kwestię porządków, czyli oczyścić stawy, oczka wodne, usunąć zeschnięte gałązki, zgrabić liście, zdjąć otuliny z roślin i raz jeszcze zrobić przegląd drzew w poszukiwaniu ewentualnych chorób. Szczególnie teraz powinniśmy oglądać uważnie prognozy pogody i w razie konieczności reagować ochraniając czasowo delikatne rośliny, kwiaty i warzywa, za pomocą polaru ogrodniczego.
Zdecydowanie w kwietniu zaczynamy podlewanie roślin doniczkowych, które zimowały w pomieszczeniach, ponieważ już budzą się do życia. Można też zacząć je zasilać nawozami.
Kalendarz biodynamiczny kwiecień 2022
1 ? 5 kwiecień ? jest to czas sprzyjający rozwojowi roślin, których plonem jest nasiono lub owoc oraz korzeń;
6 ? 19 kwiecień ? dobry czas na sianie i sadzenie roślin kwitnących;
20 ? 23 kwiecień ? dobry okres na sadzenie i sianie roślin korzeniowych;
24 ? 27 ? sadzimy i siejemy rośliny, których plonem jest liść i łodyga, a także owoc i nasiona;
28 ? 30 kwiecień ? to czas sprzyjający roślinom dającym owoce i nasiona oraz korzenie jadalne;
Kwiaty w kwietniu
W tym miesiącu możemy posadzić gatunki roślin kwitnących bardziej odporne na chłód w gruncie i pod przykryciem, w szklarni te, które są bardziej wrażliwe. Sadzimy byliny, przycinamy róże i sadzimy nowe krzewy.
Warzywa
W pierwszej połowie kwietnia siejemy strączkowe rośliny wprost do gruntu, cebule i pietruszkę, a w drugiej połowie buraki, , kalafiory, kapusty wczesnych odmian, rzodkiewki, czy pory.
Drzewka owocowe
Już niedługo nasze ogrody rozkwitną pełnią barw, ale by obficie owocowały przykładajmy starań, aby w porę zareagować na pojawiające się po zimie uszkodzenia na skutek mrozu. Szczególnie wrażliwe są śliwy, brzoskwinie, morele, nektarynki. Wiosna, kwiecień, to świetny czas na przycinanie winorośli. Można to zrobić na jesień, ale jeśli w miejscu, w którym mieszkamy przymrozki są częste, to o wiele korzystniej dla winogron jest ich przycinanie właśnie w kwietniu. Ale uwaga, winorośl owocuje na pędach jednorocznych, które wyrastają z pąków położonych na zdrewniałych dwuletnich pędach. Jeśli za późno, na przykład w maju, zabierzemy się za ich przycięcie, to wycieknie z nich bardzo wiele soków, co osłabi krzewy.
Na początku kwietnia zabierzmy się za przygotowywanie drzew do przeszczepiania. Skracamy najpierw gałęzie, które wykorzystamy do tego celu w zależności od ich grubości na długość od 30 do 60 centymetrów. Dolne gałęzie powinny być dłuższe, a górne krótsze. Miejsce przeszczepiania powinno mieć gładką korę, bez uszkodzeń mechanicznych i dodatkowych rozgałęzień.
W kwietniu sadzimy nowe drzewka owocowe i krzewy. Kupując drzewka z odkrytym korzeniem powinniśmy sadzić do momentu, dopóki nie pojawiły się nowe listki, czyli drzewko nie rozpoczęło jeszcze swojej wegetacji. Warto zwrócić uwagę na to przy zakupie. Niektórzy sprzedawcy wydłużają okres uśpienia drzewek przetrzymując je w specjalnych chłodniach i takie okazy możemy sadzić nawet do początku maja.
Prace ogrodowe są też sposobem na wyciszenie się, relaks i tak powinniśmy do nich podchodzić. To taki rodzaj naturalnej terapii, która na dodatek skutkuje obfitymi plonami, a każdy owoc i warzywo wyhodowane własnoręcznie smakuje o wiele lepiej!