Jeśli śledzicie nasze wpisy na BLOGu Sekret Zdrowia, to z całą pewnością wiecie, że wśród ziół można znaleźć panaceum na każdą dolegliwość, albo dzięki ziołom po prostu ich uniknąć. Dzisiaj przyjrzymy się ziołom, dzięki którym możemy wzmocnić nasz organizm, na przykład w okresach przesilenia wiosennego i zimowego lub po ciężko przebytych chorobach.
Co nas wzmocni?
Jest wiele ziół, które występują w naszym klimacie, działających na wzmocnienie. Wśród nich warto wymienić:
ziele bylicy ? bożodrzewu, ziele krwawnika, ziele rzepiku, piołunu, bukwicy, byliny pospolitej, świetlika, bluszczyku, dziurawca, kolendry, macierzanki, werbeny, przetacznika, kwiaty stokrotki, kminek, kolendrę, ziele bratka polnego, korzeń kuklika, korzeń goryszu, liść maliny i porzeczki czarnej, pokrzywy, barwinka, nasienie kozieradki, korzeń mniszka, owoc dzikiej róży, szyszki chmielu, siemię lniane, korzeń podróżnika. Większość z nich byłą już opisana na BLOGu, ale może dobrze jest przypomnieć sobie co nieco?
Korzeń podróżnika
Korzeń podróżnika, a konkretnie cykorii podróżnika to bogate źródło substancji goryczkowych: laktukopikryny, fenolokwasów takich jak kwas cykoriowy, fitosterole, taraksasterol i inulina, której może być nawet 40%! Inulina, a konkretnie produkty zawierające tą substancję mają obniżoną wartość energetyczną i nie ulegają trawieniu, za to fermentacji. Dzięki temu rozwija się dobra mikroflora w jelitach. Ponadto zapobiega zaparciom, obniża cholesterol LDL i VLDL i wzmacnia organizm.
Korzeń goryszu
Gorysz należy do rodziny selerowatych. Jest to bylina występująca w Europie, na Wyspach Brytyjskich i w Skandynawii. W naszym kraju jest aż pięć gatunków dzikorosnących: gorysz alzacki, miarz, błotny, siny i pagórkowy. Białe baldachy kwiatów rosną na długich łodygach i mogą osiągnąć nawet metr wysokości. Korzeń działa wzmacniająco, wspiera układ trawienny, poprawia odporność, działa moczopędnie i rozkurczowo. Często zalecany jest na gorączkę, kamicę nerkową i bóle menstruacyjne.
Korzeń kuklika
Kuklik pospolity ma zupełnie niepozorny wygląd, jest to niewielki, żółty kwiatek na długiej, giętkiej łodyżce, którego owoce są haczykowato owłosione o lekko fioletowym kolorze. Bywa nazywany benedyktem lub zielem goździkowym, a to za sprawą mocno pachnącego goździkiem korzenia z delikatna nutą cynamonu. Jest nie tylko lekarstwem, ale wykorzystuje się go również jako przyprawę do piwa, likierów, kompotów rozgrzewających, a czasem zamiast goździków. Kuklika niegdyś używano na trawienie, na biegunkę i wysoką temperaturę, do łagodzenia stanów zapalnych, na krwotoki, bóle gardła i dziąseł. Można też stosować okłady na dolegliwości skórne, czy trudno gojące się rany.
Liść barwinka
Barwinek to śliczna i lubiana roślinka ozdobna, ale niewielu z Was z pewnością wie, że jest też roślina leczniczą. To fioletowoniebieski, czasem biały lub różowy kwiatek dorastający do 15 cm wysokości kwitnący już w maju. Listki ma drobne, zielone i lancetowate. Zawiera alkaloidy (winblastyna, winkrystyna), które mają działanie przeciwnowotworowe, tonizujące, ściągające, rozszerzające naczynia krwionośne. Napary szczególnie pomocne są dla kobiet, które bardzo mocno krwawi podczas miesiączki. Roślina stosowana jest także na zapalenie żołądka, biegunki, a ekstrakty do płukania jamy ustnej, na ból gardła, owrzodzenia i zapalnie dziąseł. Warto też stosować napary na wzmocnienie, a świeże liście mogą zatrzymać krwawienie z nosa, gdy umieści się je w nozdrzach.
Nasienie kozieradki
Kozieradka należy do rodziny motylkowatych, nazywana bywa też bożą trawką. W naszym kraju nie rośnie dziko, ale jest uprawiana. Trochę przypomina koniczynę, ale ma korzenny zapach i kwitnie od czerwca do lipca. Nasiona kozieradki zawierają nawet 30% substancji śluzowych, saponiny, flawonoidy, witaminy (B6, kwas foliowy, A), tłuszcze, białka, cholinę, lecytynę, alkaloidy, gorycze i minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód). Tak bogaty skład powoduje, że zaliczamy kozieradkę do roślin, które wzmacniają organizm, pobudzają czynności wydzielnicze i mechanizmy odporności nie tylko u ludzi, ale także u zwierząt.