Czerwiec, potem lipiec, sierpień… Ciepło, upał, żar z nieba, zbliża się pora obiadu, ale przecież zupełnie nie chce się jeść rosołu z kluskami, schabowego prosto z patelni z kapustą zasmażaną, czy krupniku. Co więc zjeść, aby było lekko, lecz odżywczo i sezonowo? Chłodnik to jest wyjście z sytuacji. Chłodnik może być owocowy lub wytrawny lub łączyć trochę słodyczy z pikanterią. Wszystko zależy od inwencji twórczej i tego, co udało Wam się dzisiaj upolować na targu.

Oto kilka naszych propozycji w temacie zup chłodnik, które warto wypróbować i dodać coś od siebie. A jeśli wpadniecie na genialny przepis – podzielcie się nim z innymi! Możecie do nas pisać na adres info@sekretmumio.pl w temacie maila wpisując „przepis na BLOG”.

Zupa poziomkowa

Ta zupa musi wywołać błogość na twarzy, kiedy jej spróbujecie. Poziomki są towarem luksusowym w większości rejonów w Polsce, ale każdy zna ich smak… Poziomki kojarzą się z lasem, wakacjami, naturą, a niektórzy stawiają je ponad truskawkami!

Składniki:

  • 1l poziomek prosto z lasu
  • 1 l jogurtu naturalnego i śmietany (50/50)
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka listków posiekanej dzikiej mięty

Przygotowanie:

Z litra poziomek odsypujemy do miseczki dwie garści. Pozostałą część owoców, śmietanę, jogurt, cukier i kremówkę najlepiej umieścić w blenderze kielichowym i zmieszać na wysokich obrotach, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Koniecznie należy teraz włożyć zupę do lodówki na godzinę. Potem serwujemy z garścią świeżych poziomek na wierzchu i listkami dzikiej mięty.

Zupa jabłkowa

Tą zupę można przyrządzić z dowolnego gatunku jabłek, chociaż najlepsze będą dorodne antonówki, a w sezonie na przykład z papierówek. Żurawinę świeżą, teraz niedostępną, można zastąpić suszoną.

Składniki:

  • 5 antonówek średniej wielkości lub 4 duże
  • 1 szklanka żurawiny suszonej (lub 2 szklanki świeżej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka wina białego wytrawnego
  • sok z cytryny
  • 2-3 kilka goździki

Przygotowanie:

Żurawinę zalewamy szklanką wody. Zagotowujemy litr wody, dodajemy do wrzątku cukier, goździki, łyżkę stołową soku cytrynowego i drobno pokrojone jabłka bez skórki. Gotujemy owoce tak długo, aż staną się szkliste, a wtedy odcedzamy i przykładamy do miseczek. Żurawinę z wodą blendujemy, a potem przecieramy przez sito wprost do syropu jabłkowego. Mąkę rozrabiamy z mała ilością wody i wlewamy do gorącego syropu gotując jeszcze kilka chwil cały czas mieszając. Do powstałego kisielu dodajemy resztę soku z cytryny i wino. Studzimy podajemy z jabłkami i na przykład z grzankami zrobionymi z chałki. Zupa w wersji na ciepło też jest smaczna w chłodniejsze dni.

Chłodnik leśny

Ten chłodnik możecie przyrządzić z każdego rodzaju owoców leśnych, a najlepiej z kilku rodzajów. Jeśli owoce są słodkie nie musicie w ogóle dodawać cukru! Będzie zdrowiej i mniej kalorycznie, a równie smacznie.

Składniki:

  • litr zsiadłego mleka lub maślanki
  • półtorej szklanki owoców: malin, jagód, borówek, jeżyn, poziomek
  • szklanka śmietany
  • cukier do smaku
  • odrobina wanilii

Przygotowanie:

Owoce oczyszczamy i przekładamy do blendera kielichowego i łączymy z pozostałymi składnikami, aż całość zacznie się pienić. Maślanka lub zsiadłe mleko powinny być mocno schłodzone. Taką zupę można serwować z garstka owoców na wierzchu, ale też… z młodymi ziemniaczkami! Im są one mniejsze, tym smaczniejsze i słodsze. To jest naprawdę smaczne!

Chłodnik na duży apetyt

To propozycja chłodnika, który jest dość pożywny i orzeźwiający w upalne dni. W wersji dla dzieci można nie dodawać czosnku, chociaż tej zupie czosnek dodaje charakteru.

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego
  • pół litra kefiru
  • ogórek szklarniowy
  • 10 rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • szczypior
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Przygotowanie:

W misce łączymy serek i kefir. Ścieramy na tarce rzodkiewki i średniej wielkości ogórka, a potem odsączamy na sicie. Kroimy bardzo drobno czosnek lub przeciskamy przez praskę. Siekamy cebulki (dwie małe, w plasterki), szczypior i koperek. Łączymy składniki, doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem świeżo mielonym. Do tego doskonałe będą grzanki z pieca z masłem czosnkowym domowej roboty.

Chłodnik ogórkowy

Ten chłodnik pokochają wszyscy! Jest łątwy do przygotowania, a dobrze schłodzony studzi rozgrzane słońcem ciało. Co ważne, ma też niewiele kalorii.

Składniki:

  • 2 duże ogórki gruntowe
  • 3-4 ogórki małosolne
  • litr maślanki
  • szklanka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 5 listków cząbru
  • 2 łodygi młodego czosnku (lub jeden duży ząbek)
  • pęczek koperku (im więcej, tym smaczniej)
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Ogórki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Można, ale nie ma konieczności usunąć pestki. Należy odsączyć starte ogórki na sicie. Łączymy maślankę, śmietanę, drobno posiekane zioła i doprawiamy solą oraz cukrem. Ta zupa też smakuje wyśmienicie z młodymi małymi ziemniaczkami gotowanymi w skórkach i dużą ilości koperku.

Smacznego lata!