Blog sekret zdrowia
Magnolia
Magnolia, zanim jeszcze na drzewie pojawią się pierwsze zielone listki, wybucha kwiatami o odurzającym zapachu! To drzewko ma tak dużo wdzięku, że nie można obok niej przejść obojętnie, nie spoglądając choćby na chwilę i nie wciągając głęboko do płuc jej cudnego...
czytaj dalejRozchodnik
Rozchodnik ostry (Sedum acre L.) nazywany jest potocznie grzmotnikiem. Taki przydomek ma nie bez powodu, gdyż jego kwitnienie zbiega się w czasie z letnimi burzami z piorunami. Wyplata się także z niego wianki, jest w tej roli niezwykle wdzięczną rośliną, a upleciony...
czytaj dalejFloroterapia forsycją
Zacznijmy od pojęcia ?floroterapia?. To pojęcie oznacza dział ziołolecznictwa, który wykorzystuje kwiaty do leczenia, żywienia i do celów kosmetycznych. Brzmi przyjemnie? Nie tylko! Jest też równie znaną i skuteczną metodą. Kiedy dookoła tak wiele barw na drzewach...
czytaj dalejDrapieżna rosiczka
Świat roślin jest fascynujący. O ile natura doskonale radzi sobie bez ingerencji człowieka, o tyle my bez niej NIE! Zgłąbianie tajników zielasrstwa ma w sobie coś z magii, ale tej dobrej, białej magii, zresztą służącej nie tylko zaspakajaniu naszej ludzkiej...
czytaj dalejPodbiał – pierwszy zwiastun wiosny!
Podbiał pospolity (Tussilago farfara) znany jest pod kilkoma innymi nazwami potocznymi: ośla stopa, boże liczko, końskie kopyto, białodrzew, kaczeniec. Należy do rodziny astrowatych i jest roślinką wieloletnią. Dorasta do 20 cm wysokości, kłącze ma rozgałęzione,...
czytaj dalejKolendra siewna
Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) jest popularnym i lubianym ziołem, a w polskich kuchniach używanym zamiennie z naszą rodzimą natką pietruszki. Kolendra ma jednak delikatniejszy smak i różni się wyglądem od pietruszki. Najczęściej kupujemy ją w marketach w...
czytaj dalejSuper babka!
Babka płesznik (Plantago psyllium) naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego. Uprawia się ja w Maroku, południowej Francji, a także w naszym kraju. Surowcem leczniczym są brunatnego koloru lśniące i gładkie malutkie nasionka (Semen Psyllii) o łódeczkowatym...
czytaj dalejCzy mak ci w smak?
Makowce, bułki z makiem, makiełki, kutia, ciastka makowe jemy w zasadzie przez cały rok, a widok pól pełnych czerwonych główek makowych zachwycają wszystkich! Co ma w sobie mak? Czy warto go jeść i dlaczego? Czy to jedynie ozdobne ziarenka na śniadaniowej bułeczce?...
czytaj dalejKurza stopka
Spośród pierwszych wschodzących traw wyglądają już pierwsze młode listki kolejnego niesamowitego ziela ? podagrycznika. Ma charakterystyczne listki, ale o tej porze roku można je pomylić z listkami pięciornika. To jednak zupełnie inna roślina o leczniczych...
czytaj dalejOcet
Rodzajów octu w każdym sklepie mamy mnóstwo. Jedni go lubią, inni nie, można go dodawać do sosów, warzyw, owoców, do grillowania, pieczenia mięs. Z całą pewnością wpływa na smak każdej przyrządzanej potrawy. Ocet jest jednak czymś więcej, niż tylko dodatkiem smakowym,...
czytaj dalejWarzęcha
Chrzan pospolity w Polsce nazywany jest warzęchą i o dziwo należy do rodziny kapustowatych. Znany jest w zasadzie na całym świecie. Korzeń może osiągnąć naprawdę potężne rozmiary do 150cm wysokości, zaś liście są duże i ząbkowane. Co prawda chrzan w naszym kraju...
czytaj dalejArtykuły na Blogu Sekret Zdrowia mają charakter popularno-naukowy. Nie stanowią porady medycznej ani nie zastępują porady lekarskiej.
Przed zastosowaniem skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.