Witamina C, której przypisuje się między innymi działanie wspomagające odporność, to jedna z ważniejszych witamin dla naszego organizmu. Badania potwierdzają, że nie ma różnicy, czy przyjmujemy naturalna witaminę C, czy syntetyczną. W istocie jest to ten sam związek chemiczny. Do wyboru mamy kwas L-askorbinowy lub jego sole organiczne. Nieorganiczne sole mają mniej kwasowy odczyn, więc każdy, kto po kwasie askorbinowym odczuwa dyskomfort ze strony układu pokarmowego może sięgać właśnie po tą wersję witaminy C. Na co wpływa witamina C, czy wybrać prawo, a może lewoskrętną i czym grozi niedobór? Dzisiaj bierzemy pod lupę witaminę C!

Witamina C

O ile w świecie zwierząt i roślin wiele gatunków ma naturalną zdolność do biosyntezy witaminy C, o tyle organizm człowieka nie ma takich zdolności i jedyna możliwość dostarczenia tej cennej witaminy jest pokarm. Witamina C jest wchłaniana w dwunastnicy i jelicie cienkim. Niestety proces ten zaburza palenie papierosów i stosowanie niektórych grup leków.

Witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego poprzez zwiększanie aktywności komórek NK (Natural Killer), które stanowią podstawową populację komórek odpornościowych. Za sprawą witaminy C lepiej też przyswajamy żelazo niehemowe i wapń, rany lepiej goją się, obniża się stężenie glukozy we krwi i reguluje się ciśnienie tętnicze. Stosowanie suplementów z witamina C w okresie przeziębienia może skrócić czas choroby, chociaż w tym temacie wciąż trwają badania naukowe.

Czy wiesz, że… witamina C usuwa wolne rodniki z organizmu? Dzięki niej pozbywamy się wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają materiał genetyczny i powodują wiele nowotworów, na przykład żołądka, czy przełyku.

Określenie kwasu L-askorbinowego prawoskrętnym bierze się od skręcalności płaszczyzny optycznej światła spolaryzowanego. Przedrostek L sugeruje właśnie tak zwaną konfigurację względną dotyczącą sposobu określania izomerów optycznych, ale owe „L” błędnie bywa interpretowane jako określenie związków lewostronnych. Brzmi skomplikowanie, ale warto po prostu wiedzieć, że witamina po prostu jest skuteczna bez względu na hasła reklamowe zachwalające jeden lub drugi rodzaj skrętności.

Niedobór i przedawkowanie witaminy C

Kupując preparaty z witaminą C należy sprawdzić sposób dawkowania w zależności od wieku. Organizm ludzki potrzebuje od 20 mg ( w przypadku niemowląt) do nawet 120 mg (w przypadku kobiet w ciąży). Standardowo dorośli mężczyźni potrzebują 90 mg na dobę, a kobiety 75 mg. Zapobiegawczo można stosować około 60 mg na dobę suplementu diety, a w przypadku niedoborów 100-500 mg na dobę.

Niedobór witaminy C objawia się osteoporozą, nieprawidłowym procesem zrastania się kości po złamaniach, gorszym gojeniem się ran, spadkiem odporności na infekcje, szkorbutem, osłabieniem, starzeniem się skóry, brakiem apetytu, czy bólami w stawach oraz mięśniach. W naturalny sposób nadmiar witaminy wydalany jest wraz z moczem, wtedy powyższe objawy mogą w ogóle nie występować, ale w przypadku dawek powyżej 2 g na dobę możemy spodziewać się nudności, biegunek, wymiotów, czy wysypki skórnej.

W jakich produktach jest najwięcej witaminy C?

Mamy wiele produktów, które dostarczą organizmowi w naturalny sposób witaminy C. Najwięcej jest jej w rokitniku (900mg/100g), pokrzywie (600mg), lebiodce pospolitej (565 mg), szczypiorku (542mg), mnóstwo mają jej owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grapefruity, kiwi), papaja, acerola, truskawki, czarne porzeczki, dzika róża (owoce), ziemniaki, brokuły, kalafior, brukselka (i inne warzywa kapustne), papryka, nać pietruszki, kalarepa, jarmuż.

Brokuły dostarczają około 65 mg witaminy C w 100g, ale natka pietruszki ma aż 175 mg! Zróżnicowana dieta zapobiegnie niedoborowi witaminy C i wszystkich innych ważnych składników odżywczych.