Skorzonera, czy potocznie wężymord, z wyglądu przypomina trochę korzeń chrzanu, niezbyt rzuca się w oczy, niewiele osób miało przyjemność go spróbować, a tymczasem jest to wykwintne warzywo kiedyś będące antidotum na węże, a dziś to po prostu przysmak. Skorzonera dodaje sił, witalności, piękna i naprawdę warto jej poszukać w sklepach i na targowiskach!

Wartości odżywcze

Te czarne korzenie zawierają całą listę wartości odżywczych takich jak karoten dla pięknej skóry, zdrowe tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminę A, C, E, K, minerały (cynk, wapń, sód, potas, selen, magnez, mangan, chlor, fosfor, żelazo).

Świetnie wpływa też na cały układ pokarmowy, a do tego skorzonera jest niskokaloryczna (w 100 g ma około 80 kcal).

Dzięki zawartości cennego żelaza i miedzi warzywo to ma świetny wpływ na jakość naszych włosów. Pomaga nie tylko uzyskać zdrowy wygląd włosów, ale też wzmacnia ukrwienie skóry głowy, hamuje wypadanie włosów i wzmacnia mieszki włosowe.

Zbyt rzadko kontrolujemy poziom żelaza we krwi skutkiem czego włosy wypadają, łamią się, a nawet przy zastosowaniu najsilniejszych preparatów sytuację tą trudno odwrócić. Każdą terapię należy więc zacząć od żywienia, bo dzięki zdrowej diecie i suplementacji będziemy piękni i zdrowi. Miedź zawarta w skorzonerze dodatkowo wpływa na intensywność koloru włosów oraz przyspiesza ich wzrost.

Czy wiecie, że skorzonera ma tak samo dużo potasu, jak banan? Banany słyną z wysokiej zawartości tego cennego pierwiastka, ale w tym wyścigu mają konkurencję niebagatelną. Potas wspiera mięśnie, kości, zmniejsza ryzyko osteoporozy, a pamiętać o nim powinny szczególnie osoby, które używają na co dzień sporo soli w swojej kuchni.

Z czym można pomylić skorzonerę?

Niektórzy mylą ją z salsefią, ale to zupełnie inne warzywo. Z wyglądu bliższa jest pietruszce i i w smaku też trochę ją przypomina. Salsefia też ma całe mnóstwo potasu, dużo witaminy C, błonnik, ale te warzywa zdecydowanie różnią się od siebie. Jednak jeśli zdarzy Wam się taka pomyłka, to bez obaw, w przeciwieństwie do niebezpieczeństw, jakie ze sobą niosą pomyłki dotyczące grzybów lub ziół, to w tym przypadku i skorzonera i salsefia wychodzą tylko na zdrowie!

Jak to jeść?

Skorzonerę lubią Francuzi i wykorzystują ją do potraw słonych i słodkich. Ponieważ w smaku wężymord przypomina szparagi, to przyjemnie dla podniebienia łączy się z beszamelem i inntymi sosami, albo po polsku – z bułką tartą na maśle. Skorzonerę można też smażyć w cieście naleśnikowym jak kalafior, czy inne warzywa. Można też polać miodem, albo oliwą z oliwek. Możliwości to ciekawe i zdrowe warzywo daje wiele.

Zupa ze skorzonery wzmocniona dynią

Składniki:

  • 400g skorzonery
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • duża marchewka
  • dwa ziemniaki
  • 600ml bulionu
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • dwie łyżki śmietany
  • olej z dyni
  • nasiona dyni
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy masło i szklimy na nim cebulę i czosnek drobno posiekane. Skorzonerę obieramy, myjemy. Uwaga! Warto wykonać tą czynność w rękawiczkach, bo sok mleczny spod skórki klei i farbuje dłonie na czerwono. Warzywo od razu kroimy, a jeśli nie, to trzeba zamoczyć je w wodzie z cytryną, aby nie ściemniało. Wrzucamy skorzonerę do garnka z cebulą i czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki, chwilę obsmażamy, zalewamy bulionem warzywnym lub wodą, gotujemy przez 20 minut, a potem blendujemy na krem i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki. Nasiona dyni podsmażamy na suchej patelni. Zupę przed podaniem zabielamy śmietaną, podajemy z pestkami i olejem z dyni. Samo zdrowie!

Alternatywne puree

Składniki:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 kg skorzonery
  • 6 łyżek masła
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Obieramy skorzonerę, kroimy na dwu centymetrowe kawałeczki i wrzucamy do garnka ze szklanką wody, sokiem z cytryny (2 łyżki), masłem i solą do smaku. Gotujemy, aż zawrze, a potem przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy kolejny kwadrans. Po tym czasie dolewamy śmietanę, blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z dowolnym daniem!

Chrupiące rollsy ze skorzonery

Składniki:

  • 800g skorzonery
  • łyżka mąki
  • trzy łyżki mielonych migdałów
  • 2 białka jaja
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Skorzonerę obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy wymieszaną mąkę z octem, cukrem, solą, pieprzem. Gotujemy przez 40 minut do miękkości. Następnie osuszamy, obtaczamy w rozbełtanych białkach jaj, obsypujemy migdałami i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.