Latem, kiedy żar leje się z nieba, jesteśmy skupieni na innych i znacznie ciekawszych aktywnościach, niż gotowanie. Zwyczajnie czasem brakuje inspiracji na przygotowanie obiadu. Poza tym, czy chce się jeść w taki upał? Najlepiej poszukać alternatywy i… wziąć ten temat „na chłodno”! Dzisiaj kilka ciekawych przepisów na proste i bardzo orzeźwiające chłodniki na słodko i na słono. Zupa to lekka i wartościowa forma obiadu, a przygotowana na bazie maślanki lub kefiru dodatkowo wspomaga florę bakteryjną.

Chłodnik pomidorowy

Składniki:

  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomidorów
  • 2 szklanki niskoprocentowej śmietany
  • 2 jajka na twardo
  • 2 duże łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól
  • cukier
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Śmietanę roztrzepujemy z sokiem pomidorowym, dodajemy drobniutko posiekane jajka ugotowane na twardo, zioła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Chłodnik serwujemy zaraz po przyrządzeniu. Można przygotować grzanki lub tosty z masłem czosnkowym. Do masła i wyciśniętego przez praskę czosnku spróbujcie dodać świeżych lub suszonych ziół (cząber, tymianek, oregano) oraz szczyptę soli morskiej.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • 2 średnie ogórki
  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • 4 listki świeżego cząbru
  • 2 łodyżki młodego czosnku
  • 2 duże łyżki posiekanego koperku
  • 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ogórki po obraniu ze skórki ścieramy na grubej tarce (można wcześniej przekroić je na pół i usunąć pestki), a następnie przez kilka minut odsączamy na sicie. Maślankę łączymy z solą i cukrem, dodajemy śmietanę, zioła, ogórki i dokładnie mieszamy. Zupa jest gotowa natychmiast po przyrządzeniu! Można wycisnąć dodatkowo jeden ząbek czosnku i dodać garść szczypiorku, wtedy smak będzie bardziej ostry.

Królewski chłodnik poziomkowy

Składniki:

  • 1 l poziomek
  • 1 l słodkiej niskoprocentowej śmietany lub śmietany w proporcji pół na pól z jogurtem naturalnym
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Odkładamy garść poziomek do dekoracji, a resztę łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami i rozbijamy w malakserze lub przy pomocy blendera, aż się lekko spieni. Wstawiamy do lodówki minimum na pół godziny. Podajemy z listkami mięty, całymi poziomkami i biszkoptami. Taka zupa przypadnie do gustu nawet największym niejadkom!

Chłodnik serowy

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 400 ml kefiru
  • 1 ogórek średniej wielkości
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 cebulki
  • garść szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na tarce ścieramy ogórki i rzodkiewki. Siekamy drobno (lub przeciskamy przez praskę) czosnek, szczypiorek i cebulkę. Kefir łączymy z serkiem , mieszamy, dodajemy starte warzywa, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Taki chłodnik rewelacyjnie smakuje z młodymi ziemniaczkami!

W kuchni liczy się kreacja, tworzenie nowych smaków i przede wszystkim przyjemność z jedzenia. Zbierajcie zioła, jedzcie dużo świeżych warzyw, owoców i ziół, czyli wszystkiego, czego mamy pod dostatkiem latem! Jeśli już wypróbowaliście któryś z podanych przepisów, dodaliście „coś od siebie” i wyszło super, to koniecznie napiszcie o tym w komentarzu. Dzielmy się tylko dobrymi przepisami na zdrowie!

Smacznego!