Czerwiec, potem lipiec, sierpień? Ciepło, upał, żar z nieba, zbliża się pora obiadu, ale przecież zupełnie nie chce się jeść rosołu z kluskami, schabowego prosto z patelni z kapustą zasmażaną, czy krupniku. Co więc zjeść, aby było lekko, lecz odżywczo i sezonowo? Chłodnik to jest wyjście z sytuacji. Chłodnik może być owocowy lub wytrawny lub łączyć trochę słodyczy z pikanterią. Wszystko zależy od inwencji twórczej i tego, co udało Wam się dzisiaj upolować na targu.
Oto kilka naszych propozycji w temacie zup chłodnik, które warto wypróbować i dodać coś od siebie. A jeśli wpadniecie na genialny przepis ? podzielcie się nim z innymi! Możecie do nas pisać na adres info@sekretmumio.pl w temacie maila wpisując ?przepis na BLOG?.
Zupa poziomkowa
Ta zupa musi wywołać błogość na twarzy, kiedy jej spróbujecie. Poziomki są towarem luksusowym w większości rejonów w Polsce, ale każdy zna ich smak? Poziomki kojarzą się z lasem, wakacjami, naturą, a niektórzy stawiają je ponad truskawkami!
Składniki:
- 1l poziomek prosto z lasu
- 1 l jogurtu naturalnego i śmietany (50/50)
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- kilka listków posiekanej dzikiej mięty
Przygotowanie:
Z litra poziomek odsypujemy do miseczki dwie garści. Pozostałą część owoców, śmietanę, jogurt, cukier i kremówkę najlepiej umieścić w blenderze kielichowym i zmieszać na wysokich obrotach, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Koniecznie należy teraz włożyć zupę do lodówki na godzinę. Potem serwujemy z garścią świeżych poziomek na wierzchu i listkami dzikiej mięty.
Zupa jabłkowa
Tą zupę można przyrządzić z dowolnego gatunku jabłek, chociaż najlepsze będą dorodne antonówki, a w sezonie na przykład z papierówek. Żurawinę świeżą, teraz niedostępną, można zastąpić suszoną.
Składniki:
- 5 antonówek średniej wielkości lub 4 duże
- 1 szklanka żurawiny suszonej (lub 2 szklanki świeżej)
- 1 szklanka cukru
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka wina białego wytrawnego
- sok z cytryny
- 2-3 kilka goździki
Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy szklanką wody. Zagotowujemy litr wody, dodajemy do wrzątku cukier, goździki, łyżkę stołową soku cytrynowego i drobno pokrojone jabłka bez skórki. Gotujemy owoce tak długo, aż staną się szkliste, a wtedy odcedzamy i przykładamy do miseczek. Żurawinę z wodą blendujemy, a potem przecieramy przez sito wprost do syropu jabłkowego. Mąkę rozrabiamy z mała ilością wody i wlewamy do gorącego syropu gotując jeszcze kilka chwil cały czas mieszając. Do powstałego kisielu dodajemy resztę soku z cytryny i wino. Studzimy podajemy z jabłkami i na przykład z grzankami zrobionymi z chałki. Zupa w wersji na ciepło też jest smaczna w chłodniejsze dni.
Chłodnik leśny
Ten chłodnik możecie przyrządzić z każdego rodzaju owoców leśnych, a najlepiej z kilku rodzajów. Jeśli owoce są słodkie nie musicie w ogóle dodawać cukru! Będzie zdrowiej i mniej kalorycznie, a równie smacznie.
Składniki:
- litr zsiadłego mleka lub maślanki
- półtorej szklanki owoców: malin, jagód, borówek, jeżyn, poziomek
- szklanka śmietany
- cukier do smaku
- odrobina wanilii
Przygotowanie:
Owoce oczyszczamy i przekładamy do blendera kielichowego i łączymy z pozostałymi składnikami, aż całość zacznie się pienić. Maślanka lub zsiadłe mleko powinny być mocno schłodzone. Taką zupę można serwować z garstka owoców na wierzchu, ale też? z młodymi ziemniaczkami! Im są one mniejsze, tym smaczniejsze i słodsze. To jest naprawdę smaczne!
Chłodnik na duży apetyt
To propozycja chłodnika, który jest dość pożywny i orzeźwiający w upalne dni. W wersji dla dzieci można nie dodawać czosnku, chociaż tej zupie czosnek dodaje charakteru.
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego
- pół litra kefiru
- ogórek szklarniowy
- 10 rzodkiewek
- 2 cebulki dymki
- szczypior
- ząbek czosnku
- koperek
- sól
- cukier
- pieprz
Przygotowanie:
W misce łączymy serek i kefir. Ścieramy na tarce rzodkiewki i średniej wielkości ogórka, a potem odsączamy na sicie. Kroimy bardzo drobno czosnek lub przeciskamy przez praskę. Siekamy cebulki (dwie małe, w plasterki), szczypior i koperek. Łączymy składniki, doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem świeżo mielonym. Do tego doskonałe będą grzanki z pieca z masłem czosnkowym domowej roboty.
Chłodnik ogórkowy
Ten chłodnik pokochają wszyscy! Jest łątwy do przygotowania, a dobrze schłodzony studzi rozgrzane słońcem ciało. Co ważne, ma też niewiele kalorii.
Składniki:
- 2 duże ogórki gruntowe
- 3-4 ogórki małosolne
- litr maślanki
- szklanka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- 5 listków cząbru
- 2 łodygi młodego czosnku (lub jeden duży ząbek)
- pęczek koperku (im więcej, tym smaczniej)
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Ogórki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Można, ale nie ma konieczności usunąć pestki. Należy odsączyć starte ogórki na sicie. Łączymy maślankę, śmietanę, drobno posiekane zioła i doprawiamy solą oraz cukrem. Ta zupa też smakuje wyśmienicie z młodymi małymi ziemniaczkami gotowanymi w skórkach i dużą ilości koperku.
Smacznego lata!