Że owoce mają super moce każdy wie. A co wiecie o mechatym owocu kiwi? Warto wiedzieć na przykład, że kiwi jest wskazane dla osób odchudzających się i mających problemy z trawieniem. Zawarte w tym owoce substancje odżywcze wspomagają również odporność organizmu.

Skąd pochodzi kiwi? Roślina, która rodzi owoce kiwi pochodzi aż z Chin, gdzie już tysiąc lat temu znano ją jako yang tao. Większość współczesnych upraw zlokalizowanych jest Nowej Zelandii, Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Nazwa „kiwi” funkcjonuje zaledwie od początku XX wieku. A skąd się wzięła? Od nowozelandzkiego ptaka o tej samej nazwie. Skórka owocu przypomina jego upierzenie.

Co kiwi w sobie ma?

Ma mnóstwo witaminy C (więcej nawet od pomarańczy), witaminę A, E, K i witaminy z grupy B, a wartościowy jest nie tylko świeży owoc, ale też sok z niego. Kiwi dostarcza organizmowi niezbędny magnez, fosfor, potas i cynk. Ma też dużo błonnika pokarmowego, który wpływa na regulację procesów trawiennych. Ponadto zawiera zeaksantynę i luteinę, więc jest owocem wskazanym wszystkim osobom, którym pogarsza się wzrok. I co ważne przy dietach odchudzających 100 gramów tego pysznego, soczystego owocu dostarcza zaledwie 60 kcal.

W skrócie:

  • kiwi zawiera błonnik regulujący trawienie (zapobiega zaparciom, reguluje rytm wypróżnień),
  • pomaga w odchudzaniu,
  • zawiera 312 mg potasu w 100 gramach (powinny jeść kiwi osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem),
  • owoc kiwi zapobiega zakrzepom i zatorom,
  • obniża stężenie trójglicerydów we krwi,
  • ma składniki antyoksydacyjne takie jak witamina C (93 mg na 100 g), które zapobiegają starzeniu się skóry,
  • zawarty w kiwi cynk dobrze wpływa na naskórek, łagodzi stany zapalne i przeciwdziała ponownemu ich tworzeniu się,
  • wiele badań naukowych dowodzi, że owoc ten może pełnić istotną rolę w profilaktyce nowotworowej, gdyż przeciwdziała uszkodzeniom DNA.

Czy wiecie, że wystarczy jeden owoc kiwi, aby pokryć całodzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy? Warto go też dodawać do wszelkich koktajli owocowo – warzywnych. Dobrze smakuje zwłaszcza ze słodkimi i mdłymi owocami, jak banan, mango. A jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową warto codziennie rano zacząć dzień sokiem z kiwi, zamiast chyba najbardziej popularnym z pomarańczy, czy grapefruitów.

Kiedy złapie nas przeziębienie, to wcale nie jest za późno, aby zjeść smaczne kiwi! Doskonale się bowiem sprawdza wtedy, gdy już doszło do infekcji. Skraca czas przeziębienia i grypy. Kiwi ma lekkie działanie przeczyszczające, więc każdy, kto ma przewlekłe problemy z defekacją i zaparciami powinien spróbować włączyć na dłuższy czas kiwi do swojej codziennej diety.

A co z tym odchudzaniem? Poza regulacją wspomnianego wyżej trawienia przyczynia się do szybszego tempa metabolizmu, więc organizm szybciej spala kalorie i tłuszczyk odkładający się tu i ówdzie 😉 W zasadzie więcej kalorii organizm spala trawiąc kiwi, niż ono samo dostarcza.