Sylwester za pasem, w tym roku spędzimy go w mniejszych gronach, ale to nie znaczy, że na stole jak zwykle nie mają się pojawić smaczne przekąski. Tej nocy na pewno nikt z nas nie zaśnie przed północą, więc nie ma co planować powściągliwości w podjadaniu! Za to można przygotować nie tylko smaczne dania, ale też odżywcze i kolorowe. Nie może zabraknąć sałatek i mini kanapeczek „na raz”. Proponujemy Wam prostą w przygotowaniu, ale przepyszną sałatkę z tuńczykiem, którą najlepiej jest przygotować nawet dzień wcześniej. Składniki muszą „przegryźć się”.

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym

Składniki

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • seler naciowy
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka słodkiej śmietany
  • ogórek kiszony (nie konserwowy)
  • sól
  • pieprz
  • odrobina słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie

Selera kroimy na małe kawałki wraz z listkami, ogórki kiszone kroimy na podobne kawałki, dodajemy kukurydzę, odsączonego tuńczyka, przyprawy do smaku i mieszamy. Kiedy połączymy wszystkie składnik dodajemy majonez i (opcjonalnie) śmietanę. Sałatkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Oczywiście zamiast majonezu można dodać śmietanę i jogurt naturalny, ale nie ma co ukrywać – smak będzie inny.

Sałatka wielowarzywna po prostu musi znaleźć się na stole zarówno w dni świąteczne, jak i na imprezie sylwestrowej. Żadna przyzwoita „domówka” nie może się bez niej obejść.

Nieśmiertelna sałatka wielowarzywna

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 duży seler
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 jajka
  • biała część pora
  • 1 puszka groszku zielonego
  • jabłko średniej wielkości
  • 4 ogórki kiszone
  • pieprz
  • sól
  • majonez
  • chrzan
  • musztarda francuska

Przygotowanie

Marchewki, pietruszki, selera i ziemniaki gotujemy w mundurkach bez soli, po ostygnięciu kroimy w małą kosteczkę, kroimy również ogórki kiszone i jabłko, dodajemy puszkę groszku. Jajka gotujemy na twardo i po wystygnięciu także kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy po dwie łyżeczki chrzanu i musztardy francuskiej a całymi ziarnami gorczycy, a na końcu majonez. Sałatkę dokładnie mieszamy, na wierzchu pokrywamy cieniutką warstwą majonezu i posypujemy bardzo drobniutko pokrojoną białą częścią pora. Podobnie jak sałatka z tuńczykiem ta również potrzebuje czasu, aby nabrać pełni smaku. Odstawmy ją więc przed imprezą na kilka godzin do lodówki.

Dobrym pomysłem są wszelkiego typu pasty z bakłażana, ciecierzycy, fasoli, a la hummus, które można jeść z paluszkami z ciasta francuskiego, drożdzowego, albo z grissini.

Pasta z bakłażana

Składniki

  • 2 duże bakłażany (około 500g)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sezam lub łyżeczka pasty tahini
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Przygotowanie

Bakłażany należy upiec w piekarniku, aż skórka sczernieje i zacznie sama odchodzić. Można je wcześniej przekroić na pół. Po ostudzeniu zbieramy cały miąższ, a skórki wyrzucamy. Czosnek rozgniatamy przez praskę i stopniowo mieszamy z małymi porcjami oliwy, aż wszystkie składniki połączą się i będą konsystencji majonezu. Dodajemy do czosnku bakłażana i blendujemy na jednolitą masę. Sezam delikatnie rumienimy na suchej patelni, po wystrychnięciu blendujemy z łyżką oleju i dodajemy do pasty. Jeśli macie pastę tahini, to zamiast przygotowywać sezam w ten sposób po prostu dodajcie płaską łyżeczkę. Dosalamy pastę do smaku i… gotowe! Możemy ją trzymać w lodówce nawet przez kilka dni. Jest pyszna na kanapkę zamiast masła. Doskonale komponuje się z chlebem kukurydzianym.

No tak, ale po północy i pierwszym toaście noworocznym warto wrzucić coś gorącego na ruszt. Doskonała będzie zupa tajska!

Zupa tajska z kurczakiem

Składniki

  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 2 płaskie łyżki tajskiej pasty curry
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki żółtej lub zielonej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200 g pieczarek
  • opcjonalnie 1/2 papryczki chili lub szczypta papryki ostrej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • opcjonalnie szczypta trawy cytrynowej lub liści kaffiru
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeża kolendra
  • 1 limonka

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Do garnka dajemy łyżkę oleju i smażymy przez kilka chwil pastę curry, starty świeży imbir, trawę cytrynową lub liście kaffiru i dodajemy kawałki kurczaka. Całość smażymy przez kilka minut stale mieszając, następnie dodajemy papryki kolorowe, pieczarki i smażymy przez kilka minut. Dolewamy bulion i całość gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodajemy sos rybny (obowiązkowo), mleko kokosowe, sok z limonki oraz kolendrę. Koniecznie trzeba spróbować zupy w tym momencie i doprawić do smaku solą, szczyptą pieprzu, a jeśli lubicie ostry smak papryczką chili. Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zupę z makaronem dekorujemy świeżymi listkami kolendry i podajemy gorącą. Taka zupa ze szczyptą pikanterii każdego przywróci do życia po intensywnej nocy 😉

Smacznego!

W tym roku nie namawiamy Was do dużych zabaw, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni, ale świętując w niewielkich gronach tym bardziej cieszmy się perspektywą Nowego 2021 Roku!

Życzymy Wam szczęśliwego susa do roku już bez koranawirusa! Wszystkiego najlepszego!