Sylwester za pasem, w tym roku spędzimy go w mniejszych gronach, ale to nie znaczy, że na stole jak zwykle nie mają się pojawić smaczne przekąski. Tej nocy na pewno nikt z nas nie zaśnie przed północą, więc nie ma co planować powściągliwości w podjadaniu! Za to można przygotować nie tylko smaczne dania, ale też odżywcze i kolorowe. Nie może zabraknąć sałatek i mini kanapeczek ?na raz?. Proponujemy Wam prostą w przygotowaniu, ale przepyszną sałatkę z tuńczykiem, którą najlepiej jest przygotować nawet dzień wcześniej. Składniki muszą ?przegryźć się?.
Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
Składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- seler naciowy
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka słodkiej śmietany
- ogórek kiszony (nie konserwowy)
- sól
- pieprz
- odrobina słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie
Selera kroimy na małe kawałki wraz z listkami, ogórki kiszone kroimy na podobne kawałki, dodajemy kukurydzę, odsączonego tuńczyka, przyprawy do smaku i mieszamy. Kiedy połączymy wszystkie składnik dodajemy majonez i (opcjonalnie) śmietanę. Sałatkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Oczywiście zamiast majonezu można dodać śmietanę i jogurt naturalny, ale nie ma co ukrywać ? smak będzie inny.
Sałatka wielowarzywna po prostu musi znaleźć się na stole zarówno w dni świąteczne, jak i na imprezie sylwestrowej. Żadna przyzwoita ?domówka? nie może się bez niej obejść.
Nieśmiertelna sałatka wielowarzywna
Składniki
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 duży seler
- 5 średnich ziemniaków
- 3 jajka
- biała część pora
- 1 puszka groszku zielonego
- jabłko średniej wielkości
- 4 ogórki kiszone
- pieprz
- sól
- majonez
- chrzan
- musztarda francuska
Przygotowanie
Marchewki, pietruszki, selera i ziemniaki gotujemy w mundurkach bez soli, po ostygnięciu kroimy w małą kosteczkę, kroimy również ogórki kiszone i jabłko, dodajemy puszkę groszku. Jajka gotujemy na twardo i po wystygnięciu także kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy po dwie łyżeczki chrzanu i musztardy francuskiej a całymi ziarnami gorczycy, a na końcu majonez. Sałatkę dokładnie mieszamy, na wierzchu pokrywamy cieniutką warstwą majonezu i posypujemy bardzo drobniutko pokrojoną białą częścią pora. Podobnie jak sałatka z tuńczykiem ta również potrzebuje czasu, aby nabrać pełni smaku. Odstawmy ją więc przed imprezą na kilka godzin do lodówki.
Dobrym pomysłem są wszelkiego typu pasty z bakłażana, ciecierzycy, fasoli, a la hummus, które można jeść z paluszkami z ciasta francuskiego, drożdzowego, albo z grissini.
Pasta z bakłażana
Składniki
- 2 duże bakłażany (około 500g)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sezam lub łyżeczka pasty tahini
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Przygotowanie
Bakłażany należy upiec w piekarniku, aż skórka sczernieje i zacznie sama odchodzić. Można je wcześniej przekroić na pół. Po ostudzeniu zbieramy cały miąższ, a skórki wyrzucamy. Czosnek rozgniatamy przez praskę i stopniowo mieszamy z małymi porcjami oliwy, aż wszystkie składniki połączą się i będą konsystencji majonezu. Dodajemy do czosnku bakłażana i blendujemy na jednolitą masę. Sezam delikatnie rumienimy na suchej patelni, po wystrychnięciu blendujemy z łyżką oleju i dodajemy do pasty. Jeśli macie pastę tahini, to zamiast przygotowywać sezam w ten sposób po prostu dodajcie płaską łyżeczkę. Dosalamy pastę do smaku i… gotowe! Możemy ją trzymać w lodówce nawet przez kilka dni. Jest pyszna na kanapkę zamiast masła. Doskonale komponuje się z chlebem kukurydzianym.
No tak, ale po północy i pierwszym toaście noworocznym warto wrzucić coś gorącego na ruszt. Doskonała będzie zupa tajska!
Zupa tajska z kurczakiem
Składniki
- 50 g cienkiego makaronu ryżowego
- 2 płaskie łyżki tajskiej pasty curry
- 2 cm korzeń imbiru
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryki żółtej lub zielonej
- 2 l bulionu warzywnego
- 200 g pieczarek
- opcjonalnie 1/2 papryczki chili lub szczypta papryki ostrej
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- opcjonalnie szczypta trawy cytrynowej lub liści kaffiru
- szczypta soli i pieprzu
- świeża kolendra
- 1 limonka
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Do garnka dajemy łyżkę oleju i smażymy przez kilka chwil pastę curry, starty świeży imbir, trawę cytrynową lub liście kaffiru i dodajemy kawałki kurczaka. Całość smażymy przez kilka minut stale mieszając, następnie dodajemy papryki kolorowe, pieczarki i smażymy przez kilka minut. Dolewamy bulion i całość gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodajemy sos rybny (obowiązkowo), mleko kokosowe, sok z limonki oraz kolendrę. Koniecznie trzeba spróbować zupy w tym momencie i doprawić do smaku solą, szczyptą pieprzu, a jeśli lubicie ostry smak papryczką chili. Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zupę z makaronem dekorujemy świeżymi listkami kolendry i podajemy gorącą. Taka zupa ze szczyptą pikanterii każdego przywróci do życia po intensywnej nocy 😉
Smacznego!
W tym roku nie namawiamy Was do dużych zabaw, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni, ale świętując w niewielkich gronach tym bardziej cieszmy się perspektywą Nowego 2021 Roku!
Życzymy Wam szczęśliwego susa do roku już bez koranawirusa! Wszystkiego najlepszego!