Czy awokado (Persea americana) kojarzy Wam się z owocem, czy może warzywem? Z kształtu przypomina gruszkę, ale z botanicznego punktu widzenia należy do wiecznie zielonych drzew owocowych. Powszechnie występuje w przyjemnych strefach tropikalnych obu Ameryk. Polacy czasem nazywają ją ?smaczliwką?, bo zaiste awokado jest bardzo smaczne! Oczywiście pod warunkiem, że jest dojrzałe, bo niedojrzałe co tu dużo mówić ? smakuje ohydnie. Owoce awokado są najczęściej zielone, a miąższ jest delikatnie seledynowy. Konsystencja przypomina masło i tak faktycznie jest tu pewne podobieństwo, bo zawiera bardzo dużo tłuszczów i jest kaloryczne, ale są to jak najbardziej wartościowe kalorie dla naszego organizmu.
Chyba cały świat zajada się meksykańską pastą z awokado ? guacamole. Ten niezwykły owoc daje się wykorzystywać na wiele sposobów we wszystkich kuchniach świata, ale jeśli lubicie prostotę, to wystarczy przekroić awokado, wyjąć pestkę, skropić obie połówki cytryną, posolić, popieprzyć i jeść łyżeczką nawet nie używając talerza! Najszybsza i najzdrowsza przekąska do pracy.
Najliczniejszą grupą składników odżywczych zawartych w awokado są tłuszcze jednonasycone (75%), których zadaniem jest między innymi kontrola właściwego poziomu cholesterolu we krwi. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają wyższą odporność na biochemiczne czynniki stresowe, więc dłużej zostają w organizmie, pełniąc różne funkcje ochronne. Awokado dostarcza nam poza dobrymi tłuszczami około 20 witamin i minerałów! Do najliczniej występujących składników zalicza się witaminę K, kwas foliowy, witaminę C, potas, witaminę B5, B6, E, a także w mniejszych ilościach magnez, mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor, witaminę A, B1(tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). W 100g awokado jest 160kcal, a w tym 2g białka i 15g tłuszczów. Jest też 10g węglowodanów, ale ponad ? z nich stanowi cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Co ważne awokado nie zawiera cholesterolu i sodu.
Owoc awokado jest szczególnie polecany osobom z dolegliwościami układu krążenia, w tym cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemię, miażdżycę. Awokado w codziennej diecie ma wpływ na poprawę kondycji całego organizmu, gdyż tłuszcze jednonienasycone wykazują działanie przeciwzapalne i poprawiające poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Badania naukowe potwierdzają tezę, że awokado może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu tych parametrów krwi. Co ciekawe jeśli jemy awokado w formie surowej lub jako olej (np. do sałatki) znacząco wpływa to na wzrost przyswajania dostarczanych antyoksydantów. Dlatego kilkanaście razy szybciej przyswajane są składniki odżywcze przez nasz organizm dzięki dodatkowi awokado.
Czy wiesz, że… Fitoskładniki miąższu awokado wykazują skuteczne działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka prostaty? Obserwowane jest również łagodzenie efektów ubocznych chemioterapii u pacjentów, którzy włączyli awokado do diety w trakcie terapii. Czy to Was przekonało o niezwykłej wartości awokado? A co dobrego można z niego przygotować?
Bombowo zdrowy hummus z awokado
Składniki:
- 200 g ciecierzycy (może być z puszki)
- 2 dojrzałe awokado
- 100 g pasty tahini (jeśli nie macie, to pasta jest smaczna też i bez niej, tahini dodatkowo ją wzbogaca)
- 2 ząbki czosnku polskiego
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki soku z limonki
- sól do smaku
- ziarenka czarnuszki
- oliwa extra virgin
Przygotowanie:
Ciecierzycę i awokado dokładnie miksujemy/blendujemy na gładką masę, dodajemy tahini, sok, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, czarnuszkę (do smaku) i jeszcze przez chwilę miksujemy. Stopniowo dolewamy odrobinę wody i oliwę do czasu uzyskania gładkiego kremu. Podajemy hummus skropiony oliwą i posypany ziarnami czarnuszki. Samo zdrowie!
Przekąska w formie kulek z awokado i amarantusa
Składniki:
- 200 g poppingu z amarantusa
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Wydrążyć miąższ awokado, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Kiedy masa jest już klejąca i gładka formujemy kuleczki wielkości dużej wiśni, można dodatkowo obtoczyć je w poppingu i schłodzić w lodówce przez godzinę. Powstaje wartościowa i kreatywna przekąska dla małych i dużych!