Dzisiaj mamy dla Was kilka nieskomplikowanych przepisów na dania obiadowe dla całej rodziny, które zaspokoją apetyt, dodadzą energii i zdrowia! Kminek, kolendra i kozieradka to potrzebne super zioła do przyrządzenia tych pyszności.

Kminek działa rozgrzewająco, co jest nieocenioną cechą w coraz zimniejsze dni, a ponadto wzmacnia układ nerwowy, żołądek, wątrobę, śledzionę i jelita. Pomaga w pozbyciu się zadyszki i likwiduje zawroty głowy. Pomaga też w leczeniu schorzeń nerek przyśpieszając usuwanie z nich piasku. Kminek najczęściej kojarzy się z daniami z kapusty i pieczywem, ale warto spróbować go również z ziemniakami.

Ziemniaki pieczone z kminkiem

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki masła
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe cząstki i wrzucamy do posolonego wrzątku na około 10 minut. Następnie odcedzamy, wykładamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, posypujemy wiórkami masła, kminkiem i solą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Mogą być dodatkiem do mięs, albo przekąską!

Spróbujcie dodać kminku gotując ziemniaki w mundurkach 😉 Zyskają zaskakującego nowego smaku!

Zupa kminkowa

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 4 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżki masła
  • ziele angielskie (3-4 ziarna)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotwanie:

Obraną włoszczyznę i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na oliwie. Wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 30 minut. Na maśle podsmażamy nasiona kminku aż zaczną wydzielać charakterystyczny zapach, a następnie wrzucamy do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilę, a następnie przecedzamy. Zupę można podawać z tłuczonymi ziemniakami i natką pietruszki.

Kolendra pobudzająca i regulująca pracę układu pokarmowego to zioło poprawiające smak wielu potraw. Przypomina pietruszkę, ale różni się aromatem. Ma też działanie rozkurczające.

Zupa z kolendry i cukinii

Składniki:

  • 0,5 litra wywaru mięsno-warzywnego
  • 50 dag cukinii
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 2 duże łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wywar, dodajemy pokrojoną cukinię, posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek pieprz i imbir (ilość możecie zmniejszyć, jeśli chcecie uzyskać mniej ostry smak). Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż cukinia zupełnie zmięknie. Po zdjęciu z ognia dodajemy świeżą kolendrę miksujemy, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Podajemy ze śmietanką.

Tatar z kolendrą

Składniki:

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 4 żółtka
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich błon i zemleć dwa razy. W misce wymieszać ziarna sezamu, kolendry, musztardę, oleje, posiekane drobniutko liście kolendry. Dodać mięso, wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć porcję na talerz i wbić żółtko. Żółtka można także od razu wbić do miski i połączyć wszystkie składniki. Podawać najlepiej z razowym chlebem na zakwasie.

Kozieradka to zioło lubiane przez wiele mam, które borykają się z niejadkami! Pobudza apetyt nie tylko u dzieci, podnosi naturalny poziom testosteronu w organizmie, pomaga w budowie masy mięśniowej i zwiększa libido!

Surówka z kozieradką

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka kiełków kozieradki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sok z 1 cytryny
  • sól

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w cienutkie paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy curry, dodajemy kiełki kozieradki, podlewamy oliwą i mieszamy. Na końcu dodajemy sól do smaku, raz jeszcze mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Najlepiej smakuje schłodzona!

Kluski z kozieradką

Składniki:

  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag twarodu
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • 2 duże łyżki suszonych liści kozieradki

Przygotowanie:

Obie mąki mieszamy z pozostałymi składnikami, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk. Wyrabiamy wałeczki, które dzielimy na równe kawałki, a następnie formujemy z nich kuleczki. Gotujemy w osolonej wodzie. Można podawać je na gorąco z roztopionym masłem lub sosem, albo na zimno.

Mamy nadzieję, że te przepisy wejdą do Waszego obiadowego jadłospisu, a może jeszcze je udoskonalicie! Dobrze jest też uczyć dzieci nowych smaków, włączyć do wspólnego gotowania i zrobić z nich małych zdrowych smakoszy 😉 Smacznego!