O mleku już pisaliśmy na blogu, ale że Polska jest krajem mlekiem i miodem płynącym, to zarówno o jednym, jak i drugim można pisać po wielokroć.

Serwatka, traktowana przeważnie jak odpad, po prostu wylewana do ścieków, powstaje w wyniku produkcji serów. O ile wielu z nas twarogi samodzielnie robi, o tyle serwatce nie poświęca więcej uwagi. Błąd.

Wartości odżywcze

Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej ze względu na bardzo wysoką zawartość aminokwasów egzogennych, a dzięki temu są szybko trawione i absorbowane przez organizm. Najistotniejszymi białkami serwatkowymi są β-laktoglobulina, α-laktoglobulina, immunoglobulina, laktoferyna, albumina surowicy bydlęcej i laktoperoksydaza. Badania dowodzą, że serwatka wzmacnia układ sercowo – naczyniowy, zmniejsza stężenie trójglicerydów i LDL we krwi, rozkurcza naczynia krwionośne za sprawą tych cennych białek. Laktoferyna wzmacnia odporność, wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, wiąże jony żelaza, wapnia, miedzi, glinu i manganu. Poza tym białka serwatkowe wpływają na stymulację syntezy białek mięśni.

Serwatka bogata jest w witaminy A, C, B1, B2, B6, B12, biotynę, żelazo, fosfor, jod, potas, wapń.

Nawet w starożytności była znana i ceniona. Zalecał ją nawet sam Hipokrates. Regularne jej picie zdecydowanie pozytywnie wpływa na nasz organizm wyniszczony, zmęczony czynnikami zewnętrznymi naszego coraz bardziej zanieczyszczonego świata.

Poza wszystkim serwatka, świeża, schłodzona, jest po prostu smaczna i gasi pragnienie!

Z serwatki można zrobić ricottę, marynować w niej mięsa, dodawać do naleśników, ciasta drożdżowego, placków i innych wypieków!

Ricotta z serwatki

Składniki:

  • 4 litry serwatki
  • 1 l mleka pełnotłustego
  • 3 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Serwatkę i mleko podgrzewamy w garnku do około 90 stopni Celsjusza, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze przez kilka minut uważając, aby serwatka nie przypaliła się. Studzimy. Płyn powoli przelewamy przelewamy na chustę serowarską i czekamy, aż odcieknie. Najlepiej po prostu zostawić na cały dzień. Taka ricotta jest kremowa, nie przypomina tej sklepowej wersji, można ją przechowywać w lodówce kilka dni. Żeby wzbogacić smak można dodać troszkę kultur bakterii, które można kupić w Internecie.

Marynowanie

W serwatce doskonale marynuje się mięso. Wystarczy je oczyścić, podzielić na kawałeczki i zalać serwatką. Ważne, aby zrobić to w szklanym naczyniu, nie z tworzywa. Odczyn kwaśny może wchodzić w reakcje. Zresztą samą serwatkę najlepiej także w słoju przechowywać. Do tego można dodać gałązkę rozmarynu, tymianku lub innego świeżego zioła. Takie mięso można potem smażyć, nabiera ładnego koloru, karmelizuje się i jest wilgotne, delikatne w smaku. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Jak zrobić szybko i tanio twaróg, a przy okazji pozyskać cenną serwatkę?

Twaróg

Składniki:

  • 4 opakowania 400g zsiadłego mleka
  • 1 litr tłustego mleka

Przygotowanie:

Mleko gotujemy uważając, aby się nie przypaliło, zdejmujemy z ognia i dodajemy zsiadłe mleko, nie mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przelewamy na sito wyłożone ściereczką lub gazą jałową. Musi odsączyć się z serwatki, więc zostawiamy ser na sicie nawet na cały dzień. Oczywiście serwatkę zachowujemy w słoju i używamy na przykład do marynowania, zamiast wody i mleka dodajemy do wypieków słodkich i słonych, albo po prostu pijemy na czczo rano lub po sytym posiłku.