Ruta zwyczajna (Ruta graveolens) znana była już Hipokratesowi jako środek moczopędny i rozkurczowy, ale na ziemiach polskich była to od zawsze roślina ciesząca się dobrą sławą. Dlaczego więc tak niewiele się o niej mówi i większość z Was zapewne nie ma jej w swoich przydomowych ogródkach? Może po przeczytaniu tego artykułu posadzicie ją i będziecie cieszyć się jej leczniczymi właściwościami.

Jak wiele ziół rucie przypisywano wręcz magiczne moce odpędzania złych demonów i czarów, panny młode wplatały ją w wianki na znak swojej niewinności, a w Wigilię częstowano bydło opłatkiem z dodatkiem tego zioła. W „Herbarzu” Marcina Siennika (1568r.) możemy wyczytać, że „kto się obłoży rutą, iże miejsca gołego nie będzie, tedy taki może bazyliszka zabić bez wszelkiej szkody i obrazy”. To zacna rekomendacja, prawda?

Ruta zwyczajna pochodzi z Europy Południowej, z rejonów Morza Śródziemnego, a w naszym kraju uprawiana jest w ogrodach i na plantacjach.

Już na wstępie warto jednak zaznaczyć, że ruta jest rośliną trującą. Nie wolno jej stosować w czasie ciąży, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nadkwaśności i przy niskim ciśnieniu krwi. W większej ilości zioło to bywa toksyczne, więc trzeba zasięgać porady lekarza lub fitoterapeuty zanim się je zastosuje. Ruta jest też fotouczulająca co oznacza, ze zwiększa wrażliwość na promienie słoneczne.

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ruta_zwyczajna#/media/Plik:Ruta_graveolens_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-259.jpg

Ruta ogrodowa, rutka, jak bywa też nazywana, jest wieloletnią rośliną z rodziny rutowatych, która dorasta do 90 cm wysokości. Kwitnie od czerwca do sierpnia na żółto. Drobne kwiatki są zebrane w baldachokształtny kwiatostan, który wyrasta na szczytach rozgałęzień. Owocem ruty jest wielonasienna torebka, która zawiera ciemnobrązowe nasionka. Roślina ma ostry zapach, ale po ususzeniu woń jest bardziej delikatna i przypomina różę.

Ruta zawiera olejek eteryczny, furanokumaryny, flawonoidy (kewrcetynę i rutynę), alkaloidy, kwasy organiczne, witaminę C i sole mineralne. Surowcem zielarskim są liście i ziele.

Działanie

Roślinka ma działanie żółciopędne, wiatropędne, rozkurczowe, uspakajające,, przeciwbólowe, moczopędne, przeciwbólowe, zwalcza robaki, obniża ciśnienie krwi, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia krążenie obwodowe, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i wzmaga wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne (dlatego nie powinno się jej stosować latem w czasie intensywnego operowania słońca!).

W medycynie

Napary i wyciągi alkoholowe są polecane na skurcze żołądka, jelit, dróg żółciowych, kamicę, uszkodzenia wątroby, na zmniejszone wydzielanie soków trawiennych, ale też na osłabioną czynność pęcherza moczowego, obrzęki, na nadciśnienie i zaburzenia krążenia krwi, łamliwość naczyń włosowatych, bolesne miesiączkowanie i przy zaburzonej przemianie materii. Można też stosować napary i wyciągi zewnętrznie na dolegliwości takie jak bielactwo, łuszczyca, a także na trudno gojące się rany.

W kuchni

Ze świeżych, młodych liści można przygotować surówki, sałatki i duszone potrawy z młodymi liśćmi ruty zwyczajnej, albo dodać ich do serów twardych, mięs, a nawet do szpinaku. Ważne, aby były to młode listki, zebrane w miejscu odległym od zanieczyszczeń, na przykład ruchliwych dróg. Najbezpieczniej więc będzie posadzić rutę we własnym ogrodzie! Ruta jest też składnikiem zalewy konserwującej dziczyznę, a ususzone ziele stosowane jest do nacierania mięsa wołowego, baraniego, ale też wieprzowiny. Olejkiem pozyskanym z ruty aromatyzuje się wermuty, likiery i koniaki. Ruta ma charakterystyczny smak, więc można ją dodawać do herbat i różnych napojów owocowych.

Zbiór i suszenie

Zbieramy roślinę przed kwitnieniem w pogodny, suchy dzień i ścinamy górne części pędów. Suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu lub w suszarni, ale do 40 stopni. Uwaga! Należy robić to w rękawiczkach, aby nie poparzyć dłoni. Oczywiście zbierać należy tylko wtedy, gdy upewnimy się, że ziele nie wywoła alergii i do tej czynności nie angażować dzieci. Ususzone ziele przechowujemy w szczelnych opakowaniach bez dostępu światła.