Rabarbar ogrodowy swoim smakiem przenosi nas do lata, jest przyjemnym w smaku warzywem (tak! warzywem, nie owocem) nadającym się do kompotów, ciast, a nawet do gulaszu. Inna nazwą tej rośliny jest rzewień. Jest to bylina pochodząca z Azji, a na starym kontynencie pojawiła się za sprawą Marco Polo w XVI wieku. Do naszego kraju przywędrowała dopiero dwa wieki później!

Rabarbar jest źródłem witaminy A, C, E, potasu, błonnika i kwasu foliowego. To ta dobra strona rośliny. Zła to taka, że rabarbar zawiera szczawiany (kwas szczawiowy), więc nie powinny go spożywać osoby z chorymi nerkami, wątrobą i cierpiące na reumatyzm. Jest też lecznicza odmiana rabarbaru, tzw. rzewień lekarski (Rheum officinale), który działa antyrakowo, przeczyszczająco i antyoksydacyjnie. W medycynie chińskiej rababar stosowany jest między innymi na bóle zębów. W tym celu smaży się korzeń rabarbaru, moczy w alkoholu i taką nalewką przeciera się bolące zęby. Pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny, który jest polifenolem zmniejszającym tempo podziału komórek nowotworowych, działają antyalergicznie, antyoksydacyjnie i wspomaga krążenie. Rabarbar wskazany jest dla kobiet z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, w klimakterium i dziewczętom mającym problemy z trądzikiem, zaś mężczyznom cierpiącym na przerost gruczołu krokowego.

A kto nie powinien jeść rabarbaru?

Kobiety i mężczyźni mający niedobór testosteronu (roślina może jeszcze bardziej go obniżyć), kobiety karmiące też powinny uważać (może wywołać biegunki u maluszka), a także osoby chore na kamicę nerkową. Kwas szczawiowy może spowodować nawet u zdrowych osób kamicę nerkową i wypłukuje wapń z kości. Kwas ten znajduje się też w szpinaku, szczawiu i figach.

Kaloryczność

Rabarbar w 100g ma 21 kcal, ponadto 0,90g białka, 4,54g węglowodanów1,80g błonnika, 1,10g cukru, 0mg cholesterolu, 8mg witaminy C, 0,30mg witaminy B3, 4,00mg sodu, 288mg potasu, 12,00mg magnezu1,10mg cynku.

Rabarbar w kuchni

Rabarbar „bardzo lubi towarzystwo” truskawek i jabłek. Zimny kompot z rabarbaru i truskawek bez cukru doskonale gasi pragnienie, a po dodaniu kostek lodu i listków świeżej mięty staje się efektowną lemoniadą. Pierogi z rabarbarem to świetny pomysł na smaczny obiad latem! Jak je przygotować?

Pierogi z rabarbarem

Składniki

  • 200g mąki
  • 30ml oliwy lub roztopionego masła
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 200g truskawek
  • świeża mięta
  • 50ml śmietany
  • 50g cukru
  • sól

Przygotowanie:

Obieramy rabarbar i kroimy w grubsze plasterki, a następnie wrzucamy z łyżką masła do garnka, zasypujemy cukrem i podsmażamy do miękkości mieszając. Zagniatamy ciasto z mąki, oliwy, soli dodając powoli ciepłą wodę. Truskawki miksujemy ze śmietaną, a do tego dodajemy posiekane listki mięty. Z ciasta wycinamy koła, nakładamy farsz rabarbarowy i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy polane sosem truskawkowo – śmietanowym. Smacznego!