Zostańmy jeszcze w klimacie orientu po wpisie na temat japońskiej kuchni. Być może nazwa kombucha (potocznie kombucza) to wyjątkowy napój, rodzaj herbaty, pochodzący z Japonii. Ma specyficzny aromat i wiele wartości odżywczych, ponadto jest dostępna w polskich sklepach.

Co to jest?

Kombucha poddawana jest specjalnej fermentacji, dość skomplikowanemu procesowi z udziałem tak zwanego grzybka herbacianego, od którego zresztą bierze nazwę. Grzybek, który w istocie jest galaretowatą masą to zbiór drożdży i symbiotycznych kultur bakterii. Napój ma właściwości probiotyczne, zawiera wiele witamin i wzmacnia system immunologiczny.

Przyrządzenie kombuchy w domu wymaga higieny i cierpliwości 😉

Wartości odżywcze

Już starożytni doceniali prozdrowotne działanie kombuchy. Zawiera ona kwasy organiczne takie jak kwas glukonowy, octowy, mlekowy, ponadto witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, cynk, magnez, żelazo, wapń, miedź. Zdarza się, że kupując napój z kombuchy w jego składzie znajduje się alkohol, cukier, kofeina i inne substancje. Warto więc czytać skład na etykiecie. Oczywiście naturalnie, w procesie fermentacj, w napoju może powstać niewielka ilość alkoholu. Tak czy inaczej nie powinny pić kombuchy dzieci i kobiety w ciąży, a także w okresie karmienia, bowiem może ona spowodować wstrzymywać laktację.

Smak

W zależności od długości procesu fermentacji kombucha może różnić się smakowo. Jeśli przetrzymamy mocno posłodzoną herbatę, wtedy drożdże zaczną przerabiać cukier, a smak ze słodkiego zmieni się w bardziej kwaśny.

Według uznania można więc przygotować taki napój, jaki najbardziej nam odpowiada. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Przede wszystkim kombucha lubi czystość, wręcz higieniczne warunki. Naczynie, w którym ma zachodzić proces fermentacji musi być sparzone, cukier musi być dokładnie rozpuszczony w herbacie i całość musi wystygnąć przed dodaniem do niego galaretowatego grzybka. Naczynie najlepiej przykryć gazą, aby drobiny kurzu i inne zanieczyszczenia nie dostawały się do środka, ale aby jednocześnie był dostęp powietrza. Warto wiedzieć, że każdy grzybek można wykorzystać kilka razy! Jak w przypadku zakwasu na chleb tak i w tym przypadku można dodać do nowo przygotowywanego napoju starterem, czyli trochę napoju z poprzedniej fermentacji. Kiedy stwierdzimy, ze proces fermentacji już powinien być zakończony, napój jest taki, jaki nam smakuje najbardziej, to wstawmy go do lodówki, to zapobiegnie dalszemu procesowi. Oczywiście uprzednio należy przelać przez sito pokryte gazą kambuchę i zamknąć w czystej butelce lub słoju.

Zamiast czarnej herbaty do śniadania, może pełna wartości kombucha? Warto spróbować i zakosztować smaku orientu. Tej herbaty nie można z niczym innym porównać.

Ciekawostka

Kambuchę możecie mieszać ze swoją ulubioną inną herbatą lub… z zimnym tonikiem w proporcji pół na pół. Przez przypadek mogą Wam wyjść całkiem unikalne i smaczne mikstury 😉

Co możemy kupić?

Dostępne są napoje w butelkach, których ceny zaczynają się mniej więcej od 5 zł za 330 ml napoju. BIO Kombucha napój 500 ml to koszt około 70 zł. Grzybek herbaciany, który można kilkukrotnie wykorzystać, kosztuje około 15 – 20 zł. Ponieważ przyrządzenie kombuchy nie jest zbyt skomplikowane, a dodatki możemy stosować według swojego uznania, to chyba najkorzystniej jest kupić grzybki i korzystać z prozdrowotnych właściwości kombuchy na co dzień.

Dlaczego warto spróbować kombuchy?

Jak już było wspomniane powyżej napój ten wspiera odporność, ma właściwości odtruwające (za sprawą kwasu glukuronowego i jego pochodnych), wskazany jest po długotrwałych terapiach lekowych. Toksyny zostają szybko przechwytywane i wydalane z organizmu. Kombucha świetnie wpływa na naszą florę jelitową, dba o kosmki jelitowe, wspomaga trawienie, łagodzi alergie, ma działanie przeciwutleniające, likwiduje bakterie typu Helicobacter pylori (to przez nie tworzą się wrzody na żołądku), poprawia apetyt, więc dobrze jest podawać napój osobom starszym. Ponadto detoksykuje wątrobę, reguluje cholesterol we krwi i wyrównuje ciśnienie.