Marzanka to urokliwa roślina lecznicza znana jest już od wieków. W XV wieku nazywano ją konopką, ale znana jest także jako barwica wonna, majownik, czy przytulia wonna. Średniowieczni Benedyktyni aromatyzowali tą rośliną napoje, a Niemczech parzono z niej herbatę (Matrisylvia). W medycynie ludowej sięgano po marzankę w przypadku nieżytu jelit. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej i najczęściej można ja spotkać na rozległych cienistych płaszczyznach w lasach liściastych, lubi zwłaszcza towarzystwo buków i w lasach mieszanych.

Kwitnie od kwietnia do czerwca, jest pod częściową ochroną, białe kwiatki mają zapach siana (kumaryny), a surowcem zielarskim jest ziele.

Marzanka wonna zawiera kumarynę, flawonoidy, glikozydy irydoidowe, fenolokwasy, garbniki i sole mineralne.

Działanie

Ta ciekawa roślina ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, działa rozkurczowo, moczopędnie, uspokajająco, obniża krzepliwość krwi, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i limfatycznego.

Zastosowanie

Stosuje się marzankę w medycynie, kosmetyce, w kuchni, oraz w celach ozdobnych sadzi w ogrodach ze względu na zwarty, gęsty kobierzec, który szczególnie ładnie wygląda podczas kwitnienia.

Odwary i napary zalecane są na zaburzenia krążenia obwodowego, zastoje żylne, nadpobudliwość, przemęczenie, bezsenność, kołatanie serca, stany skurczowe dróg moczowych i jelit. W formie okładów przemywa się naparami i robi okłady na owrzodzenia, trudno gojące się rany i wszelkie stany zapalne skóry.

W kosmetyce ziele służy głównie do produkcji perfum i jako utrwalacz aromatów.

Marzanka w kuchni przydaje się do win, herbat, a nawet tytoniu. Czasami jest też używana do produktów spożywczych, ale w niektórych krajach grożą za to sankcje karne, a to z powodu szkodliwości zawartej w niej kumaryny.

Jak zbierać marzankę?

Do zbioru przystępujemy w ładny, słoneczny, suchy dzień na samym początku jej kwitnienia i ścinamy ulistnione części rośliny. Suszymy w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Przechowujemy jak inne zioła – w szczelnych pojemnikach najlepiej ze szkła w ciemnym i suchym miejscu.

UWAGA!

Marzanka zawiera wspomnianą już kumarynę, więc nie wolno przyjmować jej przez dłuższy czas! W dużych dawkach może spowodować zmniejszoną krzepliwość krwi i uszkodzić wątrobę! Nie jest też odpowiednia dla kobiet w ciąży i karmiących.

Fot. źródła: Wikipedia i Pixabay.com