![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2021/06/lukrecja-gladka.jpg)
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) należy do rodziny bobowatych. Ma gruby, mocno rozgałęziony korzeń, który może osiągnąć do kilku metrów długości. Jest jednym z siół, które może poszczycić się najdłuższą historią w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, bo już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji była bardzo skutecznym środkiem leczniczym. Oczywiście przypisywano jej też magiczne moce. Nawet w medycynie chińskiej lukrecja zaliczana była do roślin leczniczych. Jest też uwzględnioną rośliną w starohinduskiej księdze pod tytułem Ajurweda. Do Europy lukrecja trafiła w XIII wieku, pierwszym przysiółkiem była Anglia, a potem jej sława roznosiła się na wszystkie kraje starego kontynentu. Z gotowanego korzenia pozyskiwano ciemną, gęstą masę, którą formowano w wałeczki. Smak lukrecji zna każdy, choć nie każdy jest jego amatorem, na przykład w postaci czarnych żelków. Obecnie w stanie naturalnym lukrecja występuje w krajach śródziemnomorskich, czarnomorskich i w Azji Mniejszej, ale jest uprawiana też w Polsce, Hiszpanii i we Włoszech.
Charakterystyka
Lukrecja gładka kwitnie w czerwcu i lipcu, ma motylkowe kwiatki w postaci groniastych, luźnych kwiatostanów o bladofioletowym zabarwieniu. Owocem jest czerwonobrązowy strąk, wewnątrz którego jest od trzech do pięciu nasion. Korzeń lukrecji ma słodki smak, stąd jest składnikiem słodkich wyrobów cukierniczych.
Zawiera
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2021/06/licorice-2543337_1920-683x1024.jpg)
Roślina zawiera saponiny trójterpenowe (glicyryzynę), flawonoidy, hydroksykumaryny, fitosterole, węglowodany, aminokwasy, gorycze, kwasy, związki żywicowe oraz sole mineralne.
Działanie
Ta roślina ma działanie wykrztuśne, działa przeciwzapalnie, estrogennie, rozkurczowo, moczopędnie, a także przeciwalergicznie. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy i pobudza mechanizmy obronne organizmu. Warto zastosować lukrecję na obniżenie cholesterolu we krwi i aby pobudzić i wzmocnić korę nadnerczy.
Wyciągi wodne z lukrecji stosowane są powszechnie na schorzenia górnych dróg oddechowych, chorobę wrzodowa żołądka i dwunastnicy, stany zapalne przewodu pokarmowego, po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego, w przypadku zagrożenia nowotworami. Pomocniczo lukrecja jest wykorzystywana w początkowej fazie leczenia nowotworu żołądka. Nalewkę z lukrecji warto zastosować po kuracji steroidowej, aby przywrócić właściwe funkcjonowanie kory nadnerczy.
W kuchni korzeniem lukrecji aromatyzuje się napoje chłodzące i alkohole, a także używa do wyrobu słodkości, bo zawarta w korzeniu glicyryzyna jest aż pięćdziesiąt razy słodsza od cukru trzcinowego! Lukrecję stosują też browarnicy, aromatyzuje się nią też tytoń, a ponieważ ma właściwości silnie pieniące, to lukrecję można spotkać także… w gaśnicach przeciwpożarowych 😉
UWAGA!
Na lukrecję muszą uważać kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także osoby z niewydolnością nerek, nadciśnieniem tętniczym, niskim poziomem potasu we krwi (hipokalemią) i ci, którzy zażywają leki moczopędne. Większe dawki lukrecji nie są też zalecane powyżej czterech tygodni.
Odwar z lukrecji
Pół łyżeczki korzeni lukrecji (3,5-4g) zalewamy szklanką zimnej wody, giotujemy przez 5 minut, odstawiamy do przestudzenia, a potem przecedzamy. Zaleca się picie odwaru w celech leczniczych w ilości 2 szklanek dziennie.
Winne gruszki z lukrecjowym posmakiem
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2021/06/pear-2297977_1920-1024x683.jpg)
Składniki:
- 4 twarde gruszki
- 700ml białego wytrawnego wina
- 200g cukru
- sok z całej cytryny
- korzeń lukrecji
- laska wanilii
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny, cukier, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i lukrecję. Doprowadzamy do wrzenia, wkładamy obrane ze skórki gruszki ogonkami do góry, doprowadzamy do wrzenia, a potem odstawiamy gruszki w syropie na całą noc (minimum 12 godzin). Przed zaserwowaniem wykładamy gruszki na talerz, syrop gotujemy, aż zawrze i ponownie wkładamy gruszki na 5 minut. Można jeść na ciepło z gałką lodów lub na zimno.
Smacznego!