Lato, upał, żar z nieba, więc musimy uzupełniać wodę w organizmie. Najlepiej i najskuteczniej to robić regularnie, co 20-30 minut popijać po kilka łyków wody lub niesłodzonych napojów, na przykład… kwiatowych lemoniad! Nie tylko są przepyszne, mocno schłodzone orzeźwiają, ale także przepięknie prezentują się w dzbankach i szklanych butelkach. Warto przechowywać je właśnie w szkle, nie w plastikowych butelkach, a zwłaszcza te, do których dodajemy plasterki cytryny lub pomarańczy.

Najprostszy napój, to woda z cytryną lub miętą, albo oboma tymi składnikami. Mięty nie powinno być zbyt wiele (zwłaszcza polnej), ponieważ bardzo dominuje smak.

Lemoniada różano-pomarańczowa

Składniki:

  • 1 litr wody (dobrze schłodzonej)
  • 3 plasterki pomarańczy
  • 2 plasterki cytryny
  • kilka świeżych płatków dzikiej róży (lub innej jadalnej – nie wszystkie odmiany są jadalne)

Sposób przygotowania:

Do schłodzonej wody należy dodać pomarańczę, cytrynę i płatki róży, a następnie wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Najlepiej przygotować napój w szklanym dzbanku. Woda jest lekko słodka z wyczuwalnym aromatem róży. Można uzupełniać wodę nawet kilka razy, aż straci swój smak.

Wiele kwiatów roślin łąkowych i ziół nadaje się do przygotowania lemoniady. Do tego celu należy używać świeżych kwiatów, a nie suszonych. Suszone zostawiamy na zimę! 😉

Poniżej znajdziecie jeszcze trzy sposoby przygotowania lemoniady: na bazie syropu kwiatowego, fermentacji i jak wyżej, czyli dodawaniu kwiatów do wody. Oczywiście pamiętajcie, że nie wszystkie kwiaty są jadalne, jak na przykład wymieniona wcześniej róża (oczywiście posiada swoje jadalne odmiany). Przeważnie w ogrodach spotykamy gatunki ozdobne, które, co prawda nie są trujące, ale nie nadają się do tego celu. Konwalia jest wonna, śliczna, ale trująca! Natomiast bez obaw możemy korzystać z: mniszka lekarskiego, bluszczyku kurdybanka, jasnoty białej i purpurowej, czerwonej koniczyny, przytulii właściwej, rumianku, chabrów, bławatków, jaśminu, lawendy, lipy, czarnego bzu, dzikiej róży, fiołków, bzu lilaka, robinii akacjowej, bratków czy nagietków.

Hyćka (tak w gwarze regionalnej nazywany jest krzew dzikiego bzu)

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 3 cytryny
  • 500 g cukru
  • 10 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:

Kwiaty rozkładamy po zebraniu na kilka minut na płasko (na przykład na ręczniku papierowym), żeby wyszły wszystkie, co tu dużo mówić, robaczki 😉 Nie otrząsamy ich, bo wtedy pozbędziemy się najcenniejszego pyłku kwiatowego! 😉 W dużym słoju cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy plasterki cytryny i kwiaty bzu. Przykrywamy słój kilkukrotnie złożoną gazą, zawiązujemy sznureczkiem i odstawiamy w przewiewne miejsce na cztery dni. Po upływie tego czasu filtrujemy przez drobne sitko i mocno schładzamy. Smak? Spróbujcie sami… będzie „efekt wow”!

Lemoniada fermentowana z chabra bławatka

Składniki:

  • 1/4 szklanki płatków bławatka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki drożdży do cydru (dostępne w internecie w cenie od 2 zł do 3,80 zł za 10 gramów)

Przygotowanie:

Kwiaty wykładamy na papier lub ręcznik papierowy uwalniając tym sposobem wszystkie owady, a po kilku minutach możemy ich płatki wrzucić do słoika, zalać wodą z cukrem, drożdżami i sokiem z cytryny. Przykrywamy ściereczką, obwiązujemy szczelnie sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie napój jest lekko sfermentowany i gotowy do picia! Oczywiście schłodzony. Jeśli zrobicie go więcej, to możecie zabutelkować i wstawić na całą zimę do piwnicy.

Lemoniada z płatkami róż

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 200 g płatków róży (świeżych) oraz garść do dekoracji
  • 2 szklanki wody
  • 300 g cukru

Sposób przygotowania:

Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Kiedy zagęści się i zawrze należy dorzucić płatki róży, zamieszać i odstawić do czasu, aż wystygnie. Potem odcedzamy przez sito. Cytrynę po sparzeniu należy podzielić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić w cienkie plasterki. Do zimnej wody wlewamy syrop różany, sok z cytryny i plasterki cytryny, a także garść świeżych płatków dzikiej róży. Po dodaniu kostek lodu lemoniadą różaną możemy raczyć się przez cały dzień!