![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2021/07/corn-1690387_1920-1024x683.jpg)
Pola kukurydziane o tej porze roku wyglądają wyjątkowo malowniczo. Co prawda na smaczne złote kolby trzeba jeszcze poczekać, ale przyjemnie jest pobuszować wśród wysokich, soczyście zielonych łodyg kukurydzianych, pobawić się w labiryntach utworzonych na polach, które są coraz częściej spotykaną atrakcją turystyczną. Kukurydza znana jest już od najdawniejszych czasów. Była uprawiana już przez Azteków, Majów i Inków. Najprawdopodobniej pochodzi od meksykańskiej trawy pastewnej o nazwie teosinta. W wielu krajach do tej pory stanowi ważny składnik diety. Jest wysoko energetyczna, można z niej przyrządzić wiele smacznych potraw od sałatek, przez placki, po prażone ziarna. Do Europy trafiła, jak wiele innych warzyw, przypraw i ziół, dzięki żeglarzom i konkwistadorom (1520r.). Nasze polskie warunki klimatyczne nie sprzyjają jednak dobremu rozwojowi kukurydzy, więc jest ona hodowana na paszę dla zwierząt, tudzież ku uciesze turystów, aby tworzyć skomplikowane ścieżki labiryntów.
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2021/07/corn-2655525_1920-1024x456.jpg)
Kukurydza zwyczajna Zea mays jest rośliną jednoroczną z rodziny wiechlinowatych. Może osiągać wysokość do 250 cm. Łodyga jest sztywna, wzniesiona, ma średnicę około 3,5 cm z gąbczastym rdzeniem. Liście są charakterystyczne równowąskie, długie, ułożone skrętolegle, z wierzchu szorstkie. Kukurydza kwitnie od lipca do sierpnia, jest rozdzielnopłciowa, kwiaty męskie tworzą wiechę umieszczoną na szczycie łodygi, a żeńskie zebrane są w kolby w pochwach dolnych liści. U szczytu kwiatostanów żeńskich wyrastają długie pęczki nitkowatych znamion.
Surowiec zielarski
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2021/07/corn-3711186_1920-1024x683.jpg)
Surowcem zielarskim kukurydzy są znamiona słupków, skrobia kukurydziana i olej z zarodków kukurydzy. Znamiona rośliny zawierają: olejek eteryczny, saponiony, garbniki, żywice, cukry, fitosterole, alantolinę, sole mineralne i witaminę K. Ziarna zawierają: białka (9-12%), tłuszcz (4-6%), węglowodany (65-70%), celulozę (2,2%), witaminy B1, B2, B6,B12,C,D,E, K, karotenoidy i sole mineralne (potasu, żelaza, miedzi, niklu, fosforu).
Co zbieramy i kiedy?
Warto wybrać się po znamiona słupków z kwiatostanów żeńskich w lipcu i sierpniu. Z suszeniem nie można zwlekać! Tuż po zebraniu należy je rozłożyć cieniutką warstwą w zacienionym i przewiewnym miejscu. Ususzone przechowuje się w zamkniętych opakowaniach, najlepiej szklanych, w chłodnym oraz suchym miejscu.
Jak to działa?
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2021/07/corn-3560744_1920-1024x683.jpg)
Znamiona mają działanie moczopędne, rozkurczowe, żółciotwórcze, przeciwzapalne, poprawiają przemianę materii, regulują miesiączkę, wzmagają popęd płciowy, działają też przeciwobrzękowo, przeciwreumatycznie, wzmacniająco, obniżają ciśnienie krwi i zwiększają krzepliwość. Ziarna kukurydzy zwyczajnej działają odżywiająco na organizm, wzmacniająco, a także dostarczają witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała,
Zastosowanie w medycynie
Odwary ze znamion stosowane są w zapaleniu miedniczek nerkowych, pęcherza, w kamicy moczowej, na nieżyt nerek, zapalenie gruczołu krokowego, na wątrobę, zapalenie woreczka żółciowego i przewodów żółciowych., a także przy obrzękach wywołanych niewydolnością krążenia i nerek, w początkach cukrzycy oraz w leczeniu otyłości. Olej z zarodków stosuje się na przerost gruczołu krokowego, tak zwane prostatę, a także aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Odwar ze znamion kukurydzy
Aby sporządzić odwar należy rozdrobnione, ususzone znamiona (2 łyżki stołowe) zalać wodą (2 szklanki), doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Następnie odwar odstawiamy na kwadrans, przecedzamy i pijemy po pół szklanki od dwóch do czterech razy na dobę między posiłkami.
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2021/07/corn-4457379_1920-1024x683.jpg)
W kuchni
Do potraw w zdrowej diecie dobrze jest wykorzystywać olej z kiełków ziarna kukurydzy, który zawiera aż 70% NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Skoro niezbędne, to nie może ich zabraknąć w codziennych posiłkach. A co robią dobrego w naszym organizmie? Między innymi obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Z ziarna kukurydzy wytwarza się mąkę, która jest lekkostrawna i odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu. Poza tym z ziaren wytwarza się płatki i kaszę.
Dojrzałe, ugotowane ziarna nadają się do sałatek, zapiekanek, zup, a świeże kolby z wody z masełkiem i grubą solą morską, to wakacyjny hit!