?Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie,

Chodził te rzepkę oglądać co dzień.

Wyrosła rzepka jędrna i krzepka,

Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka!

Więc ciągnie rzepkę dziadek niebożę,

Ciągnie i ciągnie, wyciągnąć nie może! (…)?

Jak w wierszyku Juliana Tuwima rzepka jest jędrna, krzepka, można ją schrupać z kawałkiem chlebka, ale przede wszystkim jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Najczęściej jemy ją na surowo, albo w surówkach, chociaż kalarepa daje całe mnóstwo możliwości. Wydrążona staje się fajnym, pomysłowym naczyniem na surówkę, chłodnik, zwłaszcza duże okazy. Można ją faszerować, zapiekać, gotować, ma smak przypominający kapustę, można ja jeść wraz z liśćmi. Tak, liście także są jadalne, można je zblanszować, albo po prostu wkroić do sałatki.

Zawsze lepiej jest kupować to warzywo z liśćmi, bo po nich widać, czy jest świeże. Jeśli są brzydkie, zwiędnięte, to lepiej poszukać zdrowszych okazów. Liście wskazane są zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią ze względu na dużą zawartość żelaza. Liście sprzyjają oczyszczaniu organizmu, bo dzięki zawartości chlorofilu detoksykują, regulują perystaltykę, hamują stany zapalne i przyspieszają gojenie się ran.

Można kupić dwie odmiany kalarepy z zielonymi łodygami, albo z fioletowymi. Zaletą kalarepy jest także to, że niesamowicie szybko rośnie i już w dwa miesiące po wysianiu nadaje się do schrupania. Kalarepa jest też dobra w diecie odchudzającej, bo ma mało kalorii (27kcal/100g), a syci. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, a on reguluje gospodarkę lipidową, przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Wartości odżywcze

Cóż za bogactwo kryje się w tej niepozornej bulwie? Kalarepa surowa zawiera 1,7g białka, 6,2g węglowodanów, 0,1 tłuszczu, 3,6 błonnika, 62mg witaminy C, 0,05mg tiaminy, 0,02mg ryboflawiny, 0,4mg niacyny, 0,15mg witaminy B6, a poza tym witaminę K, E, A, kwas foliowy, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor i cynk.

Według badań kalarepa i inne zielone warzywa liściaste wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a to dzięki glukozynolanom, związkom siarkowym, które rozkładają się na izotiocyjany i indole, a one z kolei zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i wspierają leczenie. Jak dokładnie ten mechanizm działa jest wciąż przedmiotem badań.

Kalarepka zawiera luteinę, która wspiera wzrok, a której najczęściej szukamy w jagodach. Luteina znajduje się w plamce żółtej oka i dzięki niej dobrze widzimy, ale chroni też przed promieniami UVA i UVB. Najlepiej dla wzroku jeść surowe warzywo, a nie gotowane, chociaż gotowana kalarepa jest w dalszym ciągu bardzo wartościowa.

Kalarepa działa bakteriobójczo i grzybobójczo, chroni przed wrzodami dwunastnicy i żołądka.

Kto nie powinien jeść kalarepy?

Niestety nie każdy może jeść kalarepę. Nie jest wskazana na diecie wątrobowej. Zwłaszcza surowe warzywo może powodować dolegliwości takie jak wzdęcia, zaparcia, ale za to po ugotowaniu nie powinny one wystąpić. Zbyt dużo kalarepy nie powinni jeść też chorzy na niedoczynność tarczycy.

Smakołyki z kalarepy

Wakacyjna zupa z kalarepy

Składniki:

  • 500g kalarepy
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 100g serka topionego kremowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 60g rodzynek sułtańskich
  • łyżka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Czosnek posiekany należy zeszklić na maśle w garnku, oprószyć mąką, aby poowstała zasmażka i powoli dolewać bulionu. Chwilę podgotować mieszając cały czas, dodać pokrojoną w kostkę kalarepę, rodzynki, przyprawy i gotować na średnim ogniu przez dziesięć minut. Dodać serek i mieszać zupę, aby serek zupełnie rozpuścił się i zintegrował z zupą. Na koniec dodajemy dużą ilość posiekanej natki.

Kalarepka w cieście

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 10dag mąki pszennej
  • 100ml wina białego
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

dip jogurtowy:

  • 200ml jogurtu naturalnego
  • kilka rzodkiewek
  • mały ogórek
  • szczypiorek
  • nasiona słonecznika
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Kalarepę kroimy w długie paski o grubości około 1,5cm. Rozgrzać olej w garnku. Przygotować ciasto z mąki, jajka i wina doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ciasto warto zostawić na 10 minut i dopiero potem panierować w nim kawałki kalarepy i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Do jogurtu dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, ogórek, posiekany szczypior i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Świetna i szybka przekąska na lato!

Surówka z kalarepy

Składniki:

  • kalarepa
  • marchewka
  • koperek
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i kalarepę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy posiekany koperek, śmietanę, jogurt, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Surówka jest pyszna, sycąca, nadaje się do każdej potrawy, a smakuje jeszcze lepiej następnego dnia od przygotowania. Można ją podać na przykład w wydrążonej kalarepie, zamiast zwykłej miseczki.

Smacznego!