Jeszcze w latach ’80 banany, pomarańcze, czy mandarynki pojawiały się na rynku przed świętami, były rarytasem oczekiwanym przez pozostałe miesiące w roku, a na dodatek trzeba było odstać swoje w kolejkach. Teraz wszystkie cytrusy mamy pod ręką przez cały okrągły rok. To wcale nie sprawia, że jemy je częściej. Z pewnością jednym z najbardziej znanych propagatorów diety bananowej jest Adam Małysz, który podobno zajadał się bułkami z bananem. Ileż w tym prawdy nie wie nikt, niemniej nawet Jego autorytet nie sprawił, że Polacy nagle zaczęli chętniej sięgać po banany.

Co to za owoc?

Banan jest… jagodą. Tak, nie jest to żaden lapsus z naszej strony. Tak jest w istocie z botanicznego punktu widzenia. Jest oczywiście owocem tropikalnym, nie sposób wyhodować banany w swoim ogródku. Słowo banan wzięło się od arabskiego słowa banan, a to oznacza ni mniej, nie więcej palec. Uprawia się banany w strefie międzyzwrotnikowej, czyli w Afryce, Ameryce Południowej, Azji i w krajach Pacyfiku. Wielkość bananów, które zalegają półki sklepowe ma długość pomiędzy 10-15 cm, ale największe okazy dorastają do 30 cm. Rosną w charakterystycznych groniastych owocostanach. Różnorodność bananów pod względem smaku, mięsistości, zawartości cukrów jest zaiste duża, a to sprawia, że mogą być stosowane w rozmaity sposób w kuchni.

Republika bananowa

Skąd pochodzą banany, które możemy najczęściej kupić w marketach? Najczęściej sprowadzane są z Kolumbii, Ekwadoru, czy Kostaryki. Mają do przebycia długą drogę i w tych rejonach są jednymi z owoców, których produkcja stanowi podstawę produkcji rolniczej. Wbrew powszechnemu przekonaniu to nie Afryka jest potentatem w ich produkcji.

Bananowe ciekawostki…

  • Słyszeliście o lambliach w bananach? Podobno te pasożyty znajdują się w końcówkach i wywołują lambliozę. To mit! A raczej kit, którym straszy się dzieci. Dłuższa końcówka banana to pozostałość po szypułce, a krótsza po szyjce słupka kwiatu.
  • Każdy banan, to tak zwany paluszek, a kiść bananów, to nie ręka, a wiązka, bo kto widział dwudziestopalczastą dłoń?? 🙂
  • Człowiek i banan mają ze sobą wiele wspólnego, bowiem w 50% mają takie samo DNA! Normalnie nasi owocowi bliźniacy genetyczni…
  • Banan w większości (75%) to woda.
  • Wewnętrzną stroną skórki warto pocierać ukąszenia i stany zapalne na skórze, ale też świetnie sprawdzi się do wypolerowania bucików skórzanych, czy kurtki (też skórzanej rzecz jasna). Ponieważ wewnętrzna część skórki ma właściwości wybielające, to możecie nią polerować swoje zęby.
  • Drzewo bananowe, to w istocie bylina mimo faktu, że mogą osiągać pokaźne wysokości, nawet do 15 metrów.

Ile banany mają kalorii i czy można je zajadać na diecie odchudzającej?

Banany są kaloryczne, w 100g jest 90 kcal, ale o wiele ważniejsze jest to, że dostarczają witaminy A, C, B, E, K, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Banan w świeżej postaci nie jest więc przeszkodą w diecie odchudzającej, ale jak w przypadku wszystkiego co jemy, aby stracić zbędne kilogramy, nie w ilości hurtowej. Po banany powinni sięgać diabetycy i anemicy, którzy przede wszystkim te mniej dojrzałe powinni jeść niemal codziennie. Zawarte w bananach pektyny obniżają poziom złego cholesterolu LDL i oczyszczają z toksyn organizm. Pektyna jest też istotna w walce z cukrzycą, bo poprawia tolerancję glukozy. Banany mają dużo żelaza potrzebnego osobom z anemią. Żelazo ma przecież znaczenie w budowie czerwonych krwinek. Co jeszcze? Na oczy nie tylko jagody, ale też właśnie banany. Owoce te pomagają zmniejszyć uciążliwe dolegliwości związane ze ślepotą nocną, jaskrą i zaćmą. A może przekona Was argument, że dzięki dopaminie banany poprawiają w naturalny sposób nastrój i pamięć? Na relaks banan też jest wskazany, bo zawiera witaminę B6 oraz magnez. Banany to naturalne prebiotyki, więc przy konieczności stosowania antybiotyków należy je jeść zdecydowanie. Banany mają też błonnik, około 2,6g na 100g, więc ułatwiają trawienie. Dzięki niemu banany też dają uczucie sytości na dość długo. Można z czystym sercem spałaszować banana na drugie śniadanie, czy przed ostrym treningiem, aby w małej objętości dostarczyć sobie witamin i mikroelementów oraz zdrowych kalorii.

Pyszności z bananów

Deser na ciepło

Składniki:

  • dwa niedojrzałe banany
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • miód lub cukier brązowy
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło z cukrem, poczekaj, aż się zarumieni, połóż banany (przekrojone połówki owoców) i podlewaj sokiem, najlepiej świeżo wyciśniętym, a nie z kartonu. Sok powinien wyparować, a w międzyczasie przełóż banany na drugą stronę. Można podawać z lodami waniliowymi, a jeśli dodacie odrobinę alkoholu możecie je podać podpalone, co z pewnością wywoła efekt wow u gości!

Koktajl na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację

Składniki:

  • banan
  • pół litra maślanki
  • cztery łyżki płatków owsianych
  • suszone śliwki
  • suszone figi
  • łyżeczka maku
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Można trzymać shake w lodówce d0 48h i na przykład zastąpić nim jeden posiłek w ciągu dnia, najlepiej śniadanie lub kolację.