Polskimi jabłkami zajadają się nasi sąsiedzi i doceniają ich walory smakowe, stąd też nasz kraj jest jednym z największych producentów jabłek na rynku europejskim. Czy jednak my, Polacy, też chętnie jemy jabłka, czy może częściej sięgamy po cytrusy? Nie ma wątpliwości, że to, co rośnie lokalnie, jest najkorzystniejsze dla zdrowia, a przy okazji najczęściej też dla kieszeni. Wybór odmian tych smacznych owoców jest tak duży, że każdy znajdzie swój ulubiony. Jedne nadają się do przetworów i ciast, inne do chrupania na surowo, jeszcze inne do musów i deserów, do potraw mięsnych, na przykład do kaczki, która doskonale komponuje się z jabłkami. Jesień obfituje w niedrogie i najsmaczniejsze jabłka, dlatego wybierzcie się na bazarek i zaopatrzcie się w nie, aby zamiast przekąsek w ciągu dnia sięgać właśnie po owoce.

Owoc jabłoni

Właśnie teraz, gdy jest sezon na jabłka, powinniśmy sięgać po nie regularnie, aby poprawić swoją odporność na zimę. Jabłka są bowiem bogate w witaminy, potas, wapń, czy fosfor. Kobiety w ciąży, które potrzebują kwasu foliowego powinny włączyć do diety jabłka, a także każdy, kto chce opóźnić starzenie się organizmu. Witamina A z jabłek zadba o wzrok, K wpłynie na krzepliwość krwi, potas pomoże zapanować na ciśnieniem, a magnez uspokoi nerwusów. Papkę z jabłek mogą jeść już kilkumiesięczne dzieci. Jabłka dzięki zawartości żelaza zapobiegają anemii. Warto je jeść wraz ze skórką, bo w niej i tuż pod nią kryje się prawdziwe bogactwo substancji odżywczych. Będąc na diecie odchudzającej jabłka są absolutnie wskazane, można je suszyć i dzięki temu uzyskać chipsy prozdrowotne zamiast tych gotowych, smażonych w głębokim tłuszczu z masą E deo dodatków. Ale uwaga: jabłka jemy w ciągu dnia, nie na wieczór. Zresztą w ogóle owoce najlepiej jeść do pory podwieczorku, ponieważ wieczorem metabolizm zwalnia, a duża ilość cukru z owoców zamieni się w tkankę tłuszczową, a podwyższony poziom glukozy we krwi sprawi, że będziemy mieć trudności z zaśnięciem.

Pektyny

Jabłka zawierają pektyny, dzięki którym organizm oczyszcza się z toksyn w sposób naturalny. Powinny sobie tą właściwość jabłek wziąć do serca wszyscy, którzy mieszkają w dużych miastach, są narażeni na zanieczyszczenia, pracują w miejscach narażonych na związki toksyczne. Dzięki pektynom zwiększa się flora bakteryjna w jelitach, możemy więc oczyścić jelita z niestrawionych resztek pokarmowych. Dzięki jabłkom jelita są w lepszej formie, a co za tym idzie wszystko, cały organizm, pracuje lepiej. W poprzednich wpisach pisaliśmy o wpływie jelit na cały organizm łącznie z psychiką!

Zgaga i nieświeży oddech?

Jedzenie jabłek pomaga złagodzić zgagę i zlikwidować nieładny zapach z ust. Ocet jabłkowy może zahamować infekcje i wesprzeć trawienie.

Jedzenie jabłek zalecają… dentyści!

Właściwości odżywcze

Jabłka w 100g mają około 90 kcal, mają też niski indeks glikemiczny, można je jeść pomiędzy posiłkami, są źródłem kwercetyny, które przeciwdziała zaćmie. Błonnik z jabłek zapobiega otyłości, ale też daje na dłużej uczucie sytości. Wiele badan wskazuje, że jabłka mają wpływa na zapobieganie utleniania się składników tkanki mózgowej, więc pozytywnie wpływają na pracę mózgu, można powiedzieć, że zwiększają nasze zdolności poznawcze. Zawierają witaminę C, K, B2, B6, A, E, B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, mangan, żelazo, wapń, miedź, fosfor, pektyny i polifenole, ale żeby dostarczyć ich organizmowi w odpowiedniej ilości, należy jeść chociaż jedno jabłko każdego dnia! Jabłka działają przeciwmiażdżycowo, pozytywnie wpływają na czynność płuc, są ważnym składnikiem diety w profilaktyce przeciwnowotworowej (jelita grubego, sutka, jajnika, płuc, wątroby), pomagają w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II,zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson), poprawiają wygląd skóry, są kluczowe w produkcji kolagenu, wzmacniają odporność i zmniejszają podatność na infekcje, chronią przed astmą oraz łagodzą objawy, są świetnym owocem w profilaktyce chorób wzroku. Być może niektórych zaciekawi fakt, że dentyści polecają jedzenie jabłek, bo właśnie one hamują rozwój próchnicy! Gryzienie i żucie twardych odmian pobudza wydzielanie śliny, a ta z kolei działa bakteriobójczo na bakterie próchnicotwórcze i wymiata resztki pokarmowe.

Dla kogo jabłka nie są wskazane?

Na pewno dla osób z zespołem jelita drażliwego i chorobami wrzodowymi. Ci pierwsi nie koniecznie muszą zupełnie z jabłek rezygnować, ale uważać na ilość. Ocet jabłkowy tym bardziej nie jest wskazany.

Fot. pixabay.com