![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2022/04/agriculture-1870017_1280-1024x683.jpg)
Chociaż w powietrzu jeszcze czuć zimę, to kwiecień i maj jest sezonem rzodkiewkowym. Tęsknimy już za świeżymi smakami, zielenią szczypiorku, chrupkością rzodkiewki i soczystością ogórków. Dzisiaj słów kilka na temat rzodkiewek, które królują na wiosennym stole. Jakie mają właściwości? Czy chorzy na wątrobę mogą jeść rzodkiewki? I najważniejsze: w jaki sposób smacznie i prosto zaserwować rzodkiewki na zimno i na ciepło?
Rzodkiewka zwyczajna
Rzodkiewka jest rośliną uprawną występującą w wielu krajach i mającą wiele odmian różniących się kolorem, kształtem i walorami smakowymi. Rzodkiew zwyczajna to siostra rzodkwi czarnej i japońskiej. Ma wzniesioną, grubą łodygę, skrętoległe liście, kwitnie na biało, kwiaty zebrane są u szczytów pędów, widoczne są nerwy na płatkach, a korzeń jest zgrubiały, koloru białego, fioletowego, niemal czarnego, wewnątrz zaś jest białe.
Rzodkiewki mają długą tradycję, ponieważ były uprawiane już ponad 2000 lat temu w starożytnym Egipcie. Na dobrą sprawę nie wiadomo do końca, z jakiego kraju wywodzi się rzodkiewka. Dziko rośnie w Chinach. W Indiach, Chinach i Japonii uprawiana jest specjalna odmiana rzodkiewki oleistej, z której jak nazwa wskazuje wytłacza się olej, raczej nieznany produkt w Polsce. Kiedy rzodkiewka trafiła do Polski? Być może około XIII wieku, bo w tym czasie Rzymianie przywieźli ją do Niemiec, gdzie rozpoczęto regularne uprawy tego kapustowatego warzywa.
Rzodkiewka zwyczajna jest jednoroczną lub dwuletnia rośliną, owadopylną, która kwitnie od maja do czerwca. W sklepach możemy ja kupić przez cały rok, ale warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia, ponieważ nasza, polska jest produktem sezonowym.
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2022/04/radishes-3540697_1920-1024x669.jpg)
Z czyjego menu powinna zniknąć rzodkiewka?
Co ciekawe, czy może raczej lekko niepokojące, rzodkiewka jest delikatnie trująca, ponieważ zawiera dużo olejków gorczycowych, glikozydów i kwasów organicznych. Ta cecha wyklucza więc jedzenie jej przez osoby mające chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobach układu pokarmowego i ciężkie choroby nerek oraz serca. Rzodkiewki też niestety chłoną wszystko z gleby, to, co dobre, ale i zanieczyszczenia, metale ciężkie i tym podobne, toteż nie mając pewności w jaki sposób i gdzie były hodowane, warto zachować umiar w ich spożywaniu. A najlepszym i najbezpieczniejszym wyjściem, a na dodatek dającym mnóstwo satysfakcji, jest samodzielne wyhodowanie warzyw we własnym ogródku.
Właściwości rzodkiewki
Rzodkiewka jest warzywem bardzo niskokalorycznym, bo w 100 gramach ma zaledwie około 17 kalorii, zero tłuszczu (0,1 g), sód, błonnik, węglowodany, białko i cukier. Węglowodany w postaci rzodkiewek są łatwo przyswajalne i szybko rozkładane są w układzie pokarmowym na cukry proste. Mają one niski indeks glikemiczny, dostarczają witaminy C (około 23% dziennego zapotrzebowania w 100 gramach), kwas foliowy, potas, mangan, wapń i witaminę B6. Rzodkiewki są więc smaczną przekąską, po którą może sięgnąć każdy, kto aktualnie jest na diecie redukcyjnej.
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2022/04/vegetables-2211336_1920-1024x576.jpg)
Jak wykorzystać rzodkiewki?
Poza chrupaniem na przekąskę, dodawaniem jej do sałatek, chłodników, można przygotować ją na ciepło, jako dodatek do obiadu, a liście przyrządzić niemal jak szpinak.
Liście rzodkiewki na ciepło
Składniki:
- liście rzodkiewki
- masło
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: śmietana słodka i czosnek
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki muszą być świeże, jędrne, należy je dokładnie oczyścić. Na patelni rozpuścić masło, dodać poszatkowane lisice rzodkiewki, posolić, mieszając poczekać, aż zmniejszą swoja objętość, doprawić pieprzem i gotowe! W wersji „mniej light” na koniec można dodać śmietanę lub świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.
Sałatka przed treningiem
Składniki:
- dojrzałe awokado hass
- pęczek rzodkiewek
- garść szczypiorku
- jajko na twardo
- sól
- pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- olej tłoczony na zimno (z awokado, konopi lub lniany)
Przygotowanie:
Awokado kroimy w dużą kostkę, rzodkiewki na cztery, jajko w mała kostkę i drobno siekamy szczypiorek. W miseczce łączymy olej (około 2 łyżek) ze sokiem z cytryny, pieprzem i solą, a następnie mieszamy razem wszystkie składniki. Jemy natychmiast po przygotowaniu! Taka prosta sałatka da nam energię przed dobrym treningiem i nasyci na długo.
Chłodnik na lunch
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- średni ogórek
- garść natki pietruszki
- garść świeżego koperku
- garść szczypiorku
- cebula (słodkiej odmiany lub dymka)
- 400 ml kefiru lub maślanki
- 100 g jogurtu naturalnego
- pieprz
- łyżeczka cukru
- sól
Przygotowanie:
Rzodkiewki i ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, drobno siekamy pietruszkę, koperek i szczypiorek, cebulkę na małą kosteczkę i łączymy w misce składniki, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy kefir i jogurt. Gotowe! Można zabrać do pracy i zjeść w porze lunchu. Aby chłodnik był bardziej sycący można dodać do niego jajko ugotowane na twardo lub ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane.
Rzodkiewki z pieca
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- świeży tymianek
- sól
- szczypta oregano, papryki słodkiej, bazylii, chilli
Przygotowanie:
Rzodkiewki oczyścić, zostawić ogonki około 1 cm, przekroić na pół, połaczyć z przyprawami, a następnie zapiekać na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut lub … grillować!
Rzodkiewki maślane
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Rzodkiewki przygotować jak wyżej, zostawić ogonki, oczyścić przekroić na pół, a jeśli są duże, to na cztery. Masło rozgrzać na patelni, podsmażać rzodkiewki z solą i pieprzem przez kilka minut. To fajny dodatek do niemal każdego obiadu 😉
![](https://sekretmumio.pl/wp-content/uploads/2022/04/vegetables-673200_1920-1024x583.jpg)