Za 11 dni Święta Bożego Narodzenia, a my zabieramy się po raz kolejny za diety 😉 Nikogo nie namawiamy, aby właśnie w czasie świąt decydował się na dietę odchudzającą, wystarczy, że zachowamy umiar przy stole. Tradycyjna polska Wigilia jest najbardziej wege ze wszystkich świątecznych posiłków przez cały rok. No właśnie… jak to jest z tym wegetarianizmem? Okazuje się, że wegetarianizm jest niezwykle skomplikowanym zagadnieniem, dzieli się w zależności od tego, czy chcemy jeść jaja, miód, czy mięso od czasu do czasu. A może jesteś na takiej diecie i nie wiesz, że ma ona swoją specjalną nazwę?

Wegetarianizm

Wegetarianizm polega na warzywach i owocach jako podstawie każdego posiłku. To jasne i chyba każdy z tym właśnie kojarzy wegetarian. Wegetarianie jedzą też niektóre produkty pochodzenia odzwierzęcego jak na przykład miód, czy mleko. Jaroszom przyświeca jeszcze jedna idea, czyli chęć zapobieżenia cierpieniu zwierząt i dbałość o środowisko.

Odmiany wegetarianizmu

A teraz w skrócie wszystkie odmiany wegetarianizmu:

  • Weganizm to dieta oparta na warzywach, owocach, roślinach strączkowych bez żadnych produktów pochodzenia odzwierzęcego jak na przykład jaja, mleko, żelatyna, czy miód.
  • Wegetarianizm nie wyklucza z diety masła, czy miodu.
  • Owowegetarianizm wbrew skojarzeniom polega na włączeniu do diety jaj, czyli dieta wciąż opiera się na warzywach, owocach, ale dzieki jajkom dieta jest bogatsza w skłądniki odżywcze.
  • Laktoowowegetarianizm to dieta wegetariańska z uwzględnieniem nabiału.
  • Ichtiwegetarianizm jak nazwa wskazuje polega na właczeniu do jadłospisu ryb i owoców morza, to dieta zbliżona do diety śródziemnomorskiej, która jest jedną (obok fleksiwegetarianizmu) z najzdrowszych diet na świecie.
  • Pollowegetarianizm jest dietą niskokaloryczną, która dopuszcza spożywanie od czasu do czasu mięsa drobiowego. Pollo, to z języka łacińskiego kurczak. Jest to dieta zbliżona do semiwegetarianizmu, nie spożywa się na niej mięsa czerwonego, ale można też zjeść od czasu do czasu rybę.
  • Fleksiwegetarianizm, o którym pisaliśmy szerzej niedawno, to najzdrowsza dieta, która dopuszcza jedzenie mięsa, ale dobrej jakości i niezbyt często.
  • Semiwegetarianizm „zabrania” spożywania czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny), ale można jeść regularnie drób, jaja, nabiał, ryby i miód pszczeli. Odmianami tej diety jest więc pollowegetarianizm i pescowegetarianizm.

Tak naprawdę to, co powinniśmy pamiętać o wszystkich tych rodzajach diet wege, to fakt, że bardzo łatwo jest doprowadzić do niedoborów składników odżywczych w organizmie, a w ich następstwie do chorób. Zwłaszcza wtedy, gdy przez wiele lat jedliśmy pokarmy ze wszystkich grup produktów i nagle decydujemy się na radykalne zmiany w jadłospisie. Co wtedy zrobić? Oczywiście suplementować, obserwować swój organizm, stopniowo wprowadzać zmiany i korzystać z dobroczynnego działania ziół.

Dieta wege u dzieci

Wielu rodziców decyduje się na wprowadzenie diety wegetariańskiej, lub jej odmiany, już u bardzo małych dzieci. Według badań u najmłodszych w przedziale 5-10 lat dzieci na diecie wegańskiej były szczuplejsze, miały zdecydowanie mniejszą zawartość tłuszczu i zdrowsze serca, ale były widocznie niższe od rówieśników jedzących mięso oraz wykazywały niedobór witaminy B12. Witaminę B12 w naturalny sposób możemy dostarczyć właśnie z mięsa i produktów odzwierzęcych. Wprowadzenie tak restrykcyjnych diet u maluchów jest sporym wyzwaniem, aby przy intensywnym wzroście i dojrzewaniu organizmu niczego nie zabrakło do prawidłowego funkcjonowania. Trudno jednak kwestionować, że mięso, które kupujemy w sklepach jest słabej jakości, pełne jest antybiotyków, zwierzęta nie są karmione naturalnie, a ich cierpienia nie da się opisać. Kupując zaś mięso ekologiczne, które kosztuje o wiele wiele więcej mamy gwarancję jakości, wiemy też, że zwierzęta hodowane były w lepszych warunkach, a jeśli jemy miej mięsa, chociażby właśnie ze względu na jego cenę, to wyjdzie nam to tylko na dobre.

Niezmiennie życzymy Wam zdrowej diety i świetnego samopoczucia!