Drzewa cynamonowe są wiecznymi drzewami medycyny tropikalnej, niegdyś owiane tajemnicą, wieloma legendami, były składane w darach bogom i królom, a dziś powszechnie dostępnym surowcem jest kora cynamonu, której smak zna każdy z nas. Czy warto używać cynamonu na co dzień? Czy jest zdrowy? Jaki cynamon wybrać?
Cynamon
W naszych sklepach powszechnie dostępnym cynamonem jest Cinnamon cassia, nie jest drogi, intensywny w smaku, dodawany do zdecydowanej większości produktów gotowych, takich jak płatki śniadaniowe, gumy do żucia, pierniczki i inne ciastka. Jest też cynamon cejloński, Cinnamomum zeylanicum, który jest przyprawą szlachetną, różni się przede wszystkim ceną oraz wyglądem od cynamonu cassia.
To nie jest wszystko jedno!
Jak się okazuje to nie wszystko jedno, jaki cynamon kupujemy. Oba należą do rodziny Lauraceae, ale cynamon cejloński pochodzi z Indii, Sri Lanki, Bangladeszu i Mjanmy (Birmy), introdukowany jest też w Afryce, wyspach Pacyfiku, Karaibach, zaś cassia z Chin, Indonezji, Wietnamu. Cynamon szlachetny jest jaśniejszego koloru, rurki są pełne w środku, widać też wiele warstw, jest też bardzo delikatny i kruchy, w palcach bez wysiłku można go rozkruszyć podczas gdy cassia jest twardy, rurki są puste w środku, intensywnie brązowe, widać jedną, zbitą warstwę.
Przeważnie znamy tylko jedną część drzewa cynamonowego, czyli korę, lecz w medycynie tradycyjnej, na przykład indyjskiej, wykorzystywane są też korzenie i liście. Pozyskaną korę suszy się najpierw na słońcu i to właśnie podczas procesu suszenia kora zwija się w charakterystyczne rurki. Cynamon był znany już dawno, w wiekach przed naszą erą, owiany był legendą o ptakach cynamonowych, które latały do nieznanej krainy w celu pozyskania gałązek cynamonowych, aby zbudować swoje gniazda. Aby więc zdobyć cynamon kupcy musieli zakradać się do ptasich gniazd po nocy, a ponieważ misja ta była niezwykle niebezpieczna, to cynamon stał się pożądaną, rzadką i bardzo drogą przyprawą.
Cynamon jest też przyprawą biblijną, wspomniano o nim w Księdze Ezechiela (27,19), czy Apokalipsie Św. Jana (18,11.13).
Właściwości lecznicze
I w tym miejscu również musimy rozgraniczyć właściwości obu rodzajów cynamonu. Jeden jest leczniczy, zaś drugi nie tylko nie jest leczniczy, a wręcz szkodliwy!
Cynamon cejloński ma potwierdzone naukowo właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, skuteczny jest w walce z nowotworami, bowiem blokuje rozwój komórek rakowych i powoduje cofanie się zmian nowotworowych, ponadto jest antyoksydantem, istotnie wspomaga leczenie cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych (np. Alzheimera).
Cynamon cassia zaś nie ma żadnych właściwości prozdrowotnych, za to zawiera mnóstwo kumaryny (substancja z grupy benzopironów, w nadmiernej ilości toksyczna). Kumaryna znajduje się też w cytrusach, malinach, borówkach, pomidorach, papryce, w ziołach tj. serdecznik, lubczyk, mięta, ale to w cynamonie jest jej najwięcej, więcej, niż w jakimkolwiek innym produkcie. Zjedzenie przez kilkuletnie dziecko tylko trzech pierniczków z cynamonem może skutkować przedawkowaniem kumaryny, to jest przekroczeniem bezpiecznej dziennej dawki tej substancji. Z tego też powodu cynamon cassia sprzyja powstawaniu nowotworów, uszkadza silnie nerki i wątrobę. Badania nad cynamonem cassia prowadzili naukowcy w Niemczech i Norwegii, a wyniki są naprawdę interesujące, bowiem większość z nas uważa, że cynamon jest bardzo zdrowy, za to niewielu z nas rozróżnia oba gatunki drzew.
Charakterystyka drzewa cynamonowca cejlońskiego
Na koniec kilka informacji o drzewie cynamonowym odmiany c3ejlońskiej (Cinnamomum verum J. Presl). Ten gatunek należący do rodziny wawrzynowatych występuje na obszarach tropikalnych, osiąga wysokość nawet 10 metrów, ale uprawne egzemplarze dorastają tylko do 3 metrów, ponieważ wciąż są przycinane ich młode pędy w celu pozyskania surowca. Kora jest cieniutka, jasnobrązowa, zaś liście duże, podłużne, młode są mocno czerwonego koloru, a z czasem zielenieją, a na nich widoczne stają się białe nerwy. Pewnie wielu z Was interesuje, jak pachną kwiaty. Otóż nie pachną cynamonem bynajmniej, a nawet można opisać ich woń jako nieprzyjemną. Są małe, żółte, zebrane w wiechowaty kwiatostan. Owocem są pestkowce, które w młodym stadium pachną terpentyną. Korę pozyskuje się kilka razy w roku (dwa lub trzy razy) w czasie pory deszczowej. Pędy są ścinane, gałązki poddaje się krótkiej fermentacji, oczyszcza się z korowiny zewnętrznej i wewnętrznej, a potem suszy na słońcu.
Rozróżniamy cynamon
To jest to, co musicie wiedzieć w skrócie przed dokonaniem zakupu:
Cejloński ? ceniony na całym świecie, ma działanie lecznicze, jest nawet 10 razy droższy od cassia, jest wielowarstwowy, w środku pełny, trochę przekrojem przypomina cygaro, kruchy, w smaku delikatny z nutą goździków.
Cassia ? bardzo tani, smak ostry, grube rurki w środku puste, mocno brązowy, bardzo twardy, trudny do zmielenia.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej ze źródeł naukowych, to warto kliknąć w ten link!