Od czasu do czasu każdy ma ochotę na słodką chwilę zapomnienia! Co prawda zawsze mamy pod ręką pobliski sklep lub cukiernię, ale wtedy nie będzie w całym domu roznosił się rozkoszny zapach pieczenia. Oczywiście samodzielne wypieki to gwarancja, że taka słodycz będzie świeża i dobrej jakości. Najszybszym i najprostszym wypiekiem są pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka. Dosłownie kilka minut pracy i kilkanaście minut pieczenia, a na stole pojawiają się pyszności o przeróżnych kształtach. Proponujemy Wam kilka dobrych przepisów na ciasteczka w kilka minut!

Ciastka z anyżkiem

Składniki:

  • 5 białek
  • 35 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 dag drobno utłuczonego anyżku
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

Białka z cukrem ubijamy na gęstą pulchną masę, dodajemy mąkę, anyżek i dokładnie mieszamy. Następnie masę nakładamy łyżeczką lub wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na malutkie porcje na wysmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy blachę na kilka godzin w ciepłym miejscu. Pieczemy po tym czasie w temperaturze 150-160 stopni do czasu, aż uzyskają jasnożółtą barwę. Po wyjęciu z piekarnika znowu muszą odpocząć na blasze do wystudzenia.

Ciastka z kminkiem

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 16 dag mąki
  • 1 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 białko
  • sól
  • kminek
  • tłuszcz

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Pozostawiamy do czasu, aż wyrosną. Na stolnicę wysypujemy mąkę, masło tniemy na małe kawałki i razem z mąką rozwałkowujemy, a potem rozdrabniamy palcami, wlewamy zaczyn z drożdży, solimy i zagniatamy. Z ciasta formujemy wałeczki długości około 15 cm, kładziemy na blasze wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy ciastka białkiem, posypujemy kminkiem i solą, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Zamiast soli możemy ciastka posypać cukrem, a zamiast kminku dodać płatki migdałowe.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 25 dag płatków owsianych
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 12 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy
  • 1 białko
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

Płatki należy zrumienić na suchej patelni. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sito, margarynę roztapiamy i mieszamy z miodem. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy płatki, mąkę z proszkiem, margarynę z miodem, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli olejku migdałowego. Do masy dodajemy ubitą pianę z białka i bardzo delikatnie mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub papier do pieczenia wykładamy łyżką porcje ciasta zachowując odstępy 4-5 cm, bo ciasteczka wyrosną. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut do czasu, aż będą miały złoty kolor.

Smacznego!