Cynamon cejloński, szlachetny, jest w przekroju niczym cygaro

Drzewa cynamonowe są wiecznymi drzewami medycyny tropikalnej, niegdyś owiane tajemnicą, wieloma legendami, były składane w darach bogom i królom, a dziś powszechnie dostępnym surowcem jest kora cynamonu, której smak zna każdy z nas. Czy warto używać cynamonu na co dzień? Czy jest zdrowy? Jaki cynamon wybrać?

Cynamon

W naszych sklepach powszechnie dostępnym cynamonem jest Cinnamon cassia, nie jest drogi, intensywny w smaku, dodawany do zdecydowanej większości produktów gotowych, takich jak płatki śniadaniowe, gumy do żucia, pierniczki i inne ciastka. Jest też cynamon cejloński, Cinnamomum zeylanicum, który jest przyprawą szlachetną, różni się przede wszystkim ceną oraz wyglądem od cynamonu cassia.

Tak wygląda cynamon szkodliwy – Cassia. Sprawdź, czy przypadkiem nie ma go w Twojej kuchni…

To nie jest wszystko jedno!

Jak się okazuje to nie wszystko jedno, jaki cynamon kupujemy. Oba należą do rodziny Lauraceae, ale cynamon cejloński pochodzi z Indii, Sri Lanki, Bangladeszu i Mjanmy (Birmy), introdukowany jest też w Afryce, wyspach Pacyfiku, Karaibach, zaś cassia z Chin, Indonezji, Wietnamu. Cynamon szlachetny jest jaśniejszego koloru, rurki są pełne w środku, widać też wiele warstw, jest też bardzo delikatny i kruchy, w palcach bez wysiłku można go rozkruszyć podczas gdy cassia jest twardy, rurki są puste w środku, intensywnie brązowe, widać jedną, zbitą warstwę.

Przeważnie znamy tylko jedną część drzewa cynamonowego, czyli korę, lecz w medycynie tradycyjnej, na przykład indyjskiej, wykorzystywane są też korzenie i liście. Pozyskaną korę suszy się najpierw na słońcu i to właśnie podczas procesu suszenia kora zwija się w charakterystyczne rurki. Cynamon był znany już dawno, w wiekach przed naszą erą, owiany był legendą o ptakach cynamonowych, które latały do nieznanej krainy w celu pozyskania gałązek cynamonowych, aby zbudować swoje gniazda. Aby więc zdobyć cynamon kupcy musieli zakradać się do ptasich gniazd po nocy, a ponieważ misja ta była niezwykle niebezpieczna, to cynamon stał się pożądaną, rzadką i bardzo drogą przyprawą.

Cynamon jest też przyprawą biblijną, wspomniano o nim w Księdze Ezechiela (27,19), czy Apokalipsie Św. Jana (18,11.13).

Właściwości lecznicze

I w tym miejscu również musimy rozgraniczyć właściwości obu rodzajów cynamonu. Jeden jest leczniczy, zaś drugi nie tylko nie jest leczniczy, a wręcz szkodliwy!

Cynamon cejloński ma potwierdzone naukowo właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, skuteczny jest w walce z nowotworami, bowiem blokuje rozwój komórek rakowych i powoduje cofanie się zmian nowotworowych, ponadto jest antyoksydantem, istotnie wspomaga leczenie cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych (np. Alzheimera).

Cynamon cassia zaś nie ma żadnych właściwości prozdrowotnych, za to zawiera mnóstwo kumaryny (substancja z grupy benzopironów, w nadmiernej ilości toksyczna). Kumaryna znajduje się też w cytrusach, malinach, borówkach, pomidorach, papryce, w ziołach tj. serdecznik, lubczyk, mięta, ale to w cynamonie jest jej najwięcej, więcej, niż w jakimkolwiek innym produkcie. Zjedzenie przez kilkuletnie dziecko tylko trzech pierniczków z cynamonem może skutkować przedawkowaniem kumaryny, to jest przekroczeniem bezpiecznej dziennej dawki tej substancji. Z tego też powodu cynamon cassia sprzyja powstawaniu nowotworów, uszkadza silnie nerki i wątrobę. Badania nad cynamonem cassia prowadzili naukowcy w Niemczech i Norwegii, a wyniki są naprawdę interesujące, bowiem większość z nas uważa, że cynamon jest bardzo zdrowy, za to niewielu z nas rozróżnia oba gatunki drzew.

Charakterystyka drzewa cynamonowca cejlońskiego

Na koniec kilka informacji o drzewie cynamonowym odmiany c3ejlońskiej (Cinnamomum verum J. Presl). Ten gatunek należący do rodziny wawrzynowatych występuje na obszarach tropikalnych, osiąga wysokość nawet 10 metrów, ale uprawne egzemplarze dorastają tylko do 3 metrów, ponieważ wciąż są przycinane ich młode pędy w celu pozyskania surowca. Kora jest cieniutka, jasnobrązowa, zaś liście duże, podłużne, młode są mocno czerwonego koloru, a z czasem zielenieją, a na nich widoczne stają się białe nerwy. Pewnie wielu z Was interesuje, jak pachną kwiaty. Otóż nie pachną cynamonem bynajmniej, a nawet można opisać ich woń jako nieprzyjemną. Są małe, żółte, zebrane w wiechowaty kwiatostan. Owocem są pestkowce, które w młodym stadium pachną terpentyną. Korę pozyskuje się kilka razy w roku (dwa lub trzy razy) w czasie pory deszczowej. Pędy są ścinane, gałązki poddaje się krótkiej fermentacji, oczyszcza się z korowiny zewnętrznej i wewnętrznej, a potem suszy na słońcu.

Rozróżniamy cynamon

To jest to, co musicie wiedzieć w skrócie przed dokonaniem zakupu:

Cejloński ? ceniony na całym świecie, ma działanie lecznicze, jest nawet 10 razy droższy od cassia, jest wielowarstwowy, w środku pełny, trochę przekrojem przypomina cygaro, kruchy, w smaku delikatny z nutą goździków.

Cassia ? bardzo tani, smak ostry, grube rurki w środku puste, mocno brązowy, bardzo twardy, trudny do zmielenia.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej ze źródeł naukowych, to warto kliknąć w ten link!

https://www.facebook.com/BeataPawlikowska/videos/471184771466926