Barszcz czerwony jest obowiązkowym punktem wieczerzy wigilijnej, chociaż w niektórych regionach popularna jest zupa grzybowa, zupa z suszu, czy żurek. Dodatkami do barszczu są oczywiście uszka z grzybami, ale też kluski makowe, paszteciki z kapustą, fasola lub ziemniaki. Jedno jest pewne, barszcz postny jest bardzo zdrowy, zwłaszcza taki na domowym zakwasie, tradycyjny i naturalny.
Wartości odżywcze
Barszcz powstaje na bazie buraków ćwikłowych, soku buraczanym ukwaszonym i wywarze z warzyw korzeniowych. Dobrze jest dodać do niego także grzyby leśne, czosnek, goździki i wędzone owoce (gruszkę, jabłko, śliwkę). W porcji 200 ml barszczu jest tylko 36 kalorii, 0,2g białka, 0,2g tłuszczu, 8,2g węglowodanów, a z kilkoma uszkami kaloryczność wzrasta do 230 kalorii. Nie warto jednak rezygnować z domowych uszek zwłaszcza podczas Wigilii! Barszcz musi mieć intensywny czerwony, wręcz bordowy kolor, który zawdzięcza betainie. Betaina to związek mający właściwości antyoksydacyjne, a więc ochrania komórki przed tak zwanym stresem oksydacyjnym, na który jest narażony niemal każdy z nas na skutek stresu i zbyt szybkiego tempa życia. Poza tym buraki to bogactwo witaminy C, witamin z grupy B, manganu i azotanów (związków pozytywnie wpływających na serce i układ krążenia). Zakwas buraczany jest doskonałym naturalnym probiotykiem, dostarcza bakterii fermentacji mlekowej, co wpływa na poprawę pracy jelit i w efekcie na wzrost odporności organizmu. W burakach jest też kwas alfa-liponowy, który wykazuje działanie przeciwutleniające i może obniżyć poziom glukozy we krwi. Jak widzicie barszcz jest jedną z najzdrowszych posiłków świątecznych i w ogóle jedną z najzdrowszych zup.
Jak przygotować najpyszniejszy barszcz?
Jeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić zakwasu, to jeszcze macie chwilę czasu. Jak go przyrządzić dowiecie się w naszym wpisie! Zakwas buraczany ? ten link przeniesie Was do wpisu.
A kiedy macie już zakwas zobaczcie, co jeszcze przyda się do tradycyjnego barszczu.
Składniki:
- 5 kg dobrych buraków
- duży seler
- 3 duże pietruszki
- por
- 3 marchewki
- 3 jabłka (najlepiej kwaśne odmiany jak reneta, szampion)
- 10 łyżek octu jabłkowego
- 5 ząbków czosnku
- garść suszonych grzybów leśnych
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach (mielony brzydko zabarwi barszcz)
- liście laurowe
- goździki
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Buraki (2 kg) upiecz w skórkach, następnie obierz i pokrój w małą kostkę. Pozostałe 3 kg nieupieczonych buraków pokrój na plastry i umieść w dużym garnku, dodaj obrane warzywa (seler, marchew, pietruszka, por) i zalej wodą do poziomu warzyw, żeby zupa była intensywna. Doprowadź do wrzenia i kiedy tylko zawrze dodaj szybko ocet, a następnie zmniejsz ogień. Dopraw pieprzem w ziarnach, goździkami, zielem, liśćmi laurowymi, cukrem i solą,. Gotuj przez pół godziny, potem odlej wywar, dodaj do niego grzyby, czosnek, jabłka pokrojone w ćwiartki i odstaw na cała noc. Następnego dnia zagotować na małym ogniu i doprawić majerankiem przed podaniem. Buraków nie warto wyrzucać, można z nich zrobić sałatkę ze śledziami lub podawać z barszczem. Jeśli chcesz dodać charakteru barszczowi dodaj wędzone śliwki, gruszkę i kilka plasterków jabłek. Jeśli masz zakwas, to użyj go zamiast octu wlewając jak zupa pierwszy raz zawrze, ewentualni dodaj jedną łyżkę octu. Dzięki temu kolor będzie ładniejszy.