Papaja, czyli melonowiec właściwy, to owoc pochodzący z Ameryki Północnej i Środkowej, ale jest już obecnie uprawiany wszędzie tam, gdzie panuje klimat tropikalny i subtropikalny. Smak, zapach, ale też właściwości prozdrowotne sprawiają, że chętnie sięgają po papaję dorośli i dzieci. Ze względu na dość pokaźne rozmiary melonowca właściwego można odnieść wrażenie, że jest to drzewo, ale dość dziwne, bo pozbawione gałęzi. Może trochę przypominać palmę, na której zawieszone są duże owoce kształtem przypominające gruszki. Owoce są dojrzałe, gdy naciskając skórkę palcami lekko się ona zapada, nie powinny znajdować się na powierzchni żadne plamki, a kolor może być żółty lub pomarańczowy.

Pestki

Fot. Pixabay.com

W środku znajdziemy wiele czarnych pestek, które również warto wykorzystać. W smaku pestki są dość ostre, może odrobinę przypominają chrzan, mają właściwości przeciwbakteryjne, działają na bakterie E. Coli, salmonelli i gronkowca. Wspomagają też oczyszczanie nerek z toksyn i są świetne na pozbycie się pasożytów z organizmu. Co ciekawe, jeśli wysuszycie i zmielicie pestki, to możecie używać ich jak pieprzu do doprawiania potraw. Nasiona mają też działanie silnie przeciwzapalne, działają przeciwbólowo, korzystnie wpływają na infekcje grzybicze, zapalenia stawów, jelita i wspomagają odchudzanie.

Cud owoc!

Fot. Wikipedia

Ale wróćmy do korzyści wynikających ze spożywania samego słodkiego miąższu papai. Papaja dostarcza nam wielu witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. 100 gramów tego egzotycznego owocu to tylko 43 kalorie, 0,47 g białka, 10,8 g węglowodanów, 0,26 g tłuszczu, 1,7 g błonnika, a poza tym witamina C (60mg), tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, K, A, E, wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód, potas, cynk, beta karoten. Papaja ma działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem likopenu, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy (około 2,5-5mg na 100g), chroni organizm przed wolnymi rodnikami, wspiera układ trawienny, odpornościowy, wspomaga pracę wątroby, dobrze wpływa na płodność , gdyż zwiększa produkcję nasienia, chroni oczy przed promieniowaniem słonecznym, usprawnia krzepnięcie krwi, poprawia wygląd włosów, działa przeciwpasożytniczo i jak już wspomnieliśmy w przypadku pestek, sam owoc też przyspiesza odchudzanie.

Papaja w kosmetykach

Ekstrakty z papai znajdują zastosowanie też w kosmetyce. Do peelingów enzymatycznych, kremów antycellulitowych, czy kosmetykach na blizny tak zwana papaina jest niezastąpiona. Papaina, to naturalny enzym papai. Ekstrakty w żelach pod prysznic, mydłach dobrze oczyszczają skórę, nawilżają i sprawiają, że jest bardziej elastyczna i miła w dotyku. Masło do ciała z papają zmiękcza, wygładza i nawilża ciało. Ponieważ papaja tak świetnie wpływa na proces chudnięcia, to nie może go zabraknąć na liście składników suplementów diety wspomagających ten proces. Teraz, kiedy infekcje krążą dookoła nas ze zwiększoną częstotliwością, warto jeść papaję, aby w naturalny sposób wzmocnić odporność organizmu.

Dla kogo papaja?

Dla każdego. Jednak warto pamiętać, że kobiety w ciąży powinny zrezygnować z pestek papai, gdyż te mogą wyrządzić szkodę płodowi. Miąższ jednak mogą one jeść bezpiecznie. Papaja też powoduje często alergię i warto się upewnić, że nie jesteśmy uczuleni na ten owoc.

Co możesz kupić?

Papaję możesz kupić w postaci świeżego owocu, około 10 zł za sztukę, poza tym są dostępne herbatki z suszoną papają, soki, papaja kandyzowana (ale ta już na pewno nie wspomaga odchudzania, to raczej cukierek owocowy!), mieszanki orzechów i suszonych owoców, suplementy na bazie papai i kosmetyki. Zawsze czytajcie skład takich preparatów, aby nie okazało się, że ekstrakt jest dodatkiem śladowym i nie zdziała niestety cudów dla organizmu.