Czereśnie to jedne z owoców, na które czekamy przez cały rok! Są dostępne dość krótko i trudno dostać przetwory z czereśni poza sezonem w sklepach, więc kiedy tylko pojawiają się na targu każdy ulega pokusie. Soczyste, słodkie, można ich zjeść kilogram i wciąż jest za mało.

Jakie mają wartości odżywcze? Co warto o nich wiedzieć i kto szczególnie powinien po nie sięgać?

Wartości odżywcze

Czereśnie mają naprawdę dużo dobrego w sobie, między innymi: żelazo, wapń, potas, magnez, jod, witaminy z grupy B, witaminę C, beta-karoten. Składają się aż w 80 procentach z wody i są niskokaloryczne, bo w 100 gramach mieszczą jedynie 60 kilokalorii! Mają też niski indeks glikemiczny IG = 23.

Czy ich kolor ma znaczenie?

Owszem, ma. Im owoce są ciemniejsze, tym więcej mają antyoksydantów. Jeśli wybierzecie te ciemnoczerwone lub bordowe, to możecie być pewni, że znajdują się w nich przeciwutleniacze, czyli związki, które bardzo spowalniają proces starzenia, chronią przed chorobami, a nawet nowotworami.

Czereśnie zawierają potas, które jest absolutnie niezbędny do właściwej pracy serca, a także innych mięśni i układu nerwowego. Pomaga też uregulować ciśnienie tętnicze krwi. Owoce dostarczają też kwercetyny, która reguluje stężenie cholesterolu we krwi.

Kto powinien jeść czereśnie?

Każdy i w każdym wieku, ale szczególnie polecane są osobom zmagającym się z dną moczanową. Do występowania artretyzmu przyczynia się niedobór witaminy B5, którą mają czereśnie. Jest to najsłodsza i najbardziej naturalna suplementacja kwasu pantotenowego. Czereśnie pomagają też odkwasić organizm, co jest w zasadzie istotne dla każdego. Większość z nas ma ten problem, choć nie do końca zdaje sobie z tego sprawę. Dzieje się tak za sprawą stylu życia, złego odżywiania i stosowania używek. Co jeszcze? Czereśnie wspomagają produkcję hormonów tarczycy, poprawiają też wygląd skóry i funkcjonowanie układu pokarmowego.

A co z ogonkami czereśni?

Niektórzy twierdzą, że wspomagają istotnie odchudzanie. Nie ma na to jednak żadnych dowodów naukowych. Napar z ogonków ma gorzki smak i dostarcza między innymi manganu, potasu, miedzi, witaminy A, B2, C, antyoksydantów, antocyjanów. Warto go pić na układ nerwowy, na oczyszczanie organizmu i aby zmniejszyć obrzęki. Wystarczy garść umytych ogonków zalać wodą, gotować przez kwadrans i pić kilka razy dziennie. Można dosłodzić miodem.

A co można przygotować smacznego z czereśniami?

Sałatka letnia z czereśniami

Składniki:

  • 100 g ugotowanego i obranego bobu
  • sałata
  • kalarepka
  • 60 g czereśni
  • 50 g sera feta
  • oliwa
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • łyżka natki pietruszki i estragonu
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Do miski wkładamy poszatkowane lub poszarpane liście sałaty masłowej, kalarepkę ścieramy na tarce w cieniutkie płatki, posypujemy świeżym estragonem czereśniami, które uprzednio trzeba wydrylować. Kruszymy fetę i posypujemy nią sałatkę. Łączymy oliwę, sok z cytryny, natkę, pieprz, sól i takim dressingiem polewamy sałatkę.

Smacznego!

Zupa czereśniowa na zimno

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 200 g czereśni
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:

Pomidory, najsmaczniejsze będą malinowe, sparzmy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wyjmujemy szypułki i blendujemy. Czereśnie drylujemy, dodajemy do pomidorów wraz z oliwą (około dwie łyżki), doprawiamy solą, całość blendujemy i wstawiamy do lodówki. Można dodatkowo przygotować do zupy sos balsamico: do garnuszka wlewamy ocet balsamiczny, miód, mieszamy i gotujemy przez trzy minuty, aż zgęstnieje. Zupę podajemy na zimno z sosem. Dobrze smakuje z dodatkiem sera koziego!

Smacznego!