Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. Edulis), a inaczej suchodrzew jadalny, to dwie odmiany botaniczne: suchodrzew siny i suchodrzew kamczacki. Dlaczego warto posadzić ten gatunek w swoim ogrodzie? I czy uprawa jest trudna? No i co najważniejsze: czy owoce są wartościowe?

Jagodę kamczacką warto posadzić, ponieważ jest niezwykle silną rośliną i poradzi sobie z nią nawet początkujący ogrodnik, albo może raczej to ta roślina sobie poradzi z niefrasobliwym ogrodnikiem 😉 Sadzonki nie są drogie, można je kupić za około 8 -20 zł. Owoce są nie tylko smaczne, ale pojawiają się najwcześniej ze wszystkich letnich owoców i są niezwykle wartościowe! Ale zacznijmy od początku…

Krzewy osiągają wysokość od 1,5-2 metrów i mają wzniesiony pokrój. Owoce są smaczne, mają smak kwaśno-słodki i gdy dojrzeją, same opadają na ziemię. Odmiany suchodrzewu kamczackiego zaś dorastają do 1,5 metra i mają słodsze owoce.

Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną i niezbyt wymagającą. Pierwsze kwiaty pojawiają się już w marcu, toteż i na pierwsze owoce nie trzeba długo czekać, bo widać je już w maju.

Ważne jest, aby sadzić jagody kamczackie podwójnie, czyli po dwie odmiany kwitnące w tym samym czasie. Związane jest to z tym, że jest to roślina obcopylna, więc potrzebuje do zapylenia pyłku z kwiatu innej rośliny tego samego gatunku, ale należącej do innej odmiany.

Owoce

Owoce jagody kamczackiej mają kolor fioletowogranatowy, pokryty woskowatym nalotem, ich kształt jest wydłużony, ale w zależności od odmiany owoce mogą się nieznacznie różnić od siebie.

Zaczyna owocowanie po dwóch latach od posadzenia. Zbiór jest wydłużony w czasie, ponieważ owoce nie dojrzewają w tej samej chwili. Krzew najlepiej posadzić na słonecznym stanowisku i niemal w każdej glebie jest w stanie sobie poradzić. Jednak aby cieszyć się naprawdę dobrym plonem, najlepiej zapewnić roślinie podłoże żyzne, umiarkowanie wilgotne o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5-6).

Krzewy są wytrzymałe na suszę i na silny mróz do -35 stopni Celsjusza, a nawet wiosenne przymrozki do -6 stopni. W naszym klimacie ta cecha jest szczególnie istotna.

Wartości odżywcze

Jagody kamczackie to prawdziwe bogactwo witamin i niezbędnych dla człowieka minerałów. Nie bez przesady nazywa się je ?owocami wiecznej młodości?. Owoce zawierają związki fenolowe (antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny i kwasy fenolowe), które zmniejszają rozwój wolnych rodników, a zarazem mają właściwości przeciwutleniające, witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, poprawia odporność i zmniejsza ryzyko infekcji, witaminę A dobrze wpływającą na skórę, włosy, paznokcie, na wzrok i gospodarkę hormonalną, witaminę B wpływającą korzystnie na układ nerwowy, a także żelazo, krzem, magnez, fosfor, mangan i miedź. Poza tym w owocach występują epikatechiny (ergogeniczny przeciwutleniacz). Są to związki korzystne w profilaktyce cukrzycy, niewydolności serca, udaru i nowotworów. Owoce zawierają kwasy organiczne (między innymi kawowy i chlorogenowy) odpowiedzialne za normalizację pracy jelit, ochronę wątroby i komórek nerwowych.

Medycyna naturalna

W medycynie naturalnej Rosji, Chin i Japonii jagoda kamczacka jest środkiem na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Owoce wiciokrzewu sinego polecane są na anemię, obniżenie ciśnienia, na trawienie, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, otyłości. Działają też antybakteryjnie, antywirusowo i antyseptycznie. W Japonii jagoda kamczacka jest znana powszechnie i niezwykle ceniona. Nazywana ?eliksirem życia? ze względu na zawartość witamin i minerałów wykorzystuje się ją do leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego, obniżenia tak zwanego złego cholesterolu, stabilizacji metabolizmu glukozy i lipidów, a nawet do przeciwdziałania zachorowania na zawał i miażdżyce, czyli naszych chorób cywilizacyjnych. Jagody działają też na bakterie. Szczególnie silne działanie można zaobserwować na bakterie Escherichia Coli, gronkowiec, paciorkowiec kałowy, maczugowiec błonicy, laseczkę sienną, Campylobacter, dwoinika zapalenia opon mózgowych i Streptoccus mutans.

Kuchnia

Co można zrobić z owoców jagody kamczackiej? Wszelkiego typu przetwory, soki, nalewki, ciasta, sałatki, dżemy, czy konfitury i nade wszystko warto je jeść prosto z krzaczka.

Nalewka długowieczności

Składniki:

  • 1 kg owoców jagody kamczackiej
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 750 g cukru

Przygotowanie:

Owoce należy zalać alkoholem, szczelnie zamknąć o dstawić na półtrora miesiąca w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i wlewamy do butelek, zaś owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie. Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem, aby cukier rozpuścił się zupełnie. Po dwóch tygodniach, kiedy powstanie syrop, należy go przecedzić i zmieszać z nalewką alkoholową. Leżakujemy nalewkę minimum przez dwa miesiące.

Zaprawa do zdrowych napojów

Składniki:

  • 1 kg owoców jagody kamczackiej
  • 0,5 l wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

Jagody zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przecedzamy przez gęste sito, wlewamy do słoików lub butelek i pasteryzujemy we wrzątku przez piętnaście minut. Powstaje pyszny syrop, który po dodaniu wody i kostek lodu będzie smacznym napojem dla małych i dużych na upalne lato!