Od czasu do czasu każdy ma ochotę na słodką chwilę zapomnienia! Co prawda zawsze mamy pod ręką pobliski sklep lub cukiernię, ale wtedy nie będzie w całym domu roznosił się rozkoszny zapach pieczenia. Oczywiście samodzielne wypieki to gwarancja, że taka słodycz będzie świeża i dobrej jakości. Najszybszym i najprostszym wypiekiem są pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka. Dosłownie kilka minut pracy i kilkanaście minut pieczenia, a na stole pojawiają się pyszności o przeróżnych kształtach. Proponujemy Wam kilka dobrych przepisów na ciasteczka w kilka minut!
Ciastka z anyżkiem
Składniki:
- 5 białek
- 35 dag cukru
- 20 dag mąki
- 1 dag drobno utłuczonego anyżku
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
Białka z cukrem ubijamy na gęstą pulchną masę, dodajemy mąkę, anyżek i dokładnie mieszamy. Następnie masę nakładamy łyżeczką lub wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na malutkie porcje na wysmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy blachę na kilka godzin w ciepłym miejscu. Pieczemy po tym czasie w temperaturze 150-160 stopni do czasu, aż uzyskają jasnożółtą barwę. Po wyjęciu z piekarnika znowu muszą odpocząć na blasze do wystudzenia.
Ciastka z kminkiem
Składniki:
- 10 dag masła
- 16 dag mąki
- 1 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1 białko
- sól
- kminek
- tłuszcz
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Pozostawiamy do czasu, aż wyrosną. Na stolnicę wysypujemy mąkę, masło tniemy na małe kawałki i razem z mąką rozwałkowujemy, a potem rozdrabniamy palcami, wlewamy zaczyn z drożdży, solimy i zagniatamy. Z ciasta formujemy wałeczki długości około 15 cm, kładziemy na blasze wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy ciastka białkiem, posypujemy kminkiem i solą, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Zamiast soli możemy ciastka posypać cukrem, a zamiast kminku dodać płatki migdałowe.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 25 dag płatków owsianych
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki miodu
- 12 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olejek migdałowy
- 1 białko
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Płatki należy zrumienić na suchej patelni. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sito, margarynę roztapiamy i mieszamy z miodem. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy płatki, mąkę z proszkiem, margarynę z miodem, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli olejku migdałowego. Do masy dodajemy ubitą pianę z białka i bardzo delikatnie mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub papier do pieczenia wykładamy łyżką porcje ciasta zachowując odstępy 4-5 cm, bo ciasteczka wyrosną. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut do czasu, aż będą miały złoty kolor.
Smacznego!