Dzisiaj mamy dla Was kilka nieskomplikowanych przepisów na dania obiadowe dla całej rodziny, które zaspokoją apetyt, dodadzą energii i zdrowia! Kminek, kolendra i kozieradka to potrzebne super zioła do przyrządzenia tych pyszności.
Kminek działa rozgrzewająco, co jest nieocenioną cechą w coraz zimniejsze dni, a ponadto wzmacnia układ nerwowy, żołądek, wątrobę, śledzionę i jelita. Pomaga w pozbyciu się zadyszki i likwiduje zawroty głowy. Pomaga też w leczeniu schorzeń nerek przyśpieszając usuwanie z nich piasku. Kminek najczęściej kojarzy się z daniami z kapusty i pieczywem, ale warto spróbować go również z ziemniakami.
Ziemniaki pieczone z kminkiem
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 1 łyżka kminku
- 3 łyżki masła
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe cząstki i wrzucamy do posolonego wrzątku na około 10 minut. Następnie odcedzamy, wykładamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, posypujemy wiórkami masła, kminkiem i solą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Mogą być dodatkiem do mięs, albo przekąską!
Zupa kminkowa
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 4 łyżki nasion kminku
- 2 łyżki masła
- ziele angielskie (3-4 ziarna)
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotwanie:
Obraną włoszczyznę i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na oliwie. Wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 30 minut. Na maśle podsmażamy nasiona kminku aż zaczną wydzielać charakterystyczny zapach, a następnie wrzucamy do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilę, a następnie przecedzamy. Zupę można podawać z tłuczonymi ziemniakami i natką pietruszki.
Kolendra pobudzająca i regulująca pracę układu pokarmowego to zioło poprawiające smak wielu potraw. Przypomina pietruszkę, ale różni się aromatem. Ma też działanie rozkurczające.
Zupa z kolendry i cukinii
Składniki:
- 0,5 litra wywaru mięsno-warzywnego
- 50 dag cukinii
- 1 łyżeczka czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
- 2 duże łyżki posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wywar, dodajemy pokrojoną cukinię, posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek pieprz i imbir (ilość możecie zmniejszyć, jeśli chcecie uzyskać mniej ostry smak). Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż cukinia zupełnie zmięknie. Po zdjęciu z ognia dodajemy świeżą kolendrę miksujemy, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Podajemy ze śmietanką.
Tatar z kolendrą
Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej
- 4 żółtka
- 1 gałązka kolendry
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich błon i zemleć dwa razy. W misce wymieszać ziarna sezamu, kolendry, musztardę, oleje, posiekane drobniutko liście kolendry. Dodać mięso, wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć porcję na talerz i wbić żółtko. Żółtka można także od razu wbić do miski i połączyć wszystkie składniki. Podawać najlepiej z razowym chlebem na zakwasie.
Kozieradka to zioło lubiane przez wiele mam, które borykają się z niejadkami! Pobudza apetyt nie tylko u dzieci, podnosi naturalny poziom testosteronu w organizmie, pomaga w budowie masy mięśniowej i zwiększa libido!
Surówka z kozieradką
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 szklanka kiełków kozieradki
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki curry
- sok z 1 cytryny
- sól
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w cienutkie paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy curry, dodajemy kiełki kozieradki, podlewamy oliwą i mieszamy. Na końcu dodajemy sól do smaku, raz jeszcze mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Najlepiej smakuje schłodzona!
Kluski z kozieradką
Składniki:
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag twarodu
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
- 2 duże łyżki suszonych liści kozieradki
Przygotowanie:
Obie mąki mieszamy z pozostałymi składnikami, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk. Wyrabiamy wałeczki, które dzielimy na równe kawałki, a następnie formujemy z nich kuleczki. Gotujemy w osolonej wodzie. Można podawać je na gorąco z roztopionym masłem lub sosem, albo na zimno.
Mamy nadzieję, że te przepisy wejdą do Waszego obiadowego jadłospisu, a może jeszcze je udoskonalicie! Dobrze jest też uczyć dzieci nowych smaków, włączyć do wspólnego gotowania i zrobić z nich małych zdrowych smakoszy 😉 Smacznego!