Domowej roboty zakwas z buraków to żywy w 100% naturalny napój probiotyczny powstający w procesie fermentacji buraków.

Te warzywa są bogate w betaninę, czyli ten charakterystyczny barwnik buraczany, który odpowiada za ich właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Betanina jest silnym antyoksydantem likwidującym wolne rodniki. Ten proces wpływa na jakość i wygląd naszej skóry oraz ogólny stan zdrowia. W burakach znajdują się również: kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E i K. Ponadto, to bogate źródło potasu, magnezu, wapnia, czy żelaza. Dlatego właśnie to warzywo wskazane jest dla anemików i kobiet w ciąży.

Sam proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych i wpływa na wzrost ilości witamin z grupy B oraz witaminy C. W naszej szerokości geograficznej, gdzie nie występują przez cały rok świeże warzywa i owoce, kiszenie pomaga zrekompensować organizmowi braki witamin w codziennej diecie. Ale zakwas warto pić nie tylko zimą! Kiszonki podnoszą odporność i wspomagają naturalną florę bakteryjną w jelitach. Jednym słowem ułatwiają perystaltykę jelit oraz komfort życia.

Do zakwasu z buraków ważny jest wybór odpowiednich buraków, tzn. z dobrego źródła. Powinny być intensywnie bordowe po przekrojeniu, a ziemia, którą są otoczone powinna sugerować, że nie były wcześniej płukane.

Jak samodzielnie przygotować zakwas z buraków dla całej rodziny?

Składniki:

  • 1 kilogram buraków
  • kilka ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
  • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • pieprz w ziarnach
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zakwas bez soli)
  • można dodać też kromkę razowego chleba na zakwasie (ale nie jest to konieczne)

Przygotowanie:

Do dużego kamionkowego garnka lub słoika wkładamy cienko obrane i grubo pokrojone buraki (tak aby były ciężkie i żeby nie wypływały na wierzch), mniej więcej do ¾ wysokości garnka/słoika. Pokrojone buraki należy przełożyć dużą ilością obranego i przekrojonego na pół czosnku, zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Ważne jest, aby przypraw i czosnku nie wrzucać na wierzch, ale pomiędzy buraki. Całość należy zalać przegotowaną i ostudzoną wodą rozmieszaną z solą – na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Można dać mniej. Można również dodać kromkę prawdziwego, dobrego razowego chleba na zakwasie na wierzch kiszonki. Jego dodatek przyśpieszy proces fermentacji, ale nie jest koniecznym składnikiem.

Solanka musi dokładnie przykrywać buraki. Kamionkę lub słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Po pięciu dniach warto sprawdzić, czy już jest dobry.

Jeśli dodajecie do zakwasu chleb, to po dwóch dniach można usunąć go wraz z pianą, która pojawi się na powierzchni. Gdy zakwas jest zakiszony przecedzamy go i wlewam go do wyparzonych, ale ostudzonych i wytartych do sucha słoików.

Przechowywać zakwas należy w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu, nawet przez kilka miesięcy.

Taki zakwas jest genialny do prawdziwego, domowego barszczu, a także do picia jako napój wzmacniający.

Można również zrobić kurację oczyszczająco – wzmacniającą i przez 2-3 tygodnie, pić po jednej szklance zakwasu buraczanego dziennie. Na efekty z pewnością nie będzie trzeba długo czekać! 🙂

Zakwas należy spożywać na surowo i na zimno w celach zdrowotnych. Można zmieszać go z sokiem owocowym żeby przełamać kwaśny smak napoju. Zakwas z buraków dla dzieci można wcześniej rozcieńczyć z wodą lub dosłodzić miodem lub innym naturalnym słodzikiem. Oczywiście taki domowy zakwas dodany do barszczu fantastycznie dopełni smak zupy – należy jednak pamiętać, że poddany obróbce termicznej może stracić część swoich wartości odżywczych.

Kiszonki to produkty spożywcze, które można polecić każdej zdrowej osobie. Do diety maluchów zakwas można zacząć wprowadzać po 1. roku życia ponieważ zawierają sporo soli dlatego należy podawać je w niewielkich ilościach.

Osoby, dla których warzywne zakwasy są nowością w diecie powinny zacząć od niewielkich ilości i stopniowo przyzwyczajać układ pokarmowy do nowego składnika diety. Wszystkie naturalne kiszonki mogą przyspieszyć przemianę materii. Zakwas najlepiej spożywać przed posiłkiem i uczynić z tego zdrowy codzienny nawyk!

Warto wspomnieć jeszcze, że pozostałe z kiszenia buraki są świetnym dodatkiem do sałatki, niskokalorycznym i smacznym, więc nie warto ich wyrzucać w myśl zasady „zero waste” 😉 A może ktoś z Was wie do czego jeszcze takie buraki mogą nam posłużyć? Piszcie swoje propozycje w komentarzach!