Blog sekret zdrowia
Sosenka
Skrzyp polny (Equisetum arvense) to jedna z roślin, którą zbieramy jesienią. Nazywany jest też skrzypem kartoflowym, jodełką, końskim ogonem, sosenką lub jedlinką polną. Wszystkie nazwy brzmią równie wdzięcznie, a ziele ma w sobie bardzo cenne moce. Pewnie...
czytaj dalejJeśli uczepiły się Ciebie zbędne kilogramy, spróbuj UCZEPU na odczep!
Uczep trójlistkowy to niezwykle rzadko stosowane zioło, ale niewiele osób zna jego właściwości i potrafi odnaleźć na łące. Jeśli zbierać uczep, to najlepiej we wrześniu. Roślina zaczyna kwitnienie w sierpniu, występuje na nizinnych terenach naszego kraju oraz w...
czytaj dalejAromatyczny szuwar
Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) potocznie nazywany bywa tatarskim zielem, szuwarem, tatarczuchem, ajerem i kalmusem. Te dziwne nazwy kojarzą się z różnymi regionami w Polsce, ale też świadczą o tym, że tatarak znany jest wszędzie i ma bogatą historię w medycynie...
czytaj dalejCo zbieramy we wrześniu?
Wrzesień w kalendarzu, więc nastał czas, aby zrobić zapasy cennych ziół, które mogą się bardzo przydać zimą. Pogoda coraz bardziej kapryśna, więc trzeba spodglądać w niebo, trafić w tak zwane okno pogodowe i ruszać na łąkę! Zioła zawsze należy zbierać wtedy, gdy jest...
czytaj dalejDrzewo Ozyrysa
Bluszcz pospolity (Hedera helix) kojarzy się z grecką kulturą, jako element dekoracyjny na obrazach, w postaci wieńców, kojarzony był z Dionizosem bogiem ekstazy i wina, a w Egipcie nazywany był „drzewem Ozyrysa” wszechpotężnego władcy świata zmarłych i wegetacji...
czytaj dalejNajzdrowsze kasze nasze
Kasza manna, jak wszystkie pozostałe rodzaje kasz, powstaje z ziaren zbóż. Ziarna są nasionami owoców lub traw zbóż i składają się z kilku warstw otaczających rdzeń, w którym znajduje się zarodek zawierający białko, nienasycone tłuszcze, żelazo i witaminy z grupy B....
czytaj dalejCzerwone korale
Jarzębina (Sorbus aucuparia) to krzew, który znają wszyscy od najmłodszych lat. Kto nie robił z jej owoców korali i nie zbierał wraz z kasztanami jesienią w dzieciństwie? Ze względu na walory estetyczne można spotkać jarzębinę dosłownie wszędzie, zarówno w parkach,...
czytaj dalejCierpkie owoce na układ krwionośny
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) to krzew pochodzący z kontynentu północnoamerykańskiego. W Polsce występuje na plantacjach lub sporadycznie jest sadzona w lasach. Krzew jest niesamowicie wytrzymały. Przetrwa nawet mróz do - 47 st. i w związku z tym nazywany...
czytaj dalejRoślina trzymająca na dystans komary i kleszcze
Wrotycz pospolita (Verbena officinalis) to roślina występująca na dzikich łąkach, polach, ale także w ogrodach przydomowych ze względu na właściwości odstraszające komary, kleszcze i inne uciążliwe owady. Do wzrostu nie potrzebuje specjalnych warunków, ale preferuje...
czytaj dalejArcyciekawe ziele nie tylko na problemy żołądkowe i bielactwo
Arcydzięgiel (Angelica archangelica), inaczej dzięgiel litwor, poza bardzo ciekawą nazwą ma także szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Współcześni fitoterapeuci wspomagają się naparami z tego ziela na żołądek i silny stres (wyczerpanie nerwowe). Z arcydzięgiela...
czytaj dalejHyzop dobry na wszystko!
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) to pospolita roślina rosnąca w postaci niewielkich półkrzewów (do około 30 cm) o białych, różowych lub niebieskofioletowych kwiatkach. Dookoła niego zawsze można zaobserwować mnóstwo owadów. Warto posadzić hyzop we własnym...
czytaj dalejPolska cytryna, czyli berberys pospolity
Krzewy berberysu (Berberis vulgaris) to ozdoba ogrodów i przestrzeni miejskich. Osiągają wysokość dwóch – trzech metrów, na jesień zmieniają swoją szatę, a nawet zimą mają czerwone owoce na gałązkach. Dawniej berberys był u nas bardzo pospolity, ale od czasu, gdy...
czytaj dalej