Blog sekret zdrowia

Morwa dla diabetyków i osób chorych na nerki

Morwa to zapomniany owoc, o bardzo cennych właściwościach. Możemy kupić ją w różnych postaciach, od gotowych preparatów na jej bazie (tabletki, herbatki, ekstrakty), po suszone owoce, które są pyszną i niskokaloryczną (100 g to zaledwie 43 kcal) przekąską dla każdego....

czytaj dalej

Dobry plon? Nasiona F1

Kupując w sklepie nasiona patrzymy na etykiety, z których możemy wyczytać w jaki sposób sadzić, kiedy wysiewać, jak podlewać, ale też na niektórych z nich przy nazwie możemy dostrzec tajemniczy symbol F1. Co on oznacza? Są to rośliny, które poza ceną (są droższe)...

czytaj dalej

Lemoniady kwiatowe – orzeźwiające i kolorowe

Lato, upał, żar z nieba, więc musimy uzupełniać wodę w organizmie. Najlepiej i najskuteczniej to robić regularnie, co 20-30 minut popijać po kilka łyków wody lub niesłodzonych napojów, na przykład... kwiatowych lemoniad! Nie tylko są przepyszne, mocno schłodzone...

czytaj dalej

Najeżona dobroczynnymi właściwościami

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea syn. Brauniera purpurea, Rudbeckia purpurea) to roślina wyglądająca bardzo ozdobnie i dość popularna w polskich ogrodach. Jest rośliną wieloletnią, która może osiągnąć wysokość nawet 180 cm. Łodyga jest bardzo sztywna, ulistniona,...

czytaj dalej

Świdośliwa – jagody prosto z krzewu

Świdośliwa to jeden z najbardziej zaskakujących krzewów, jakie możemy coraz częściej spotkać w prywatnych ogrodach oraz przestrzeni publicznej. Wczesną wiosną ich białe kwiaty okrywające krzak wyglądają zjawiskowo, a owoce przypominające jagody (chociaż należą do...

czytaj dalej

Słodki cymes

Pszczoły to jedne z najlepiej zorganizowanych organizmów. Ich system społeczny jest wręcz perfekcyjnie zaplanowany, a dyscyplina nieporównywalna z jakimkolwiek innym gatunkiem włącznie z człowiekiem. Bez pszczół nie byłoby życia, a świat na pewno nie byłby taki...

czytaj dalej

Moc zielonych orzechów włoskich

Orzech włoski (Juglans regia), inaczej orzech królewski, jest drzewem długowiecznym z rodziny orzechowatych. To potężne, rozłożyste drzewo osiąga do 30 m wysokości, jego kora jest gładka koloru srebrnoszarego, liście są duże, nieparzystopierzaste złożone z kilku do...

czytaj dalej

Czy wiesz, co jesz?

Coraz więcej ludzi przed włożeniem produktu do koszyka z uwagą wczytuje się w informacje zawarte na opakowaniu, a szczególnie zwraca uwagę na jego skład. Funkcjonuje w naszej świadomości wciąż wiele mitów o ty co jest, a co nie jest dobre dla naszego organizmu....

czytaj dalej

Substancje czynne w roślinach

Czytając o różnych roślinach leczniczych napotykamy na takie pojęcia, jak olejki lotne, flawonoidy, gorycze, garbniki, glikozydy etc. Ale co to znaczy? Co kryje się pod tymi pojęciami? Mam nadzieję, że dzisiejszy krótki wpis pokrótce Wam je wyjaśni. Większość...

czytaj dalej

Szlachetne zdrowie…

Jan Kochanowski pisał: „Ślachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz (…) nic nad zdrowie ani lepszego, ani droższego (...)” i siadywał pod chyba najbardziej znanym w literaturze polskiej drzewem – czarnoleską lipą. I chociaż przyznaje:...

czytaj dalej

Po prostu rumianek!

Ozdoba pól, kwiat, który wraz z bławatkiem i makami tworzy przepiękny kolorowy krajobraz w czerwcu, rozpoznawalny aromat... to po prostu rumianek! Rumianek Pospolity (Matricaria chamomilla) jest rośliną jednoroczną, łatwo się rozprzestrzenia, należy do rodziny...

czytaj dalej

Małe wielkie zioło – pięciornik gęsi

Pięciornik gęsi (Argentina anserina), który rozpoczął kwitnienie już w maju, a zakończy we wrześniu, to pospolita roślina miododajna występująca praktycznie w całej Europie. Potocznie bywa nazywany „drabinką” ze względu na charakterystyczny kształt liści. Żeby znaleźć...

czytaj dalej