Jak jeść, żeby zdrowo jeść? Jak nie dać się zwieść trendom żywieniowym? Jak zachować zdrowie, dobrą kondycję i urodę? Świat jest tak wielki, różnorodny, że nie sposób jednoznacznie wybrać to, co jest bezwzględnie najkorzystniejsze dla każdego, bo w zależności od tego, gdzie żyjemy, w jakiej części świata, w jakim klimacie, a nawet w jakiej kulturze, to dieta musi się różnić. Zapraszamy Was do krótkiej podróży w czasie i przestrzeni w poszukiwaniu tak zwanych SuperFoods dookoła świata!
Anglia
Czy wiecie, że aż 25% Brytyjczyków każdego poranka zjada płatki owsiane? Owsianka jest sycąca i podobno zdrowa, ale czy wiecie dlaczego? Podobno korzystnie działają na serce, ale co dokładnie na to wpływa? Niewątpliwie owsianka może być smaczną i szybką do przygotowania alternatywą dla kanapek. Koktajle proteinowe z płatkami i świeżymi owocami są przysmakiem tych, którzy szczególnie dbają o kondycję podczas bardzo intensywnych treningów Taki posiłek zawiera błonnik, wapń, magnez, dostarczają energii. Owies zawiera beta-glukan, który obniża poziom cholesterolu. Kiedy ugotujecie owsiankę, możecie zaobserwować trochę galaretowatowatą białą substancję powstającą po wymieszaniu płatków z wodą i podgrzaniu, która zbiera się na ściankach miseczki, to właśnie beta-glukan. W ciele działa jak gąbka, to rodzaj błonnika, który rozpuszcza się w jelitach tworząc żel wchłaniający nadmiar cholesterolu, a następnie zostaje wydalony. W ten sposób nie ma możliwości, aby odkładał się w arteriach blokując tym samym powstawanie wielu chorób serca. Żeby obniżyć poziom cholesterolu musimy codziennie dostarczać 3 gramów beta-glukanu, a zatem zjadać aż 100 g płatków. Mało? Cóż, jeśli taką ilość płatków zalejecie wodą okaże się, że powstała cała góra owsianki! Czego nie robi się jednak dla zdrowia… Można jednak zamiast zwykłego owsa, kupić czarny owies, a ten ma większą ilość beta-glukanu, więc wystarczy zjeść go jedynie 50g dziennie. Problem polega jedynie na tym, że ten rodzaj owsa jest rzadko uprawiany, gdyż ziarna są mniejsze i plony o wiele skromniejsze. Co więc zrobić? Można używać płatków owsianych do każdego posiłku! Na śniadanie, obiad, kolację, do deserów i koktajli. W ten sposób na pewno nawet nie zauważycie, że zjedliście 100 gramów płatków w ciągu dnia!
Patagonia (Chile)
Jagody maqui to nowość na rynku. Pochodzą z Patagonii, tam też są dostępne świeże owoce, zaś do Europy trafia jedynie proszek z wysuszonych jagód maqui. Podobno mają właściwości odchudzające! Indianie mają jagody maqui od wieków w swojej diecie, ale na czym polegają ich dobroczynne właściwości? Przede wszystkim na uwagę zasługuje fakt, że tego gatunku jagód nie da się uprawiać, są pozyskiwane ze stanowisk naturalnych. Indianie dodają owoce do mate, aby oczyścić żołądek. Krzewy owocują przez zaledwie trzy tygodnie latem, więc są suszone po zebraniu, aby móc ich używać przez cały rok. W kulturze Indian z Patagonii jagody są świętymi owocami, służą do rytuałów oczyszczania. A jak to jest z tym chudnięciem? Jagody podobno oczyszczają krew i żadne inne owoce nie mają aż tyle przeciwutleniaczy. Zawierają najwięcej antocyjanów na świecie bo aż 55000 jednostek w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Przeciwutleniacze regulują poziom insuliny, dystrybucję tłuszczu, wspomagają proces odchudzania. Jeśli zależy Wam, aby w trochę prostszy i tańszy sposób dostarczyć organizmowi przeciwutleniaczy, sięgajcie po produkty fioletowego koloru. Na przykład modrą kapustę, jagody, jeżyny, bakłażany.
Hiszpania
To kraj inspirujący, kolorowy, pełny radosnych i bezpośrednich ludzi. Co się jada w Hiszpanii dla zdrowotności?? Podroby, nadziewane łby, serca, móżdżki, wątroba. Mają swoich amatorów na całym świecie, ale w tym kraju cieszą się szczególną popularnością! Na przykład mózg zawiera dużo kwasów DHA, więc być może wpływa na inteligencję? DHA są budulcem mózgu i tworzą membranę wokół komórek nerwowych, która powinna być elastyczna, aby móc wysyłać sygnały. Móżdżek jagnięcy lekko podsmażony ma korzystny wpływ na zdrowie zarówno młodych, jak i starszych osób. Co jada się w hiszpańskich restauracjach? W menu znajdziecie całe zwierzęta, od łba, po ogon, nie wyłączając nawet genitaliów. Nerki w cherry, wątróbka z cebulą, czy krokiety z móżdżków, to prawdziwe tradycyjne przysmaki. Jeśli nie bardzo lubicie takie specjały, to podczas wakacji i posiłków w tapas barach lepiej dokładnie przetłumaczcie sobie kartę dań…
Polska
W naszym kraju także znajdzie się całkiem sporo superfoods. Na pewno na szczególną uwagę zasługują kiszonki. Dla nas, to nic odkrywczego i raczej nikogo zapach i smak nie odrzucają, ale dla obcokrajowców to już absolutnie dziwnego. Kiszona kapusta, zakwas z buraków, ogórki kiszone, to coś, co nigdy nie powinno zniknąć z naszej diety. Najzdrowiej jest sięgać po to, co w naszej przestrzeni jest dostępne, świeże, lokalne!