Soliród, zwany też morskimi szparagami, to roślina o mięsistych pędach, która w smaku jest trawiasty i słony, ponieważ rośnie w nadmorskim klimacie na terenach przybrzeżnych i bagiennych. Istnieje kilka znanych gatunków solirodu. Anglicy zajadają się odmianą Marsh samphire, Francuzi Sarcocornia, a mieszkańcy Euroazji Złotym samphire kwitnącym na żółto. Nawet Aborygeni Australijscy znają soliród i cenią za swoje wartości odżywcze. Trawiasty posmak soliród traci jednak po zblanszowaniu i zahartowaniu zimną wodą. Bez dwóch zdań każdy, kto lubi poznawać nowe smaki powinien spróbować solirodu. Nazywany bywa szparagami dla ubogich, ale naszym zdaniem to miano nijak do niego nie pasuje, zresztą sami oceńcie!

Jak po każde inne warzywo warto sięgać po soliród będąc na diecie odchudzającej bez obaw tym bardziej, że ma tylko 14 kalorii w 100 gramach.

W Polsce z rzadka występuje tylko jeden gatunek solirodu, tak zwany soliród zielny
Fot. Wikipedia

Czy warto to jeść?

Soliród dostarcza witaminy A, B12, C, wapnia (34 mg), żelaza, błonnika, fosforu, soli, białka, potasu (119 mg) czy magnezu (75 mg). Roślina składa się głównie z wody, która stanowi ponad 90% składu.

Gdzie kupić?

Tak naprawdę soliród można kupić raczej w dużych miastach w świetnie zaopatrzonych marketach. Chyba łatwiej na niego trafić w menu restauracyjnych, niż w przeciętnym polskim domu na obiad czy kolację. Na szczęście mamy opcję zakupów online, więc każdy może zamówić świeży soliród bez wychodzenia z domu za około 7 zł (100g). Oczywiście nie jest to roślina, na której można opierać dietę, ale na pewno stanowić będzie urozmaicenie zwykłej sałatki ze świeżych warzyw.

Mięsisty soliród to smakowita roślina, która zaskakuje zarówno smakiem, jak i wartościami odżywczymi

Jak przyrządzić?

Soliród nie wymaga specjalnie dużo zachodu. Świeży można jeść na surowo, albo zblanszować, zahartować i dodać do dowolnej sałatki. Ważne jest jednak, aby wcześniej bardzo dokładnie go wypłukać przede wszystkim dlatego, że jest naprawdę słony i pozbyć się twardych łodyg oraz korzeni. Można go także podsmażyć na masełku lub ugotować na parze, wystarczy tylko kilka minut. Można soliród także panierować. Pasuje do owoców morza oraz ryb, wszak i sam znad morza pochodzi, Anglicy lubią go także z jagnięciną, która jest bardzo popularna na wyspach. Ciekawostką jest, że soliród wykorzystywany jest także do drinków z toniku i ginu.