Zdrowa dieta zimą różni się od wiosennej, czy letniej. Zimą mniej mamy świeżych warzyw i miękkich owoców. Wiadomo, że najkorzystniej jest sięgać po te, które są hodowane w naszych warunkach, a nie importowanych z najdalszych zakątków świata. Czy w związku z tym posiłki zimą mają być mniej kolorowe i bardziej monotonne? Oczywiście nie! Jedzenie to przyjemna konieczność, aby w zdrowym ciele mieszkał zawsze zdrowy duch.

Poza zróżnicowaną dietą pamiętajcie o piciu wody! Latem sięgamy po nią chętnie i odruchowo, ale zimą często pijemy jej za mało. Dlaczego jest konieczna w codziennej diecie? Jeśli regularnie i przez cały dzień będziecie sięgać po wodę obce będą dla Was problemy z bezsennością, migreny, czy zimowe chandry. Pijcie też podczas pracy, przynajmniej szklankę wody co 30 minut, a sami zobaczycie, że Wasza wydajność i jasność umysłu będą większe. Kierowcy rajdowi podczas wielogodzinnych tras mimo tego, że cały czas siedzą, popijają kilka łyków co 15-20 minut. Warto wyrobić w sobie taki zdrowy nawyk.

Mamy dla Was kilka bardzo prostych, sycących, idealnych na zimę dań, które przygotujecie w ciągu kilku minut. Kto spróbuje, ten na pewno nie pożałuje!

ŚNIADANIE

Jajecznica… inaczej!

Składniki:

  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej (ewentualnie pszennej, ale z pełnego przemiału)
  • sól morska
  • kromka pełnoziarnistego chleba
  • kilka pomidorków cherry

Przygotowanie:

Do mleka wsypujemy mąkę i wbijamy całe jajo, a następnie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając łączymy z masą, doprawiamy do smaku solą i smażymy powoli na klarowanym maśle (około 2gram). Jajecznicę podajemy z pieczywem i świeżymi pomidorkami.

PORCJA: 369 kcal, błonnik 8,5 g, 21% tłuszczu, 55% węglowodanów, 29% białka.

Sycąca sałatka

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej marchewki
  • 120 gramów chudego twarogu
  • 90 g cieciorki z puszki
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 gramów ziaren słonecznika
  • kromka pieczywa pełnoziarnistego

Przygotowanie:

Marchewkę kroimy w kosteczkę i gotujemy na parze, albo w niewielkiej ilości wody. Nie powinna być rozgotowana, ale lekko chrupiąca. Ser kroimy w grubszą kostkę. Cieciorkę z puszki trzeba przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Czosnek drobniutko kroimy, łączymy z solą i jogurtem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i posypujemy ziarnami słonecznika. Można je najpierw podprażyć na suchej patelni. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym lub tostem!

PORCJA: 338 kcal, błonnik 7,1 g, 24% tłuszczu, 48% węglowodanów, 28% białka.

II ŚNIADANIE

Kasza z migdałami

Składniki:

  • 15g posiekanych migdałów
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 4 szklanki sypkiej kaszy jęczmiennej
  • 240g chudego sera twarogowego
  • 80g jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • cynamon

Przygotowanie:

Łączymy siemię lniane, migdały i żurawinę. Gotujemy kaszę na sypko i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy szczyptę cynamonu, soli i mieszamy. Łączymy z migdałami, żurawiną i siemieniem. Twaróg mieszamy z jogurtem, przekładamy do miseczki i posypujemy kaszą z dodatkami.

PORCJA: 311 kcal, błonnik 5,43 g, 17% tłuszczu, 56% węglowodanów, 27% białka.

Placuszki z owocami

Składniki:

  • 40g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • 2 białka jaja
  • 20g musu jabłkowego
  • cynamon
  • 15g izolatu białka serwatki lub otrąb

Przygotowanie:

Płatki z żurawiną i ziarnami zalewamy wrzątkiem do wysokości płatków. Taką masę można przygotować nawet wieczorem i pozostawić do rana. Dodajemy białka jaj i pozostałe składniki. Placuszki należy piec bez tłuszczu na patelni lub w gofrownicy na złoty kolor.

PORCJA: 358 kcal, błonnik 5,5g, 20% tłuszczu, 58% węglowodanów, 22% białka.

Dobra oliwa lub olej jest niezbędny, aby przyswoić wszystkie witaminy z pożywienia, więc nie można z niego rezygnować!

OBIAD

Indyk w tymianku

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 250 g bulionu drobiowego
  • 120 g kaszy gryczanej
  • 400 g sałaty lodowej
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła suszone

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i związujemy nitką, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przekładamy do brytfanki, podlewamy bulionem i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Podajemy z kaszą i sałatą lodową. Sałatę wystarczy pociąć na paseczki, doprawić solą, pieprzem i olejem lnianym.

PORCJA: 307 kcal, błonnik 3,13 g, 23% tłuszczu, 46% węglowodanów, 31% białka.

Pulpeciki jak marzenie

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 40 g płatków owsianych
  • 3 łyżki koperku
  • 120 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • 500 g bulionu warzywnego
  • 400 g ugotowanej marchewki
  • 130 g ogórków kiszonych

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodajemy jajo, płatki owsiane, koperek i przyprawy. Z masy formujemy małe kuleczki i wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez pół godziny. Pulpeciki podajemy z ugotowaną marchewką, ryżem i ogórkiem kiszonym.

PORCJA: 328 kcal, błonnik 8,3 g, 24% tłuszczu, 51% węglowodanów, 25% białka.

PODWIECZOREK

Tuńczyk w sałatce

Składniki:

  • 180 g tuńczyka
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki cieciorki
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • chleb

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy z zalewy. Fasolę i cieciorkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy, ogórki kroimy w kosteczkę i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posypujemy natką. Pieczywo można podpiec w tosterze lub piekarniku.

PORCJA: 344 kcal, błonnik 8,55 g, tłuszczu 20%, węglowodanów 44%, białka 36%.

Muffinki na podwieczorek

Składniki:

  • 3 jajka
  • 6 białek jajecznica1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jogurtu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 480 g sera twarogowego chudego
  • 2/3 opakowania jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piankę. Do żółtek dodajemy jogurt (260 g), mleko i oliwę. Osobno łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, płatki, proszek, sodę i zalewamy masą z żółtek i jogurtu. Do masy delikatnie, porcjami dokładamy pianę z białek, a następnie przekładamy do małych foremek na muffinki. Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 175 stopni.

Osobno przygotowujemy twarożek z jogurtem naturalnym.

PORCJA: 304 kcal, błonnik 8,66 g, tłuszczu 27%, węglowodanów 45%, białka 28%.

KOLACJA

Mintaj w przyprawach

Składniki:

  • 3 ząbki polskiego czosnku
  • sól
  • pół łyżeczki kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 200 g filetów z mintaja
  • 60 g ryżu
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • duża łyżka oliwy

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy marynatę z posiekanego drobno czosnku, soli, imbiru, kolendry, oliwy, skórki i soku z cytryny. Rybę kroimy na niewielkie kawałki i każdy z nich obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 20 minut. Następnie wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 20 stopni. Jako dodatek serwujemy ugotowany ryż i surówkę ze startej świeżej marchwi z pestkami słonecznika. Całe danie posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.

PORCJA: 1562 kcal, błonnik 29 g, tłuszczu 24%, węglowodanów 49%, białka 27%.

Taki kolorowy, urozmaicony jadłospis jest odpowiedni dla każdego, kto dba o siebie i komu zależy nie tylko na wyglądzie, ale też świetnym samopoczuciu. Tak zwane „dania FIT” muszą być sycące, sprawiające radość i odżywcze. Nikt, kto nie jest najedzony, nie może czuć się dobrze!

Dbajcie o swoją dietę o każdej porze roku, bo WARTO!!!